Aluevaltuusto, kokous 25.11.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 122 Pirkanmaan hyvinvointialueen vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelmat

27853/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, IKÄIHMISTEN JA VAMMAISTEN PJOH, paivi.tryyki@pirha.fi
Tuulikki Parikka, TOIMIALUEJOHTAJA, tuulikki.parikka@pirha.fi

Perustelut

Vammaisten palveluiden verkoston suunnitelman taustaa

Hyvinvointialueen strategian 2023-2025 toimeenpano-ohjelmassa vammaispalvelut ovat osa 2.2. kärkiteemaa “Kestävä palvelurakenne vahvalla sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiolla sekä hoito- ja palveluketjujen uudistamisella”. Vammaispalvelujen kehittämistoimia on suunniteltu osana hyvinvointialueen vuosien 2023-2025 strategian toimeenpanoa.  

Pirkanmaan hyvinvointialueen valtuusto hyväksyi 28.10.2024 § 103 vammaisten palvelujen VAPA2035-kehittämisohjelman. Nyt käsittelyssä olevan vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelman valmistelu on tapahtunut VAPA2035-kehittämisohjelman valmistelun rinnalla syksystä 2023 lähtien. VAPA2035-kehittämisohjelmassa on asetettu tavoitteet ja suuntaviivat palveluiden pitkän tähtäimen kehittämiselle. 

Vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelma pohjautuu syksyllä 2023 käynnistyneisiin palveluverkkoselvityksiin. Vammaisten asumisen osalta palveluverkkoselvitys hyväksyttiin aluehallituksessa 9.10.2023 § 268. Päiväaikaisen toiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluverkkoselvitys hyväksyttiin aluehallituksessa 15.1.2024 § 5. Molemmat palveluverkkoselvitykset olivat laajalla kuulemiskierroksella vammais- ja vanhusneuvostoissa, valiokunnissa, jaostoissa sekä yhteistoimintaelimessä ennen päätöksentekoa​.  

Jaostojen, valiokuntien ja vaikuttamistoimielinten kuulemisten lisäksi eri puolilla Pirkanmaata järjestettiin kolme palveluverkon kehittämisen työpajaa asiakkaille, heidän omaisilleen sekä henkilöstölle. Työpajoissa pohdittiin nykytilan vahvuuksia ja kehitystarpeita sekä suunniteltiin tulevaisuutta. Palveluverkkosuunnitelmien valmistelussa on huomioitu sekä kuulemisissa että työpajoissa saatu palaute. 

Vammaissosiaalityön palveluverkkoa yhteensovitettiin ja tiivistettiin muiden sosiaalihuollon palvelujen kanssa lähiasemakonseptin ja lähiasemien palveluiden verkoston suunnittelun yhteydessä. Lähiasemien palveluiden verkon suunnitelma sekä sote-asemien ja sote-kampusten tarkennukset olivat kuulemiskierroksen jälkeen päätettävänä aluehallituksen kokouksessa 11.3.2024 § 71. Vammaispalvelujen osalta kuitenkin todettiin, että palvelujen verkosta päätetään VAPA2035-kehittämisohjelman hyväksymisen jälkeen. Palveluverkkoselvityksessä 15.1.2024 § 5 vammaissosiaalityön toimipisteistä kolme pystyttiin jo sijoittamaan Tampereelle, Kangasalalle ja Sastamalaan. Neljän toimipisteen osalta jatkoselvityksessä paikoiksi valikoituivat Lempäälä, Nokia, Hämeenkyrö / Ikaalinen sekä Mänttä-Vilppula. Hämeenkyrö / Ikaalinen osalta Hämeenkyrö oli ensisijainen toimipiste, mutta tiloissa ilmenneen vakavan vesivahingon takia toimipiste on sijoittumassa ainakin tässä vaiheessa Ikaalisiin. Vammaissosiaalityön osalta on hyvä huomioida, etteivät toimipisteet toimi asiakkaiden ensisijaisina asioimispaikkoina vaan kyse on vammaissosiaalityön tiimien työtiloista. 

Ensivaiheen neuvonta, ohjaus sekä tuki sähköiseen asiointiin tapahtuisi yleisessä palveluneuvonnassa sekä eri puolilla Pirkanmaata sijaitsevilla Lähitoreilla. 

Keskeiset johtopäätökset 

Vammaispalvelujen uudistamiselle on Pirkanmaalla selvä tarve. Lähivuosien lainsäädäntömuutokset, palvelutarpeen kasvu, väestön ikääntyminen sekä henkilöstöpula lisäävät palvelujärjestelmään kohdistuvaa painetta voimakkaasti. Nykyisellä palvelurakenteella, rahoituspohjalla, henkilöstöllä ja olemassa olevilla tilaratkaisuilla ei pystytä vastaamaan lisääntyviin palvelutarpeisiin eikä tiloihin liittyviin kiristyviin viranomaisvaateisiin. Palveluiden verkoston kehittäminen on välttämätöntä, jotta yhdenvertaiset palvelut ja palveluiden saatavuus pystytään turvaamaan sekä viranomaisvaateisiin vastaamaan. 

