Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 13.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Tays uudistamisohjelma - Tays Psykiatrian T-rakennuksen uudisrakennushankkeen tilannekatsaus

7996/2023

Valmistelija

  • Jarko Keivaara, SAIRAALAINSINÖÖRI, jarko.keivaara@pirha.fi
  • Tarja Tammentie-Sarén, YLIHOITAJA, tarja.tammentie-saren@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päätti 10.6.2019 hyväksyä Tays keskussairaalan aikuispsykiatrian uudisrakennuksen investoinnin käynnistämisen ja sen 97,5 miljoonan euron kustannusarvion.

Hankkeen virallinen nimi on sittemmin tarkentunut ja on nyt T-rakennus (Tays Psykiatria).

Pirkanmaan hyvinvointialueella Uudistamisohjelman valmisteluryhmä käsitteli T-rakennuksen tilannekatsauksen kokouksessaan 1.6.2023 ja päätti tilannekatsauksen esittelemisestä Pirhan konserni- ja toimitilajaokselle 13.6.2023.

Toiminnallinen suunnittelu ja muutos

Psykiatrian nykyinen toiminta sijoittuu Pitkäniemen sairaalaan Nokialle 16 km päähän keskussairaalasta. Sosiaali- ja terveysministeriö on suositellut psykiatrisen sairaalatoiminnan siirtämistä muun sairaalatoiminnan yhteyteen, perusteluna mm. psykiatrisen päivystyspotilaiden tarvitsemat välttämättömät kuvantamis- ja laboratoriotutkimukset. Lisäksi muiden erikoisalojen läheisyys mahdollistaa helpommin psykiatristen potilaiden konsultaatiot ja toisaalta psykiatrian sijainti Kaupin kampuksella mahdollistaa peremmin muiden erikoisalojen potilaiden tarvitsemat psykiatrian konsultaatiot.

Pitkäniemen aikuispsykiatrian nykyiset tilat ovat yli 120 vuotta vanhat. Rakennusten tekninen kunto olisi edellyttänyt mittavia peruskorjauksia. Rakennukset ovat Museoviraston vaatimuksesta kaavassa suojeltuja, joten niiden purkaminen tai oleellinen muuttaminen ei ole mahdollista. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi uudisrakentaminen.

Psykiatrian uudisrakennuksen suunnittelua ohjaavat periaatteet ovat olleet asiakaslähtöisyys, turvallisuus ja tuottavuus. Uuteen sairaalaan tulee yhteensä 184 sairaansijaa ja kahta huonetta lukuun ottamatta potilashuoneet ovat yhden hengen huoneita. Kaikkien potilashuoneiden yhteydessä on oma WC- ja suihkutila. Tämä mahdollistaa rauhallisen, paranemista tukevan ympäristön. Kahden hengen potilashuoneet tehtiin neuro- ja vanhuspsykiatrisille osastoille potilaiden toiveiden perusteella.

Käyttäjät ovat saaneet mahdollisuuden osallistua rakennuksen suunnitteluun alusta asti. Kaikissa työvaiheissa on kuultu niin henkilökunnan, potilaiden kuin omaistenkin näkemyksiä. Suunnitteluun kohdistuneeseen kritiikkiin vastattiin keräämällä lista kaikista tilaisuuksista, missä käyttäjiä on kuultu ja kertomalla yhteenveto toimialueen Keskustellen-tilaisuudessa. Kritiikin kohteena osoittautui kuitenkin pääasiassa olevan huoli potilaspaikkojen ja henkilöstön riittävyydestä sekä siitä, että kahden osaston yövuoroja valvomaan on suunniteltu yhteensä kolme hoitajaa.

YT-menettely on ollut mukana alusta asti. Henkilökunnan jäsenet ovat käyneet keskustelua uudisrakennuksesta ja sinne sijoittumisestaan esimiehensä kanssa. Uudisrakennusta on käsitelty toimialueen YT-ryhmissä, uudisrakennuksen suunnittelussa on ollut mukana henkilöstöryhmä, jossa on ollut edustus kaikista ammattiryhmistä sekä järjestöjen edustajat. Henkilöstöllä on ollut mahdollisuus tutustua rakennukseen jo työmaa-aikana. Yksiköissä on pidetty kehittämisiltapäiviä liittyen uudisrakennukseen ja siellä toimimiseen.

Psykiatrian muutto tapahtuu 15.1.2024 alkavalla viikolla. Yksiköitä muuttaa 3-4 yksikköä päivässä ja muuttoon on varattu aikaa koko viikko. Muutto on iso ja riskialtis, potilaiden hoidon on jatkuttava saumattomasti myös koko muuttoviikon ajan. Potilaiden kuljetus tapahtuu busseilla, invatakseilla ja ambulansseilla. Muuttoviikon aikana tarvitaan päivystävä lääkäri sekä Pitkäniemessä, että uudisrakennuksessa.

