Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta, kokous 22.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Pirkanmaan hyvinvointialueen tekoälypolitiikka

6461/2024

Valmistelija

  • Emil Ackerman, TIETOJOHTAJA, emil.ackerman@pirha.fi
  • Paula Eeva, TIETOSUOJA-ASIANTUNTIJA, paula.eeva@pirha.fi
  • Aki Lehto, ICT-ARKKITEHTI, aki.lehto@pirha.fi

Perustelut

Tekoälypolitiikassa otetaan kantaa tekoälyn hyödyntämiseen Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelujen tuottamisessa. Tekoälypolitiikka määrittelee ne periaatteet, tavoitteet, vastuut sekä seurannan ja valvonnan, joita noudatamme hyvinvointialueella asiakkaidemme, henkilöstömme ja yhteistyökumppaneidemme oikeuksien ja luottamuksen varmistamiseksi. Tekoälypolitiikkaa täydentävät yksityiskohtaisemmat tekoälyn hyödyntämistä koskevat periaatteet, ohjeet ja päätökset. 

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta kuulee esittelyn ja käy lähetekeskustelun aiheesta lokakuun kokouksessaan. Liitteenä on esitysmateriaali sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen politiikka -materiaali liitteineen. 

Ehdotus

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päättää merkitä tiedoksi 

  • esityksen tekoälypolitiikasta ja 
  • aiheesta käydyn lähetekeskustelun.  

Päätös

Tulevaisuus- ja strategiavaliokunta päätti merkitä tiedoksi 

  • esityksen tekoälypolitiikasta ja 
  • aiheesta käydyn lähetekeskustelun.  

Kokouskäsittely

Käsiteltiin § 45 "Pirkanmaan hyvinvointialueen tekoälypolitiikka" §:n 43 "Digiklinikan esittely" jälkeen. 

Kuultiin asiantuntijana tietojohtaja Emil Ackermania, joka esitteli valiokunnalle Pirkanmaan hyvinvointialueen tekoälypolitiikan. Valiokunta kävi aiheesta vilkasta lähetekeskustelua muun muassa mietintöänsä ajatellen.

Keskustelua herätti muun muassa tekoälyn käytön harmaa alue, jolloin sen käytöstä ei tarvitse mainita sekä kerätyn datan omistusoikeus ja miten dataa kohdellaan sen jälkeen. Keskustelussa nousi esiin tekoälyn käytön ympäristövaikutukset sekä haavoittuvan tiedon kerääminen ja yhdistäminen sekä sen tuomat mahdolliset riskit. Valiokunta pohti, missä olisi suurin tarve tekoälyn käytölle ja missä kaikessa sitä voidaan soveltaa; löytyisikö myös sosiaali- ja pelastuspalveluiden puolelta hyödynnettäviä kohteita, jolloin syntyisi tekoälyn avulla tehokkuutta ja säästöjä. Ennen kaikkea nähtiin tärkeänä tekoälyn tuomat hyödyt ajankäytön suhteen, jolloin aikaa jäisi enemmän asiakaskohtaamiseen. Myös terveydenhoidossa tärkeä osa-alue, ennalta-ehkäisevän hoidon mahdollisuus, pohditutti tekoälyn hyödyntämisessä.

Merkittiin, että valiokunnan jäsen Kirsi Vaittinen ja varajäsen Jonne Nurmi saapuivat kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).