Monipalveluvaliokunta, kokous 12.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Monipalveluvaliokunnan valiokuntamietinnön valmistelu pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämisestä

18702/2024

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, markku.virkamaki@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen valiokuntien työjärjestyksen mukaan valiokunnat voivat esittää huomioita, vaihtoehtoja, tarpeita, epäkohtia tai tavoitteita valiokuntamietinnön muodossa. Valiokuntamietintö voi pohjautua useaan valiokunnan kokoukseen ja asiantuntija-analyyseihin. Valiokuntamietintö on kokousmuistiota laajempi ja syvällisempi analyysi aihealueeseen ja sisältää valiokunnan perustellun näkemyksen käsiteltävästä asiasta. Lisäksi se voi sisältää toimenpidesuosituksia. Valiokuntamallin tarkoituksena oli lisätä luottamushenkilöiden roolia strategisten, pitkäaikaisten suunnitelmien valmistelussa.

Valiokunnan keskustelee pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämistä koskevan mietinnön valmisteluaikataulusta, kuultavista asiantuntijoista ja muista jatkotoimista. Mietinnön valmistelun aikataulu sovitetaan valiokunnassa vuosikellon mukaisiin käsiteltäviin asioihin.

Kokoukseen on kutsuttu kuultaviksi asiantuntijoiksi terveyspolitiikan professori Ilkka Vohlonen ja yleislääketieteen erikoislääkäri, terveyskeskuslääkäri Riitta Siiskonen.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • käynnistää pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämistä koskevan mietinnön valmistelun ja
  • merkitä tiedoksi käydyn keskustelun aiheesta ja tulevista jatkotoimenpiteistä.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • käynnistää pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämistä koskevan mietinnön valmistelun ja
  • merkitä tiedoksi käydyn keskustelun aiheesta ja
  • jatkaa mietinnön valmistelua seuraavassa kokouksessaan asiantuntija alustuksella.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina professori Ilkka Vohlosta ja yleislääketieteen erikoislääkäri Riitta Siiskosta.

Monipalveluvaliokunta keskusteli alustusten jälkeen omalääkärimallin historiasta ja kehityksestä. Keksustelussa nousi esille, että omalääkärimallissa erityisesti luottamus vahvistuu, potilaan ja lääkärin sitoutuneisuus saattaa parantua ja lisätään hoidon jatkuvuutta. Lisäksi valiokunta keskusteli moniammatillisuudesta sekä yhteistyön ja rajapintojen toimivuudesta terveys- ja sosiaalipalvelujen välillä. 

Mietinnön valmistelua jatketaan syksyn kokouksissa muiden käsiteltävien asioiden osalta. Monipalveluvaliokunta keskusteli ehdotuksista kuultaviksi asiantuntijoiksi.

Matti Höyssä ja Sinikka Torkkola poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, markku.virkamaki@pirha.fi

Perustelut

Kokoukseen on kutsuttu kuultavaksi asiantuntijaksi Tampereen Diabetesyhdistys ry:n dibaeteshoitaja Outi Viljanen.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • merkitä tiedoksi asiantuntijan esityksen,
  • mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • merkitä tiedoksi asiantuntijan esityksen,
  • nimetä seuraavassa kokouksessa työryhmän valmistelemaan mietintöä.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana Tampereen diabestesyhdistys ry:n diabesteshoitaja Outi Viljasta.

Monipalveluvaliokunta kiinnitti huomioita hoitotarvikejakelun toimivuuteen ja käytäntöihin. Lisäksi valiokunta keskusteli digipalvelujen hyödyntämisestä diabeteksen hoidossa ja nosti esille Tampereen daibestesyhdistyksen hoitosuunnitelmia koskevan kyselyn tulokset. 

Todettiin, että mietinnön valmisteluun nimetään valiokunnasta työryhmä. Työryhmään kokouksessa ilmoittautuivat Markku Virkamäki, Mauri Jussila, Mervi Veijola, Sinikka Torkkola ja Mikael Rinnetmäki. Työryhmään voi ilmoittautua sähköpostitse valiokuntakoordinaattorille vielä kokouksen jälkeen ja kokoonpano vahvistetaan seuraavassa kokouksessa.

