Yhteistoimintaelin, kokous 23.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen osana uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaa

22460/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Miia Luukko, HALLINTOPALVELUJOHTAJA, miia.luukko@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa määriteltyjen tavoitteiden saavuttamista tukee aluehallituksen hyväksymä strategian toimeenpano-ohjelma. Osana strategian toimeenpano-ohjelmaa valmistellaan joukko erilaisia toiminta- ja tavoiteohjelmia. Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma on yksi näistä strategian kärkiteemoja täsmentävistä ja konkretisoivista ohjelmista.

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma keskittyy erityisesti toimeenpano-ohjelman teemoihin Yhdessä yhteentoimiva hyvinvointialue ja Tärkeintä on ihminen. Ensiksi mainittuun sisältyy hyvinvointialueen hallinnon ja päätöksenteon uudistaminen. Teemaan ”Tärkeintä on ihminen” puolestaan kuuluu päämäärä hyvinvointialueen asukkaiden, asiakkaiden sekä henkilöstön luottamuksen vahvistumisesta. 

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden tavoitteena on arvioida Pirkanmaan hyvinvointialueen nykytilaa kumppanuuden ja palvelevan hallinnon näkökulmista ja luoda pohjaa toiminnan kehittämiseksi. Toimenpiteillä pyritään siihen, että hyvinvointialueen säännöt selkeytyvät, sääntökokonaisuus tukee tehokasta ja laadukasta päätöksentekoa ja päätösvalta jakautuu tarkoituksenmukaisesti organisaation eri tasoille. Valiokuntatyöskentelyn kehittämisellä tähdätään siihen, että valiokuntien työskentely vakiintuu osaksi hyvinvointialueen päätöksentekojärjestelmää ja valiokuntien työskentely on vaikuttavaa. 

Ohjelman yhtenä painopisteenä on henkilöstön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen asioiden päätösvalmistelussa. Edelleen ohjelman toimenpiteillä parannetaan päätösvaikutusten arviointia ja päätöksenteon tietopohjaa. Lisäksi ohjelman toimenpiteinä tarkastellaan hyvinvointialueen demokraattisen päätöksentekojärjestelmän nykytilaa ja kuvataan siihen liittyvät mahdolliset kehittämisen suunnat.

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman hyväksyy aluehallitus, joka valvoo hyvinvointialueen strategian toimeenpanoa. Ennen aluehallituksen päätöksentekoa ohjelmaluonnos on ollut kommenttikierroksella hyvinvointialueen sisäisissä verkostoissa sekä käsitelty johtoryhmissä, aluehallituksen iltakoulussa ja tulevaisuus- ja strategiavaliokunnassa. Erityisesti ohjelmaan sisältyvän henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien kehittämistä koskevan osuuden johdosta ohjelma on tarpeen käsitellä myös YT-elimessä.  

Aluehallitus on kokouksessaan 9.10.2023 käsitellyt uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaa. Aluehallituksen hyväksyminen on ehdollinen siten, että yhteistoimintaelimen näkökulmat huomioidaan ohjelman toimeenpanossa.

Uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelma on liitteenä sekä diaesitys uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmasta on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • antaa kommenttinsa uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmasta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hallintopalvelujohtaja Miia Luukkoa, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.

Kimmo Mäkelä (Tehy) kommentoi uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelman osalta seuraavasti:

Pitää saada varmistettua, että henkilöstö otetaan aidosti ja konkreettisesti mukaan päätöksenteon valmisteluun, eikä niin, että suunnitelma jää maininnaksi papereihin.

Valmistelija

  • Miia Luukko, HALLINTOPALVELUJOHTAJA, miia.luukko@pirha.fi

Perustelut

Yhteistoimintaelin on 31.10.2023 § 101 käsitellyt uudistuvan hallinnon ja päätöksenteon ohjelmaa. Ohjelman yhtenä painopisteenä on henkilöstön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien parantaminen asioiden päätösvalmistelussa. Tässä työssä vuoden 2023 tavoitteet ovat: 

  • Nykytilan kartoitus henkilöstön ilmoittamis- ja vaikuttamiskanavista laadittu ​ja

  • Henkilöstön edustustarpeen kriteeristö hallinnollisessa päätöksenteossa laadittu.​

 

Tämän alakohdan työskentelyä varten on nimetty työryhmä, joka on valmistellut kriteeristöä. Kriteeristöllä kuvataan Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle, asioiden valmistelijoille, päätöksentekijöille ja johtoryhmille sitä, missä asioissa, missä valmisteluvaiheessa ja millä vaihtoehtoisilla tavoilla henkilöstön osallistumista ja vaikuttamista toteutetaan. Lisäksi kriteeristössä kuvataan, miten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia parannetaan. 

Kriteeristö koostuu tässä vaiheessa seuraavista osista:

1) Vaikuttamismahdollisuuksien nykytilan kuvaaminen

  • Lakisääteiset ja Pirhan linjaamat henkilöstöedustukset
  • Henkilöstön ilmoittamisvelvollisuus ja -mahdollisuus
  • Nykyisten vaikuttamismahdollisuuksien kartoittaminen kyselyillä

2)  Yhteistoiminnan vahvistaminen

  • Yhteys päätösvaikutusten arviointiin (henkilöstövaikutukset)
  • Valmistelun toimintatapojen systematisointi
  • YT-elimen käsittelyohjeet

3)  Ehdotukset työryhmätyöskentelyn kehittämiseksi

Luonnos kriteeristön keskeisistä sisällöistä on kuvattu esityslistan liitteessä. Ehdotukset työryhmätyöskentelyn kehittämiseksi on koottu erilliseen esitykseen.

Kriteeristö on tarkoitus viimeistellä yhdessä henkilöstön kanssa siten, että ensimmäinen versio on valmis maaliskuun loppuun mennessä. Sen jälkeen jatketaan kriteeristön kehittämistä kuluvan valtuustokauden ajan. Yhteistoimintaelimen kokouksen jälkeen helmikuun alkupuolella on tarkoitus järjestää henkilöstölle infotilaisuus, jossa kriteeristöä esitellään tarkemmin ja käydään keskustelua. Tammi-helmikuun vaihteessa julkaistaan henkilöstölle vastattavaksi kysely henkilöstön osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia hyvinvointialueen hallinnollisessa päätöksenteossa. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin merkitsee tiedoksi strategian toimeenpano-ohjelman kärjen 4.1 henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksien edistämistä koskevan työn tilanteen sekä antaa evästyksensä jatkotyötä varten.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana hallintopalvelujohtaja Miia Luukkoa, joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. 

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola poistui kokouksesta asian käsittelyn aikana.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).