Perustelut
Lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain 16 §:n mukaan yliopistollista sairaalaa ylläpitävällä hyvinvointialueella tulee olla vähintään yksi alueellinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta. Toimikunnan tulee seurata, ohjata ja arvioida tutkimuseettisten kysymysten käsittelyä alueellaan. Toimikunnan alue kattaa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 35 §:n ja sen nojalla annetuissa säännöksissä tarkoitetun yhteistyöalueen. Toimikunnan asettaa hyvinvointialueen aluehallitus.
Toimikunnan ensisijaisena tehtävänä on arvioida lääketieteellisestä tutkimuksesta annetun lain mukaiset tutkimushankkeet ja antaa niistä lausunto.
Toimikunnassa on oltava puheenjohtaja ja vähintään kuusi jäsentä, joista yksi toimii varapuheenjohtajana. Heillä tulee olla tarvittava määrä varajäseniä. Toimikunnan varajäsenten ei tarvitse olla henkilökohtaisia. Toimikunnassa on oltava edustettuna tutkimusetiikan, lääketieteen, terveys- tai hoitotieteen ja oikeustieteen asiantuntemus. Vähintään kahden jäsenistä on oltava maallikkojäseniä. Lisäksi arvioitaessa sellaisia lääketieteellisiä tutkimuksia, joihin liittyy tutkittavaan kohdistuvaa säderasitusta, tulee lausuntohakemuksia arvioitaessa aina kuulla säteilyn lääketieteellisen käytön asiantuntijoita.
Eettisessä toimikunnassa tulee olla edustettuna tai kuultavana pediatrian alan asiantuntija silloin, kun se käsittelee alaikäiselle tehtävää kliinistä lääketutkimusta, sekä asianomaista sairautta ja potilasryhmää edustava asiantuntija, kun se käsittelee vajaakykyiselle aikuiselle tehtävää kliinistä lääketutkimusta. Kuulemisen sijasta eettinen toimikunta voi pyytää kirjallisen lausunnon asianomaista alaa edustavalta asiantuntijalta.
Palkkiot
Palkkiosäännön mukaisesti toimikuntien jäsenille, joilla asian laadun mukaan on huomattavan paljon valmistelu- tai muuta vastaavaa työtä toimikunnan kokousten ulkopuolella, aluehallitus voi harkintansa mukaan määrätä palkkion (palkkiosääntö 2 §). Toimikunnan jäsenille esitetään maksettavaksi kokouspalkkiot hyvinvointialueen palkkiosäännön mukaisesti. Toimikunnan jäsenen kokouspalkkio on 250 euroa/kokous. Lisäksi jäsenille esitetään maksettavaksi lukupalkkio 120 euroa / kokous.
Puheenjohtajien ja jäsenten vuosipalkkioista määrätään palkkiosäännön 3 §:ssä. Aluevaltuuston puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajille, aluehallituksen puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajille ja jäsenille sekä alla mainittujen muiden toimielinten puheenjohtajille, varapuheenjohtajille ja jäsenille maksetaan kokouspalkkion lisäksi kokousten ulkopuolella suoritetuista tehtävistä vuosipalkkiot. Kunakin vuonna vuosipalkkiot maksetaan toimintakuukausien perusteella. Muiden toimielinten puheenjohtajalle sekä jäsenelle mahdollisesti maksettavan työmäärään perustuvan kertapalkkion määrää aluehallitus. Toimikunnan puheenjohtajalle esitetään maksettavaksi palkkiona 500 euroa / kk.
Sidonnaisuudet
Alueelliseen lääketieteelliseen tutkimuseettiseen toimikuntaan jäseniksi ehdotettavien on ennen eettisen toimikunnan asettamista annettava kirjallinen selvitys taloudellisista sidonnaisuuksistaan sekä muista sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä tehtävän hoitamisessa. Alueelliseen lääketieteelliseen tutkimuseettiseen toimikuntaan jäseneksi ehdotettava antaa selvityksen hyvinvointialueen aluehallitukselle.
Toimikuntaan nimettävien jäsenten ja varajäsenten sidonnaisuusilmoitukset on tallennettu sähköiseen kokoustyötilaan oheismateriaaliksi.
Toimikunnan sihteeripalvelut tuotetaan strategisen ohjauksen tutkimuksen vastuualueelta.
Nimityksiä ja palkkioita on käsitelty myös sairaalapalvelujen johtoryhmässä.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.