Aluevaltuusto, kokous 9.6.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 71 Tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunnan jäsenten ja puheenjohtajien nimeäminen 2025-2029

12479/2025

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Vilma Kiilunen, HALLINTOJURISTI, vilma.kiilunen@pirha.fi

Perustelut

Aluevaltuusto hyväksyi 29.4.2025 § 32 Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntaohjelman vuosille 2025-2029. Valiokuntaohjelma astuu voimaan 31.5.2025. Hyvinvointialueen valiokuntia ovat lasten, nuorten, perheiden ja työikäisten valiokunta, ikääntyneiden ja vammaisten henkilöiden valiokunta sekä tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunta.

Tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunnan tehtäväalue kattaa asiakokonaisuudet, jotka eivät rajaudu tiettyihin asukas- tai asiakasryhmiin tai heidän palveluihinsa, ja jotka koskettavat koko hyvinvointialueen organisaatiota tai suurta osaa siitä. Tehtävissä ja toiminnassa korostuvat valiokunnan nimen mukaisesti turvallisuuteen liittyvät teemat sekä tulevaisuusorientaatio. Valiokunta osallistuu merkittävien strategisten päätösten vaikutusten arviointiin ja ennakkoarviointiin omalla tehtäväalueellaan. Tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokunta käsittelee asioita, jotka liittyvät:

  • hyvinvointialueen turvallisuuteen, varautumiseen ja valmiuteen sekä näiden osalta tehtävään strategiseen sidosryhmäyhteistyöhön
  • ensihoitoon ja pelastustoimeen (ml. palvelutasopäätös)
  • riskienhallintaan, tietoturvaan ja sisäiseen valvontaan
  • tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan ja hyvinvointialueen sidosryhmäyhteistyöhön näissä teemoissa
  • hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien kehittämiseen
  • kestävän kehityksen periaatteisiin ja niiden toteutumiseen hyvinvointialueen toiminnassa.


Kuhunkin Pirkanmaan hyvinvointialueen kolmeen valiokuntaan kuuluu 15 jäsentä, joista yksi toimii valiokunnan puheenjohtajana ja kaksi valiokunnan varapuheenjohtajina. Aluevaltuusto nimeää valiokunnat, niiden puheenjohtajan, varapuheenjohtajat, jäsenet ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Jäsenet valitaan valiokuntiin valtuustokaudeksi.

Valiokuntaohjelman mukaan valiokuntien jäsenet ovat aluevaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Varajäsenten ei tarvitse olla aluevaltuutettuja tai varavaltuutettuja. Aluevaltuustolle 9.6.2025 valmistellaan hallintosäännön muutos, jolla valiokuntien jäsenten kelpoisuuksia koskeva kirjaus saatetaan vastaamaan valiokuntaohjelmaa.

Naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain 4a §:n mukaan hyvinvointialueen toimielimissä, lukuun ottamatta aluevaltuustoa, tulee olla sekä naisia että miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia, jollei erityisestä syystä muuta johdu.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle, että se päättää

  1. nimetä tulevaisuus- ja turvallisuusvaliokuntaan 15 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä
     
  2. valita jäsenten keskuudesta puheenjohtajan sekä kaksi (2) varapuheenjohtajaa.


Aluehallitus päättää tarkastaa pykälän kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Perustelut

Asian esittelyteksti on aluehallituksen käsittelyssä 26.5.2025 § 179.

 

Ehdotus

Aluehallitus päätti esittää aluevaltuustolle,​ että se päättää

  1. nimetä tulevaisuus-​ ja turvallisuusvaliokuntaan 15 jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet sekä
     
  2. valita jäsenten keskuudesta puheenjohtajan sekä kaksi (2) varapuheenjohtajaa.

