Valmistelija
Vuokko Ylinen, HALLINTOJOHTAJA, vuokko.ylinen@pirha.fi
Jari Mäkäläinen, PROJEKTISUUNNITTELIJA, jari.makalainen@pirha.fi
Vilma Kiilunen, HALLINTOLAKIMIES, vilma.kiilunen@pirha.fi
Perustelut
Demokratiarakenteen kehittämisprojekti on vuonna 2024 toteutettu kokonaisuus, jonka tavoitteena on ollut parantaa Pirkanmaan hyvinvointialueen demokraattisen päätöksenteon toimivuutta ja tehokkuutta, selkeyttää toimielinten tehtäviä, vastuita ja asemaa sekä parantaa luottamushenkilöiden päättäjäkokemusta. Se kytkeytyy strategian toimeenpano-ohjelman tavoitteeseen ”Poliittisen päätöksenteon malli on selkeä ja hallintomalli tukee tehokasta päätöksentekoa” sekä Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan.
Hallintosääntömuutosten ohella liitteenä olevaan projektin tulosten yhteenvetoon on kirjattu toiminnallisia kehittämissuosituksia. Ne kohdistuvat valiokuntien puheenjohtajakollegion toimintaan, aluevaltuutettujen mahdollisuuksiin osallistua strategisten ohjelmien valmisteluun sekä jaostojen keskinäisen ja jaostojen ja aluehallituksen välisen vuorovaikutuksen kehittämiseen. Toiminnalliset suositukset tukevat ehdotettuja rakenteellisia muutoksia.
Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto.
Hallintosääntöön esitettävät muutokset
Aluevaltuustolle esitetään demokratiarakenteen kehittämistyöstä johdettavia hallintosääntömuutoksia. Muutokset koskevat etukäteen valmisteluja pykäliä, joiden voimaantuloksi esitetään seuraavaa:
- Voimaan 6.11.2024 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 2 (uusi) ja 7 (uusi), 5 § kohdat 1a (uusi) ja 5-23, 10a §, 12 §, 11 luku 10 kappale.
- Voimaan 31.5.2025 lukien: Toimielinorganisaatio, tehtävät ja päätösvalta kappaleet 5-6 sekä 90 §.
Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset on kuvattu yleisesti yllä sekä tarkemmin liitteenä olevassa yhteenvedossa.
Pirhan luottamushenkilöistä pääasiallisesti koostuva Demokratiarakenteen kehittämistyön ohjausryhmä on 23.9.2024 päätynyt esittämään tiettyjä asiakokonaisuuksia siirrettäväksi päätösvalmisteluun. Virkavalmistelu on käynyt ohjausryhmän esitykset läpi ja sen pohjalta esitetään hallintosääntöön seuraavia muutoksia. Muutokset koskevat demokratiarakennetta sekä toimielinten tehtäviä.
Aluevaltuuston päätöksenteko
Aluevaltuuston päätösvaltaa esitetään lisättäväksi siten, että aluevaltuusto päättää jatkossa hyvinvointialuestrategiaan perustuvista strategisista ohjelmista. Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyisivät uusina muun muassa toimitilaohjelma sekä asiakaskokemuksen ja osallistumisen ohjelma. Tämä vaatii muutoksia hallintosäännössä myös aluehallituksen päätöksentekoa koskevaan osuuteen. Aluevaltuuston päätösvaltaan siirtyvien strategisten ohjelmien lisäksi voi olla edelleen ohjelmia, joiden on tarkoituksenmukaista olla aluehallituksen päätösvallassa.
Aluevaltuustolle esitetään uutena tehtävänä valtuustokausittaisen valiokuntaohjelman hyväksymistä. Valiokuntaohjelmassa aluevaltuusto määrittää valiokuntien teemat ja painopisteet, asioiden etenemisen valiokuntien valmistelusta virkavalmisteluun ja sitä kautta aluehallituksen ja aluevaltuuston päätöksentekoon sekä muut valiokuntien toiminnan yleiset periaatteet. Valiokuntien valmistelutyö on tarkoitus kiinnittää aikaisempaa vahvemmin valtuustotasoisten strategisten asioiden päätöksentekoprosesseihin.
Valiokuntien rakenne ja toiminta
Hallintosääntöön ehdotetaan kirjausta, että aluevaltuustolla on kolme valiokuntaa. Valiokuntien teemat määritettäisiin valiokuntaohjelmassa. Valiokuntakohtaisia jäsenmääriä vähennetään 21:stä jäsenestä 15:een jäseneen ja jäsenet nimetään aluevaltuuston jäsenistä ja/tai varavaltuutetuista.
Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajien tehtävänkuvat
Aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän mahdollinen osa-aikainen tai kokoaikainen hoitaminen kirjataan hallintosääntöön mahdollisuutena. Aluevaltuusto voisi jatkossa päättää aluehallituksen ja aluevaltuuston puheenjohtajan tehtävän hoitamisesta.
Samalla edellä mainittuihin muutoksiin liittyvinä hallintosääntöön esitetään teknisiä muutoksia (esimerkiksi numeroinnin muutokset).
Hyvinvointialuelain 22 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hallintosäännöstä.
Liitteenä on Demokratiarakenteen kehittämisprojektin tulokset -yhteenveto, hallintosäännön muutosehdotukset (depro) sekä tiivistelmä hallintosäännön muutosehdotuksista (depro).
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Aluehallituksen jäsen Milka Hanhela teki muutosesityksen: Ehdotan päätösesityksen hyväksymistä sillä muutoksella, että lause "Valiokunnan jäsenet ja varajäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja" muokataan muotoon "Valiokunnan jäsenet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokunnan varajäsenistä vähintään puolet ovat valtuutettuja tai varavaltuutettuja".
Kannatus: Olga Haapa-aho, Jouni Sirén
Puheenjohtajan äänestysesitys: Pohjaesitys JAA, Hanhelan muutosesitys EI. Hyväksyttiin yksimielisesti.
Äänestyksessä annettiin 7 JAA- ääntä ja 5 EI- ääntä. Pohjaehdotus hyväksyttiin.
Aluehallituksen jäsen Katariina Pylsy teki muutosesityksen: Esitän, että valiokuntien varajäsenistä voi 25 % olla muita kuin valtuutettuja tai varavaltuutettuja. Valiokuntien jäsenmäärä tulisi olla vähintään 15 (eikä tasan 15).
Pylsyn muutosesitys raukesi kannattamattomana.