Valmistelija
Markku Virkamäki, Aluevaltuuston Jäsen, markku.virkamaki@pirha.fi
Nella Lehtinen, VALIOKUNTAKOORDINAATTORI, nella.lehtinen@pirha.fi
Perustelut
Kokoukseen on kutsuttu kuultaviksi asiantuntijoiksi Pirhan vastaava sairaanhoitaja Mari Yli-Heikkilä alustamaan pitkäaikaissairaiden palveluista kotihoidon työntekijän näkökulmasta ja Omaishoitajaliiton aluekoordinaattori Pia Järnstedt, joka kertoo tarkemmin omaishoitajan tehtävistä pitkäaikaissairauksia sairastavan omaishoidettavan arjen näkökulmasta.
Ehdotus
Monipalveluvaliokunta päättää
- merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset
- tarvittaessa muista mietinnön valmistelun jatkotoimenpiteistä
Päätös
Monipalveluvaliokunta päätti
- merkitä tiedoksi asiantuntijoiden esitykset
- jatkaa mietinnön käsittelyä seuraavassa kokouksessaan.
Kokouskäsittely
Kuultiin asiantuntijoina vastaavaa sairaanhoitaja Mari Yli-Heikkilää sekä Omaishoitajaliiton aluekoordinaattori Pia Järnstedtia.
Mari Yli-Heikkilä esitteli valiokunnalle pitkäaikaissairaan asiakkaan palveluita kotihoidossa. Yli-Heikkilä korosti, että kotihoidossa tärkeää on voimavaralähtöinen työote, jossa asiakasta tuetaan tekemään asioita oman kykynsä mukaan. Asiakkaalla on vahva itsemääräämisoikeus, mutta haasteita voi syntyä, jos asiakkaan ja hoitajan näkemykset avun tarpeesta eroavat. Kotihoidon henkilöstöltä vaaditaan laajaa osaamista, sillä asiakkaiden tarpeet voivat vaihdella pitkäaikaissairauden hoidon osalta. Keskeistä on ylläpitää ammattitaitoa ja huolehtia jatkuvasta kouluttautumisesta.
Valiokunnan keskustelussa käytiin läpi RAI-mittariston käyttöä. Valiokunta totesi, että RAI-arviointiin vaikuttaa moni tekijä, ja mitä useampia arviointeja on tehty, sitä paremmin hoitaja voi hyödyntää myös omia havaintojaan. Erityisesti pohdittiin, miten RAI-arvioinnissa otetaan huomioon muistisairaudet. Yli-Heikkilä mainitsi, että kyselyn kriteeristössä tarkastellaan muun muassa liikuntaa ja kognitiivisia tekijöitä.
Pia Järnstedt esitteli valiokunnalle omaishoidon näkökulmaa pitkäaikaissairauksien hoidossa. Järnstedtin mukaan omaishoidon vaativuus on kasvanut, ja omaishoidossa on paljon kehitettävää. Kehityskohteet vaihtelevat eri hyvinvointialueilla. Järnstedt korosti, että omaishoidontuen saaminen vaatii omaishoidon kriterien täyttymistä. Järnstedt painotti myös omaishoitajan jaksamisesta huolehtimisen tärkeyttä ja kannusti hyvinvointialueita tukemaan omaishoitajien jaksamista sekä keventämään heidän kuormitustaan. Keinoja omaishoitajan kuormituksen vähentämiseksi voisivat olla muun muassa kuntouttavan päivätoiminnan järjestäminen omaishoidettavalle, omaishoitajan hyvinvointitarkastukset ja kirjauskäytäntöjen parantaminen, erityisesti tilanteissa, joissa omaishoitaja itse sairastuu äkillisesti.
Valiokunnan keskustelussa todettiin, että jos omaishoidon määrää halutaan lisätä, myös toiminnan tukemiseen on panostettava. Jos omaishoidon tukea ei voida myöntää, kaivattaisiin palveluohjausta eli ohjausta muiden palvelujen piiriin. Valiokunta ilmaisi epäilyksensä tulevien sukupolvien halukkuudesta omaishoitoon ja oli huolissaan julkisen sektorin kuormituksen kasvusta.
Antero Saksala ja Anna Moilanen poistuivat kokouksesta ja Janne Prihti saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana.