Työsuojelutoimikunta, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Yksintyöskentely työturvallisuuden näkökulmasta

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Yksintyöskentely on tavallista monissa työtehtävissä. Niin fyysinen työskentely kuin sosiaalisesti eristettynä oleminen ovat yksintyöskentelyn muotoja. Yksin tehtävä työ ei ole yksinään haitallista tai vaarallista, mutta siihen voi liittyä haittatekijöitä. Pirkanmaan hyvinvointialueella on erilaisia työtehtäviä joita tehdään yksin. Hyvinvointialueen työsuojelutoimikunnassa käsitellään yksin työskentelyä työturvallisuuden näkökulmasta eikä tässä huomioida asiakasturvallisuutta. Yksintyöskentelyn riskiarviointi tehdään samalla muun työturvallisuusriskiarvioinnin kanssa. Havaitut riskit tulee poistaa tai niiden vakavuutta sekä todennäköisyyttä tulee poistaa toimenpiteillä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta kuuli esityksen ja kävi keskustelun aiheesta. Pirkanmaan hyvinvointialueella on erilaista yksintyöskentelyä ja työturvallisuuden riskiarvioinnissa tulee huomioida yksin työskentelyn riskit. Riskiarvioinnin perusteella työyksiköissä esihenkilön johdolla toteutetaan tarkoituksenmukaiset toimenpiteet riskin alentamiseksi työturvallisuuslain vastuidenmukaisesti.

Päätös

Työsuojelutoimikunta kuuli esityksen ja kävi keskustelun aiheesta. Pirkanmaan hyvinvointialueella on erilaista yksintyöskentelyä ja työturvallisuuden riskiarvioinnissa tulee huomioida yksin työskentelyn riskit. Riskiarvioinnin perusteella työyksiköissä esihenkilön johdolla toteutetaan tarkoituksenmukaiset toimenpiteet riskin alentamiseksi työturvallisuuslain vastuidenmukaisesti. Työsuojelukunnassa todettiin, että on tunnistettu tarvetta tarkempiin yhtenäisiin linjauksiin riskiarvioinneissa koskien yksintyöskentelyä.