Muuton suunnittelu on aloitettu hyvissä ajoin ja muuttoa varten tehdään yksityiskohtaiset suunnitelmat jokaisen yksikön kohdalla.

Viestintään kiinnitetään huomiota ja rakennuksen valmistuessa myös ulkoista viestintää lisätään.

Rakentaminen

Tilaajan tavoitteena on ollut rakennuttaa kustannustehokkaasti ja vastuullisesti toiminnallisen suunnitelman vaatimukset täyttävä turvallinen toimintaympäristö, jossa toiminta käynnistyy yhteisesti sovitussa aikataulussa. (PSHP HALL 9.3.2020)

Rakennushanke on edennyt vastaanottovaiheeseen, jossa urakoitsijat tarkastavat pääosin jo valmistuneita työsuorituksiaan, mutta osin tehdään vielä myös varsinaisia rakennustöitäkin. Suunnittelijat viimeistelevät luovutusaineistoja vastaten kuitenkin vielä myös joihinkin työmaan kiireellisiin tarkennustarpeisin. Rakennuttaja valvojineen suorittaa toimintakokeita tarkoituksenaan varmistua rakennuksen toimivuus tekniikalle ja toiminnalle asetettujen vaatimusten edellyttämällä tavalla.

Rakennushankkeen aikana rakennusala kohtasi monia maailmanlaajuisiakin kriisejä. Kahden ensimmäisen vuoden aikana vaikuttanutta Covid-19-pandemiaa seurasi Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022. Rakentamisen kustannukset ovat Suomessa yleisesti hankkeen aikana näistä, mutta myös monista muista syistä, nousseet tässä vaiheessa arvioiden yleisesti noin 15-20 %. Tarvikekohtaisesti nousu on ollut kuitenkin paljon suurempaakin. Hankkeen urakkahintoja ei kuitenkaan ole sidottu mihinkään indeksiin, joten kustannusnousu ei suoraan kohdistu tilaajan maksamiin kustannuksiin, eikä näin ollen uhkaa hankkeen kokonaisbudjettia.

Nyt arvioiden rakennushanke vastaanotetaan urakkasopimusten mukaisesti 31.8.2023 ja se on alittamassa kustannusarvionsa, 97,5 miljoonaa euroa. 

Pihatöiden osalta on yhteisesti sovittu, että ne valmistuvat vasta lokakuun loppuun mennessä. Pihatöissä jäätiin rakennusaikana jälkeen monistakin, mutta myös tilaajan teettämistä suunnitelmista johtuvista syistä, joten tilaaja hyväksyy pihatöiden valmistumisen varsinaisen vastaanoton jälkeen.

Huolella tehty, toiminnan vaatimukset jo hankkeen alkuvaiheista asti huomioiva valmistelu on taannut sen, että rakentaminen on edennyt ilman merkittäviä projektin sujuvaa etenemistä uhkaavia suunnitelmamuutoksia. Pienempiä muutostarpeita luonnollisesti on ollut ja niitä on hallittu järjestelmällisesti.

Urakoiden lisä- tai muutostyönä on tilattu mm. erilaisia laajennuksia alkuperäisiin urakkasuorituksiin. Näin on tehty paljon myös etukäteen suunnitellusti, eivätkä lisä- tai muutostyöt uhkaa hankkeen kokonaiskustannusarviota.

Työskentely työmaalla on edennyt pääosin turvallisesti tapaturmataajuuden ollessa kansallista keskitasoa. Turvallisuuden valvonta ja edistäminen on ollut suunnitelmallista ja yhteistyö myös turvallisuusasioissa on ollut erinomaista.

Toiminnallisten tavoitteiden onnistuminen on tämänkin Tays-rakennushankkeen tärkein mittari. Toiminnallisten tavoitteiden onnistumista arvioidaan hankkeen jälkeen tehtävässä loppuraportoinnissa.

Noin kolme kuukautta ennen rakentamisen päättymistä arvioituna sen tavoite näyttää toteutuvan. Toiminta uusissa tiloissa päästään aloittamaan suunnitellusti ja kokonaiskustannusarvio näyttäisi alittuvan.

T-rakennuksen rakentamisesta raportoidaan jatkossa osana Tays uudistamisohjelman osavuosikatsauksia sekä tarpeen mukaan erillisin katsauksin. Rakentamishankkeen osalta laaditaan erillinen loppuraportti talven 2023-24 aikana.

Asiaan liittyvä esitysaineisto on tallennetuna kokousjärjestelmään oheismateriaaliksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • merkitä tiedoksi tilannekatsauksen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina projektinjohtaja Jarko Keivaaraa ja toiminnallinen projektipäällikkö Tarja Tammentie-Sarénia, jotka poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).