Vammaisneuvosto, kokous 9.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 78 Pirkanmaan hyvinvointialueen liikkumisen tuen esittely

24677/2024

Valmistelija

  • Anu Kallio, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, anu.kallio@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen liikkumisen tuen tiimi on aloittanut toimintansa 1.11.2023. Tiimin tehtäviin sisältyvät muun muassa monipuolisen tiedon jakaminen liikkumisen tuesta, asiakkaiden ohjaus ja neuvonta sekä liikkumisen tuen päätösten tekeminen uusille SHL/VPL asiakkaille ja asiakkaille, joilla ei ole aktiivista asiakkuutta vammaispalveluihin. Huhtikuussa 2024 on aloitettu pilottina myös palveluavustajatoiminta, jossa asiakkaita ohjataan joukkoliikenteen sekä asiointi- ja palveluliikenteen välineiden käyttöön mm. saattoavun ja yhteisten harjoitusmatkojen avulla. Toimintaa koskeva suunnitelma tarkentuu pilotin aikana.

Porjektipäällikkö Katariina Somppi esittelee vammaisneuvostolle ajankohtaiset kuulumiset Pirkanmaan hyvinvointialueen liikkumisen tuen tiimistä, kuljetuspalveluista sekä muusta liikkumisen tuesta.

Oheismateriaalina Sompin esitys aiheesta.

Ehdotus

Vammaisneuvosto päättää

  • merkitä kuullun esityksen liikkumisen tuesta Pirkanmaan hyvinvointialueella tiedoksi, sekä
  • merkitä käydyn keskustelun tiedoksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Käsiteltiin § 78 "Pirkanmaan hyvinvointialueen liikkumisen tuen esittely" §:n 76 "Pöytäkirjan tarkastus" jälkeen.

Kari Rannanautio saapui kokoukseen pykälän käsittelyn aikana.

Kuultiin asiantuntijana projektipäällikkö Katariina Somppia. 

Vammaisneuvostossa todettiin, että neuvosto tulee ottaa aktiivisesti eri valmisteluprosesseihin mukaan. Erityisesti toivotaan huomioitavan valmistelussa aiemmat vammaisneuvoston lausunnot ja kommentit koskien kuljetuspalvelujen kriteereitä sekä vammaisneuvoston kuuleminen ja mukaan ottaminen valmistelussa ennen lausuntopyynnön tuomista neuvostolle koskien kuljetuspalveljen kriteerien päivittämistä, jotta vammaisneuvostolla on tosiasiallinen vaikutusmahdollisuus. Liikkumisen tuen osallisuustyöryhmää myös kuultava ja osallistettava kuljetuspalveluiden kriteereitä valmisteltaessa. 

Liikkumisen tuen palveluista tehty paljon kielteisiä päätöksiä; hakemuksista 60 %. Huolestuttavaa on, että oikaisuvaatimuksista ei ole yhtäkään palautettu viranhaltijalle uudelleen arvioitavaksi asiakkaan eduksi. Vammaisneuvosto muistuttaa, että liian tiukat kriteerit ja säästötavoitteet eivät saa estää yksilöllisten tarpeiden ja oikeuksien toteutumista. Kuljetuspalveluihin pitää löytyä entistä enemmän joustonmahdollisuuksia yhdenvertaisuuden toteutumiseksi muuhun väestöön verrattuna ja vammaisten henkilöiden kesken. Kuljetuspalveluiden tulee taata YK vammaissopimuksen oikeuksien toteutuminen vamman aiheuttamien rajoitteiden poistamiseksi liikkumisessa, itsemääräämisoikeuden toteutumiseksi ja osallisuuden lisäämiseksi yhteiskuntaan sekä mahdollista muun väestön kaltainen vapaa-ajan liikkuminen ja läheisten kanssa kanssakäynti sekä matkustaminen. 

Keskustelussa nousi esiin myös toive siitä, että palvelutarjoajien ja -käyttäjien kesken järjestettäisiin esimerkiksi keskustelutilaisuus, jossa voi vaihtaa ajatuksia.

Neuvostossa tiedusteltiin Pirhan yksilöasioiden jaostolle tehtyjen oikaisuvaatimusten osuutta ja määrää, jotka koskevat kuljetuspalvelupäätöksiä. Neuvostolle toimitetaan tilasto tästä.

Lisäksi neuvostossa tiedusteltiin Pirhan sosiaalivastaaville tulleiden vammaispalveluja koskevien yhteydenottojen määrää. Myös tämän osalta sovittiin, että asiantuntijasihteeri Anu Kallio toimittaa tiedon neuvostolle.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).