Aluehallitus, kokous 27.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 25 Tesoman hyvinvointiallianssin tavoitekustannusten, avaintulostavoitteiden, mittareiden ja sopimusmuutosten hyväksyminen vuosille 2025-2028

1688/2023

Valmistelija

  • Anniina Tirronen, HANKINTAJOHTAJA, anniina.tirronen@pirha.fi
  • Tanja Welin, JOHTAVA LAKIMIES, tanja.welin@pirha.fi

Perustelut

Tesoman alueen hyvinvointipalvelut on tuotettu Tampereella vuoden 2018 huhtikuusta lukien allianssimallilla, jossa Tampereen kaupunki ja Mehiläinen-ryhmittymä (Mehiläinen Terveyspalvelut Oy, Mehiläinen Oy ja Mehiläinen Hoivapalvelut Oy) ovat sopineet 10-vuotisesta tiiviistä yhteistyöstä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen allianssi hyvinvointipalvelujen alalla. Allianssin palveluihin kuuluvat neuvola, hammashoito, terveyskeskus, sosiaalityö, kotihoito, palveluasuminen, kirjasto, nuorisotila, kahvila ja neuvonta. Kolmannen sektorin pääkumppanina toimii Setlementti Tampere ry. Tesoman alueella asukkaita on noin 23 000. Vuoden 2023 alusta alkaen Pirkanmaan hyvinvointialue tuli osapuoleksi allianssisopimukseen sote-palvelujen osalta.

Aluehallitus käsitteli 13.3.2023 § 57 Tesoman hyvinvointiallianssin muutossopimusta ja toisen sopimusjakson tavoitekustannuksia. Allianssin tavoitekustannukset vahvistettiin tuolloin vuosille 2023-2024.

Hyvinvointialueen talouden sopeuttamistoimia kohdistettiin alkuvuodesta 2024 myös Tesoman hyvinvointiallianssille. Hyvinvointialueen avopalvelulinja osoitti allianssille linjan palveluita koskevan 2 % säästövaatimuksen. Avopalveluiden vuoden 2024 tavoitekustannusten osuudesta laskettuna säästöjen tuli olla vähintään 125 200 euroa. Tavoitekustannusta pienennettiin vuodelle 2024 viranhaltijapäätöksellä (hyvinvointialuejohtaja 28/2024) 224 790 euroa, jolloin vuoden 2024 tavoitekustannukseksi Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämien palvelujen osalta muodostui 15 829 210 euroa.

Allianssin toinen, vajaan kolmen vuoden mittainen sopimusjakso päättyi vuoden 2024 lopussa. Loppukeväästä 2024 alkaen on neuvoteltu 10-vuotisen sopimuskauden viimeisen sopimusjakson 1.1.2025-31.3.2028 tavoitekustannuksista ja valmisteltu avaintulostavoitteita ja niiden mittareita. Joulukuussa päästiin neuvottelutulokseen. Tavoitekustannukset pienenevät vuodelle 2025, ja siitä eteenpäin nousevat hyvinvointialueindeksin tason mukaisesti (liitteenä). Väestönkasvun huomiointiin neuvoteltiin lisäksi malli, joka huomioi kasvun määrätyissä palveluissa, mikäli väestönkasvu ylittää 1,5 %. Kasvua tarkastellaan vuosittain. Samalla on neuvoteltu Tesoman hyvinvointiallianssia koskevan sopimuksen päivittämisestä ajantasaisilla tietosuoja-, salassapito- ja turvallisuus- ja varautumisliitteillä (liitteenä).

Tavoitekustannuksen alittuessa palveluntuottaja on oikeutettu allianssisopimuksen mukaiseen bonukseen ja tavoitekustannuksen ylittyessä palveluntuottajalta peritään sopimuksen mukainen sanktio. Käytännössä siis kustannusten ylittyessä vastuu ylityksestä jaetaan tilaajaosapuolien ja palveluntuottajan kesken (vastuunjako 50 %/50 %, palveluntuottajan sanktio on kuitenkin aina enintään sen laskuttaman palkkion suuruinen) ja kustannusten alittuessa saatu hyöty jaetaan (47 % tilaajalle, 47 % palveluntuottajalle ja 6 % henkilöstön palkitsemiseen). 

Avaintulostavoitteet ja mittarit, joihin allianssin palvelujen vaikuttavuuteen liittyvä bonus-sanktiomalli perustuu, on valmisteltu koko viimeiselle sopimusjaksolle 2025-2028 (liitteenä). Sopimusjaksojen avaintulostavoitteissa suoriutumisesta palvelutuottajalle maksettavan bonuksen suuruus perustuu bonuspooliin, joka on sopimuksen mukaan kolme (3) miljoonaa euroa koko sopimuskaudelle (kaikille kolmelle sopimusjaksolle) eli noin 2 % sopimuskauden kustannusraamista.

Liitteenä salassapito- ja turvallisuusliite, hankintojen tietosuojaliite, sopimusperusteinen varautuminen, avaintulostavoitteet ja mittaristo 2025-2028 sekä tavoitekustannukset sopimusjakso 2025-2028.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää, että

  1. Tesoman hyvinvointiallianssin kolmannen sopimusjakson vuosien 2025-2028 tavoitekustannukset hyväksytään,
     
  2. Tesoman hyvinvointiallianssin avaintulostavoitteet ja niiden mittarit kolmannelle sopimusjaksolle hyväksytään,
     
  3. Tesoman hyvinvointiallianssin sopimuksen liitteeksi tulevat salassapito- ja turvallisuusliite, tietosuojaliite ja varautumisliite hyväksytään.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin

Kokouskäsittely

Asiantuntijana kokouksessa hankintajohtaja Anniina Tirronen.

Tiedoksi

Taru Kuosmanen, Eeva Torppa-Saarinen, Anniina Tirronen, Juha Vasala, Jukka Karjalainen, Tanja Welin, Tanja Koivumäki, Päivi Tryyki, Titta Pelttari, Tarja Soukko, Mari Ollinpoika, Marjut Schroderus, Paula Hakanen, Susanna Piri, Elina Marttila, Marko Helenius / Mehiläinen, Joonas Turunen / Mehiläinen

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.