Aluehallitus, kokous 28.4.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 132 Sopimukset työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallista

10793/2025

Valmistelija

  • Elina Anttila, VASTUUALUEJOHTAJA, elina.anttila@pirha.fi

Perustelut

Lain työllistymisen monialaisesta edistämisestä (381/2023) sekä työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallin organisoimisesta annetun valtioneuvoston asetuksen (388/2024, TYM-asetus) mukaisesti työvoimaviranomaisen, hyvinvointialueen ja Kansaneläkelaitoksen tulee sopia monialaisen tuen yhteistyöstä.

Työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallissa työvoimaviranomainen, hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos yhdessä arvioivat työttömän monialaisen palvelutarpeen, suunnittelevat ja yhteensovittavat työttömien työllistymisen kannalta tarkoituksenmukaiset palvelut kokonaisuuksiksi sekä vastaavat työllistymisprosessin etenemisestä ja seurannasta. Monialaisen tuen yhteistoimintamallissa yhteensovitettavia palveluita ovat työvoimapalvelut sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalvelut.

Valtioneuvoston asetuksen (388/2024) 3 §:n mukaisesti yhteistyösopimuksessa johtoryhmän toimialueeseen kuuluvien työvoimaviranomaisten, hyvinvointialueiden ja Kansaneläkelaitoksen on sovittava ainakin:

  1. yhteistoimintamallin mukaisen palvelun järjestämisen tavoista; 
  2. työvoimaviranomaisen, hyvinvointialueen ja Kansaneläkelaitoksen työllistymisen monialaisesta edistämisestä annetun lain 9 §:n 2 momentissa tarkoitetun henkilöstön osoittamisesta; henkilöstön määrästä ja tehtävärakenteesta on sovittava riittävällä tarkkuudella yhteistoimintamallin toteuttamiseksi; 
  3. 2 kohdassa tarkoitetun henkilöstön määrän riittävyyden tarkistamisesta vähintään vuosittain ja sopimuksen muuttamisesta resurssitarpeen muuttumisen perusteella tai muusta syystä tarvittaessa; 
  4. työllistymisen monialaisesta edistämisestä annetun lain 10 §:n 2 momentissa tarkoitetusta kustannusten jakautumisesta työvoimaviranomaisen ja hyvinvointialueen kesken; 
  5. Kansaneläkelaitoksen osallistumisesta työllistymisen monialaisesta edistämisestä annetun lain 10 §:n 1 momentissa tarkoitettuihin kustannuksiin.


Pirkanmaan hyvinvointialueella toimii kolme työllisyysaluetta: Tampereen seudun työllisyysalue, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue sekä Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalue. Sopimukset tulee laatia jokaiselle Pirkanmaan hyvinvointialueen alueella toimivalle työllisyysalueelle erikseen.

Sopimuksen sopijapuolina työllisyysalueet (Tampereen seudun työllisyysalue, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalue sekä Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalue), Pirkanmaan hyvinvointialue ja Kansaneläkelaitos ovat neuvotelleet liitteinä olevat sopimusluonnokset. Eteläisen Keski-Suomen osalta myös Keski-Suomen hyvinvointialue on ollut osallisena neuvotteluissa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää hyväksyä sopimukset työllistymistä edistävän monialaisen tuen yhteistoimintamallista Tampereen seudun työllisyysalueella, Läntisen Pirkanmaan työllisyysalueella ja Eteläisen Keski-Suomen työllisyysalueella. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Aluehallituksen jäsenet Leena Kostiainen, Jari Andersson, Lassi Kaleva ja Ulla Kampman ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta, Tampereen tai Sastamalan kaupungin hallitusten, Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunnan tai Sastamalan työllisyyslautakunnan jäsenyys/varajäsenyys) ja poistuivat kokouksesta asiankäsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin.

Kokouskäsittely

Käsittelyjärjestystä muutettiin niin, että § 132 käsiteltiin §:n 120 jälkeen.

Kuultiin asiantuntijana vastuualuejohtaja Elina Anttilaa.

Aluehallituksen varajäsenet Arto Grönroos ja Tuula Petäkoski-Hult saapuivat kokoukseen asian käsittelyn ajaksi.

Aluehallituksen varajäsenet Perttu Jussila, Arto Grönroos ja Tuula Petäkoski-Hult poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
asiointi.pirha.fi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.