Päätös

Aluevaltuusto päätti 

  1. nimetä tulevaisuus-​ ja turvallisuusvaliokuntaan viistoista (15) jäsentä sekä heille henkilökohtaiset varajäsenet 
Puolue Jäsen Varajäsen
SDP Roope Lehto

Esa Järvenpää

SDP

Kirsi Kaivonen

Carita Ojala

SDP

Heidi Jakara

Tuula Vallius

KOK Jocka Träskbäck

Karita Jäppinen

KOK

Jari Kinnunen

Wilhelm von Nandelstadh

KOK

Jari Tuominen

Pekka Paavola

KOK

Sonja Hietaranta

Anna Danska

VIHR

Iia-Elisabeth Suomi

Tiina Haukkakallio

VIHR

Henri Backman

Johannes Liuska

KESK

Jouni Neste

Henna Palin

KESK

Minna Sarvijärvi

Erika Skön

VAS

Mikko Aaltonen

Toni Ilmaniemi

VAS

Aino Halinen

Wilhelmina Hölttä

PS Janne Rauma

Veijo Niemi

KD

Mia Joki

Lydia Huttunen

  1. valita puheenjohtajaksi Roope Lehdon, 1. varapuheenjohtajaksi Jocka Träskbäckin ja 2. varapuheenjohtajaksi Janne Rauman.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja esitti, että Tulevaisuus ja turvallisuusvaliokuntaan toimikaudelle 2025-2029 valitaan viisitoista (15)  jäsentä ja heille henkilökohtaiset varajäsenet seuraavasti: 

Puolue Jäsen Varajäsen
SDP Roope Lehto

Esa Järvenpää

SDP

Kirsi Kaivonen

Carita Ojala

SDP

Heidi Jakara

Tuula Vallius

KOK Jocka Träskbäck

Karita Jäppinen

KOK

Jari Kinnunen

Wilhelm von Nandelstadh

KOK

Jari Tuominen

Pekka Paavola

KOK

Sonja Hietaranta

Anna Danska

VIHR

Iia-Elisabeth Suomi

Tiina Haukkakallio

VIHR

Henri Backman

Johannes Liuska

KESK

Jouni Neste

Henna Palin

KESK

Minna Sarvijärvi

Erika Skön

VAS

Mikko Aaltonen

Toni Ilmaniemi

VAS

Aino Halinen

Wilhelmina Hölttä

PS Janne Rauma

Veijo Niemi

KD

Mia Joki

Lydia Huttunen

Puheenjohtajaksi valitaan Roope Lehto, 1. varapuheenjohtajaksi Jocka Träskbäck ja 2. varapuheenjohtajaksi Janne Rauma. Hyväksyttiin yksimielisesti.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta aluevalituksella.

Aluevalituksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä aluevalituksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Aluevalituksen saa tehdä sillä perusteella, että päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä, päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai päätös on muuten lainvastainen (Laki hyvinvointialueesta 140 §).

 

Valitusviranomainen   

Hämeenlinnan hallinto-oikeus
Raatihuoneenkatu 1
13100 Hämeenlinna

Valituksen voi lähettää sähköpostitse hameenlinna.hao@oikeus.fi tai tehdä hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Valitusasiakirjat

Valituskirjelmässä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • muutosvaatimuksen perusteet
  • mihin valitus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
     

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Lisäksi on ilmoitettava yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite), joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa ja puhelinnumero mahdollisia tiedusteluita varten.

Valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta.

Valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin HLL 21 §:ssä säädetään.

Omalla vastuulla valitusasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä.

Tuomioistuinmaksulain (1455/2015) nojalla muutoksenhakijalta peritään hallinto-oikeudessa kulloinkin voimassa oleva oikeudenkäyntimaksu 270 euroa (v. 2023). Linkki tuomioistuinmaksulakiin: www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä. Maksua ei myöskään peritä eräissä asiaryhmissä eikä myöskään mikäli asianosainen on muualla laissa vapautettu maksusta. Maksuvelvollinen on vireillepanija ja maksu on valituskirjelmäkohtainen.

Oikeudenkäyntimaksua ei peritä sosiaalihuoltolaissa (mm. vammaispalvelu, toimeentulotuki ja kehitysvammaisten erityishuolto) tarkoitettua palvelua tai etuutta koskevissa asioissa eikä myöskään terveydenhuolto-, päihdehuolto- tai mielenterveyslain mukaisissa asioissa eikä asioissa, jotka koskevat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annetun lain mukaan määrättyjä asiakasmaksuja (Tuomioistuinmaksulaki 5 §).