Tiloihin kohdistuu merkittäviä uudistamis- ja lisäkapasiteettitarpeita. Asumisyksiköistä 14 (koskee 160 asuntoa) ja päiväaikaisen toiminnan yksiköistä 11 (nyt näissä 260 asiakaspaikkaa) vaativat korvaavia tilaratkaisuja. Uutta palvelukapasiteettia arvioidaan tarvittavan asumispalveluissa noin 700 asiakkaalle ja päiväaikaisessa toiminnassa noin 450 asiakkaalle vuoteen 2035 mennessä. 

Vuonna 2025 voimaan astuvan uuden vammaispalvelulain soveltamisalan vaikutus luo epävarmuutta tulevaisuuden palvelutarpeiden ennustamiseen. Palvelut monipuolistuvat siten, että fyysisten palvelujen rinnalle laajennetaan etä- ja liikkuvia palveluja, mikä vaikuttaa fyysisiin tilatarpeisiin. Uusia palveluja otetaan käyttöön vaiheittain ja samalla varmistetaan vammaisille henkilöille yhdenvertaiset ja tarpeenmukaiset palvelut. 

Vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelmasta on tehty laaja päätösvaikutusten ennakkoarviointi, joka on pykälän liitteenä. 

Jatkokäsittely 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön (AV 9.9.2024 § 79) § 10a kohdan 1a mukaan aluehallitus päättää palvelukohtaisista palveluverkkosuunnitelmista aluevaltuuston käymän lähetekeskustelun pohjalta ja kuultuaan asianmukaisia jaostoja, valiokuntia ja vaikuttamistoimielimiä aiheesta. Jaostot, valiokunnat ja vaikuttamistoimielimet ovat antaneet lausuntonsa vammaisten asumisen, päiväaikaisen toiminnan sekä vammaissosiaalityön palveluverkkosuunnitelmiin loppuvuodesta 2023. Hallintosäännön mukaisesti aluehallitus lähettäisi nyt vammaispalvelujen palveluverkkosuunnitelman aluevaltuustolle lähetekeskusteluun. 

Vammaissosiaalityön, vammaisten päiväaikaisen toiminnan ja vammaisten asumisen palveluverkkosuunnitelmat sekä palveluverkkosuunnitelmien päätösvaikutusten ennakkoarviointi ovat liitteinä. 

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää 

  • merkitä tiedoksi liitteenä olevat vammaispalvelujen palveluverkkoa koskevat suunnitelmat ja 

  • esittää aluevaltuustolle, että se käy lähetekeskustelun vammaispalvelujen palveluverkkoa koskevista suunnitelmista ja palauttaa suunnitelmat lähetekeskustelun jälkeen aluehallitukselle käsiteltäväksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

Aluehallituksen jäsenet Marko Jarva, Olga Haapa-aho ja Katariina Pylsy ilmoittivat olevansa esteellisiä asiassa (HL 28 § 1 mom 5 kohta, HL 28 § 1 mom 7 kohta, kunnan/kaupungin hallituksen jäsenyys/varajäsenyys) ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyydet todettiin. 

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsenet Jori-Pekka Träskbäck, Hanna Holma ja Perttu Jussila saapuivat kokoukseen § 289 käsittelyn ajaksi ja poistuivat kokouksesta päätöksenteon jälkeen.

Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 11.11.2024 § 289.

Hyvinvointialueen aluevaltuusto hyväksyi 28.10.2024 § 103 VAPA2035-ohjelman. Tässä yhteydessä pykälän liitteinä olivat vammaisneuvoston ja monipalveluvaliokunnan lausunnot VAPA2035-​ohjelmaluonnoksesta

Vammaissosiaalityön,​ vammaisten päiväaikaisen toiminnan ja vammaisten asumisen palveluverkkosuunnitelmat sekä palveluverkkosuunnitelmien päätösvaikutusten ennakkoarviointi ovat liitteinä.

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto käy lähetekeskustelun vammaispalvelujen palveluverkkoa koskevista suunnitelmista ja palauttaa suunnitelmat lähetekeskustelun jälkeen aluehallitukselle käsiteltäväksi. 

Päätös

Aluevaltuusto kävi lähetekeskustelun vammaispalvelujen palveluverkkoa koskevista suunnitelmista ja palautti suunnitelmat aluehallitukselle käsiteltäväksi. 

Kokouskäsittely

Ennen yleiskeskustelun avaamista puheenjohtaja totesi, että puheenjohtajatoimikunnan 22.11.2024 linjauksen mukaisesti tässä aluevaltuuston käsittelyssä ei pidetä ryhmäpuheenvuoroja vaan siirrytään suoraan yleiskeskusteluun.   

Muutokset aluevaltuuston kokoonpanossa asian käsittelyn aikana:

  • valtuutettu Ilmari Nurminen poistui kokouksesta, tilalle varavaltuutettu Roope Lehto, valtuuston vahvuus 78 valtuutettua 
  • valtuutettu Antti Ivanoff saapui kokoukseen, varavaltuutettu Iikka Jäntti poistui
  • valtuutettu Iina Hänninen poistui kokouksesta, valtuuston vahvuus 77 valtuutettua.

 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).