Sinikka Torkkola ja Tuija Kaivanto poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Valmistelija

Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, markku.virkamaki@pirha.fi
Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi

Perustelut

Kokoukseen on kutsuttu kuultavaksi asiantuntijoiksi Pirhan avopalveluiden toimialuejohtaja Sari Mäkinen, Pirkanmaan muistiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Teija Siipola ja Tampereen Reumayhdistys ry:n puheenjohtaja Katja Metsävainio.

Monipalveluvaliokunnan puheenjohtajiston ehdotuksesta mietintöä valmistellaan työryhmässä. Työryhmä voi käyttää mietinnön valmistelun taustamateriaalina esimerkiksi valiokuntakeskusteluja sekä kokouksessa kuultujen asiantuntijoiden esityksiä. Halukkaita valiokunnan jäseniä on pyydetty ilmoittautumaan mietinnön valmistelutyöryhmään, joka nimetään kokouksessa.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset,
  • nimetä valmistelutyöryhmään Markku Virkamäen, Mauri Jussilan, Mervi Veijolan, Sinikka Torkkolan ja Mikael Rinnetmäen vastaamaan pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämistä koskevan mietinnön kirjoittamisesta,​​​
  • tarvittaessa muista mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä.

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset,
  • nimetä valmistelutyöryhmän vastaamaan pitkäaikaissairaiden palveluiden järjestämistä koskevan mietinnön kirjoittamisesta,​​​
  • jatkaa mietinnön asiantuntijakuulemisia seuraavassa kokouksessaan.

Kokouskäsittely

Toimialuejohtaja Sari Mäkinen esitteli valiokunnalle pitkäaikaissairauksia sairastavien ihmisten palveluiden järjestämistä Pirhassa. Esityksessä käytiin läpi kansallista perustaa, Pirkanmaalla tehtyä kehitystyötä ja nykyisiä toimintamalleja. Hoidon jatkuvuudella tavoitellaan vaikuttavuutta. Kansainvälinen tutkimusnäyttö pohjautuu vuorovaikutussuhteen jatkuvuuteen. Esityksessä mainittiin hoidon toteutuksen jatkuvuus eri hoitotahojen välillä ja viitattiin norjalaiseen tutkimukseen, jossa nähtiin positiivinen vaikutuksen kumulointi. Esityksessä nostettiin esille, miten onnistutaan sekä saatavuuden että jatkuvuuden parantamisessa, kun pitää onnistua molemmissa. Valiokunta kiinnitti keskustelussa huomiota lisäksi vastaanottotoiminnan talousarvioon sekä henkilöstön sitoutuneisuuteen. Keskustelussa todettiin, että hoidon jatkuvuutta mittaavassa COC-indeksissä vaikuttavat osaltaan myös mm. ostopalvelut ja päivystystoiminta.

Pirkanmaan muistiyhdistyksen Teija Siipola esitteli muistisairauksien esiintyvyyttä, taloudellista näkökulmaa sekä erilaisia kehittämiskohteita ja ratkaisuja. Pirkanmaan muistiyhdistys koordinoi palvelukotiverkostoa ja muistihoitajaverkostoa. Siipola muistutti, että 85 % muistisairauksien kustannuksista syntyy ympärivuorokautisesta hoidosta. THL on laatinut palvelutarpeen ennakointityökalun muistisairauksiin. Ajankohtaisista asioista esityksessä nostettiin esille, että Pirkanmaan hyvinvointialueella on kuvattu muistisairaan palveluketju, jossa keskeistä on ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen. Esityksessä todettiin, että kuvaus on hyvä, mutta kysymys on, kuinka se toteutuu käytännössä ja löytyykö soteasemilta riittävää osaamista. Valiokunnan keskustelussa tunnistettiin määrätyn hoitajan tai lääkärin merkitys myös omaisen näkökulmasta. Toimintatapojen tulisi Pirkanmaalla olla yhtenäiset. Lisäksi valiokunta keskusteli oikean liikkumisen turvaamisesta ja merkityksestä muistisairaalle.

