Valmistelija
Mikko Hannola, TALOUSPALVELUJOHTAJA, mikko.hannola@pirha.fi
Pasi Virtanen, TALOUSJOHTAJA, pasi.virtanen@pirha.fi
Perustelut
Pirkanmaan hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviosta tavoitteineen on päätetty aluevaltuustossa 15.1.2024 §4.
Pirkanmaan hyvinvointialueen raportointi muodostuu kuukausittaisista tulosraporteista sekä neljännesvuosittain raportoitavista osavuosikatsauksista sekä koko vuotta kuvaavasta tilinpäätöksestä ja toimintakertomuksesta. Tämä osavuosikatsaus sisältää tiedot tammi-kesäkuulta 2024.
Hyväksytyssä talousarviossa ovat valtuustoon nähden sitovia seuraavat tavoitteet:
- hyvinvointialuetasolla tuloslaskelmaosassa määritelty tilikauden tulos
- käyttötalousosassa soten palvelulinjojen sekä strategisen ohjauksen, tukipalvelujen ja pelastustoimen tehtäväalueiden toimintakate sekä heille määritellyt yleiset tavoitteet sekä ylemmän tason järjestämisen tavoitteet
- tytäryhtiöiden tavoitteet
- investointiosassa hankeryhmien (rakennukset, laite- ja kalustohankinnat, ICT ja muut aineettomat hyödykkeet, muut investoinnit) tulot ja menot sekä hankeryhmiin sisältyvät investointisuunnitelmassa mainitut investoinnit nimikkeinä
- rahoitusosassa pitkäaikaisten lainojen lisäys, antolainojen määrän lisäys sekä maksuvalmiutta turvaava lyhytaikaisten lainojen enimmäismäärä vuoden aikana
Tehtäväalueiden ja palvelulinjojen tavoitteet ovat sitovia hallitukseen nähden.
Toiminnallisten tavoitteiden ja talouden raporttien lisäksi osavuosikatsaus sisältää strategian toimeenpano-ohjelman toteutumisraportin, henkilöstöraportin, arvion merkittävimmistä riskeistä sekä lainasalkun kehityksen ja rahoitustilanteen.
Pirkanmaan hyvinvointialueen uudistustyö etenee suunnitellusti ja hallitusti. Vuonna 2024 pääpaino on palveluverkoston muutosten toimeenpanossa, talouden tasapainottamisessa sekä ensimmäisen aluevaltuustokauden aikaansaannosten arvioinnissa. Hyvinvointialue tasapainoilee muiden hyvinvointialueiden tavoin talouden ja toiminnan tasapainottamisessa lainsäädännön vaatimusten mukaisesti.
Toiminnallisesti vuosi 2024 on edennyt tasapainoisesti ja palveluiden saatavuus on toteutunut kohtuullisen hyvin. Palveluissa on tehty vahvaa kehittämistyötä ja palveluja on järjestetty tuhansille pirkanmaalaisille. Toukokuussa uutena palvelumuotona avattu Digiklinikka on merkittävä peruspalveluihin kohdistuva lisäys.
Vaikka henkilöstön saatavuus näyttää paikoittain parantuneen, pula tietyistä sote-alan osaajista jatkuu. Vuokratyövoiman käyttö on laskenut edelliseen vuoteen verrattuna, mutta jatkunut kuitenkin suunniteltua suurempana. Henkilöstön kokeman työn kuormituksen vähentämiseksi on tehty paljon töitä. Alkukesästä toteutetun henkilöstön fiilismittari-kyselyn henkilöstön suositteluhalukkuus on hivenen parantunut edellisiin tuloksiin verrattuna
Hyvinvointialueen hankintojen ja oman tuotannon välistä suhdetta ja kustannuksia on lähdetty selvittämään laajasti ja yksityiskohtaisesti.
Talouden kannalta tilanne jatkuu hankalana. Vaikka talouden tasapainottamiseksi tehdyt toimet näkyvät jo selvästi ja alijäämää on saatu merkittävästi pienennettyä edelliseen vuoteen verrattuna, niin vuodesta 2024 on kuitenkin muodostumassa selvästi talousarviota enemmän alijäämäinen. Vuoden 2023 ennakoitua suuremmaksi muodostunut alijäämä on tehnyt myös vuoden 2024 jo ennestäänkin tiukaksi suunnitellun talousarvion toteuttamisesta haastavaa. Toisen osavuosikatsauksen perusteella tehty talouden ennuste ennakoi noin 69 miljoonan euron alijäämää. Talouden tasapainottamista jatketaan erittäin määrätietoisesti.
Merkittävin syy talousarvion ylittävälle alijäämäennusteelle liittyy ostopalveluihin. Ostopalveluiden kustannuksiin ennustetaan 82 miljoonan euron ylitystä. Kuitenkin näidenkin osalta vuoden 2023 käyttöön verrattuna aikaisempi hyvin voimakas kasvu on saatu taitettua. Oman henkilöstön osalta henkilöstökulut ovat puolestaan alittamassa talousarvion 27 miljoonaa euroa. Ostopalvelujen kustannusten ja käytön vähentämiseen pyritään määrätietoisesti ja selvitystä vetää erillinen ostopalvelutyöryhmä.
Osavuosikatsaus 1.1.-30.6.2024 ja esittelydiat ovat liitteenä.
IKI2035-kehittämisohjelman raportti 1–6/2024
Aluehallitus hyväksyi kokouksessaan 20.11.2023 § 319 IKI2035-ohjelman toimeenpantavaksi. Ohjelman toimeenpanosta raportoidaan aluehallitukselle ja aluevaltuustolle puolivuosittain.
IKI2035-ohjelman toimeenpano on aloitettu ja pääsääntöisesti on edetty tavoitteiden suuntaisesti. Kuitenkin isoksi haasteeksi palveluverkkosuunnitelman etenemisessä laitoshoidon osalta muodostuu sopivien väistö- ja lisätilojen puute. Oman palvelutuotannon vahvistuminen, erityisesti kaikissa asumisen palveluissa, tulee olemaan suunniteltua hitaampaa sopivien tilaratkaisujen puuttuessa. Ostopalveluja ei pystytä vähentämään riittävässä määrin oman tuotannon riittämättömyyden takia. Painopisteen siirtäminen kevyempiin palveluihin tapahtuu suunniteltua hitaammin johtuen sekä tila- että henkilöstöresurssipuutteista.
IKI2035-raportti 1–6/2024 on liitetty osavuosikatsauksen liitteeksi.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.
Kokouskäsittely
Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola, konsernipalvelujohtaja Juhani Sand ja talouspalvelujohtaja Mikko Hannola esittelivät osavuosikatsauksen. Kokouksessa esitetyt esittelydiat lisättiin liitteeksi.
Toimialuejohtaja Mari Ollinpoika kertoi IKI2035- ohjelman raportoinnista.