Tampereen Reumayhdistys ry:n puheenjohtaja Katja Metsävainio esitteli reuma-, tuki- ja liikuntaelinsairaiden hoitoketjujen toteutumista Pirhassa potilaan näkökulmasta. Esityksessä käsiteltiin mm. havaittuja eroja ja haasteita erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välillä. Erikoissairaanhoitoon ollaan tyytyväisiä, mutta perusterveydenhuoltoon ei. Katja Metsävainion mielestä on tärkeää, että potilaaseen ja potilaan oireisiin suhtaudutaan vakavasti. Pitkäaikaissairauksissa potilas on oman tilansa paras asiantuntija. Olisi tärkeää, että lääkärit ja hoitajat kysyisivät arjen sujumisesta ja jaksamisesta eikä kohtaamisten merkitystä ei saa aliarvioida. Katja Metsävainio korosti lisäksi hoidon jatkuvuutta ja pitkäaikaisen hoitosuhteen merkitystä. Esityksessä mainittiin, että potilaan ja hoitavien tahojen sitoutuminen hoitosuunnitelmaan koettiin tuovan parempia tuloksia. Valiokunta tunnisti, että hoitoa toteuttaville tahoille olisi tärkeää tuoda esille esityksessä käsiteltyjä asioita ja potilaan näkökulmaa.

Jari Haapaniemi, Anna Moilanen ja Antero Saksala poistuivat kokouksesta asian käsittelyn aikana.

Kokouksen puheenjohtajana toimi 1. varapuheenjohtaja Mauri Jussila pykälän ajan puheenjohtajan Markku Virkamäki osallistuessa kokoukseen jäsenenä.

Valmistelija

  • Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, markku.virkamaki@pirha.fi
  • Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi

Perustelut

Kokoukseen on kutsuttu kuultaviksi asiantuntijoiksi Pirhan johtava sosiaalityöntekijä Anni Vanhala alustamaan pitkäaikaissairauksiin liittyvän sosiaalityön näkökulmasta ja Sydän-Suomen alue ry:n toiminnanjohtaja Ulla Harala, joka kertoo tarkemmin sydänpotilaan hoitopolusta.

Ehdotus

Monipalveluvaliokunta päättää

  • merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset
  • tarvittaessa muista mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä

Päätös

Monipalveluvaliokunta päätti

  • merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset
  • jatkaa mietinnön asiantuntijakuulemisia seuraavassa kokouksessaan.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijoina johtavaa sosiaalityöntekijää Anni Vanhalaa ja Sydän-Suomen alue ry:n toiminnanjohtaja Ulla Haralaa.

Anni Vanhala esitteli terveyssosiaalityön roolia pitkäaikaissairaiden asiakkaiden tarpeiden vastaamisessa. Terveyssosiaalityössä huomioidaan asiakkaan elämäntilanne ja toimintakyky, ja sen tavoitteena on integroida eri palvelut hoidon ja kuntoutuksen tueksi. Resurssit kohdennetaan erityisesti asiakkaille, joiden pärjääminen on heikompaa ja jotka tarvitsevat paljon palveluja. Vanhala painotti myös ennaltaehkäisyn, matalankynnyksen neuvonnan ja ohjauksen tärkeyttä. Kokonaisuudessa pitää ottaa huomioon muutakin kuin sairauden hoito, kuten arjen sujuminen ja muutokset. Resurssipula voi kuitenkin vahvistaa rajapintoja eri palveluissa. Valiokunnan keskustelussa korostettiin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyötä sekä asiakaslähtöisten toimintamallien, kuten Minun tiimini-mallin, merkitystä. Lisäksi pohdittiin itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden säilyttämisen tärkeyttä.

Ulla Harala esitteli valiokunnalle sydänsairaan hoitopolun kehitystä, jossa on siirrytty hoitoketjuista kohti asiakaslähtöisempiä hoitopolkuja. Kehittämistyössä on ollut mukana myös verkostomallinen allianssi, joka ei ole vielä käytössä, mutta kehittämistyö on lisännyt ymmärrystä eri osapuolten kesken. Haasteena on ollut osaoptimointi, ja Harala korosti, että hoitopolun sujuvat siirtymät ja jatkuvuus ovat tärkeitä potilaan näkökulmasta. Valiokunta keskusteli hoitopolkujen parantavan palveluiden tasavertaisuutta, kustannustehokkuutta ja vaikuttavuutta väestötasolla, ja nosti esiin palveluiden integraation tärkeyden.

Matti Höyssä poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana. Todettiin, että läsnä- ja puheoikeudella kokouksessa paikalla ollut Mikael Rinnetmäki on kokouksessa paikalla varajäsenenä.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).