§ 32/2024 Ohje vuoden 2024 europarlamenttivaalien käytännöistä Pirkanmaan hyvinvointialueella

Lataa 

2537/2023

Päätöspäivämäärä

16.5.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 16a §.

Esitys

Tämä ohje on tehty yleiseksi ohjeeksi hyvinvointialueen työntekijöille ja europarlamenttivaalien ehdokkaille.

Linjaamme yhteisiksi käytännöiksi seuraavat periaatteet, jotka perustuvat hyvään hallintotapaan (hallintolaki 2. luku) sekä puheenjohtajatoimikunnan 10.5.2024 tekemiin päätöksiin.

  • Hyvinvointialueen työntekijät eivät osallistu työroolissaan vaalilain tarkoittamien yleisten valtakunnallisten vaalien (eduskuntavaalit, presidentinvaalit, kuntavaalit ja europarlamenttivaalit sekä aluevaalit) ehdokkaiden tai yksittäisten puolueiden tilaisuuksiin. Tarvittaessa ylin viranhaltijajohto voi harkintansa mukaan edustaa koko hyvinvointialuetta esimerkiksi tilaisuuksissa, jotka järjestetään useiden puolueiden yhteistyönä tai median järjestäminä. Työnantaja ei päätä työntekijöiden osallistumisesta tilaisuuksiin yksityishenkilönä.
  • Pirkanmaan hyvinvointialue ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti.
  • Pirkanmaan hyvinvointialue ei anna eikä vuokraa hyvinvointialueen tiloja käyttöön puolueiden tai ehdokkaiden vaalitilaisuuksia varten. Poikkeuksen tilan käyttöön muodostavat sellaiset vaalipaneelit, joissa eri puolueiden edustajat ovat tasapuolisesti esillä.
  • Hyvinvointialueen tiloissa ei voi jakaa, asettaa jaettavaksi eikä kiinnittää seinille tai ilmoitustauluille poliittisia ilmoituksia tai mainoksia. Poliittisia mainoksia ei voi jakaa myöskään pihalla kiinteistöjen sisäänkäyntien välittömässä läheisyydessä työntekijöille tai asiakkaille.
  • Hyvinvointialue ei tiedota omissa kanavissaan yleisten valtakunnallisten vaalien ehdokkaiden tai puolueiden viestejä. Vaalikaranteenin aikana ehdokas voi esiintyä hyvinvointialueen viestintäkanavissa vain työtehtäviin liittyvissä asioissa.
  • Vaalikaranteenin aikana ei tuoda valtuustoaloitteita ja valtuustokyselyjä toimielinten tai valiokuntien käsittelyyn. Aluevaltuutetut voivat kuitenkin jättää uusia valtuustoaloitteita.
  • Vaalikaranteenin aikana aluevaltuustoryhmille myönnettyä toimintatukea ei voi käyttää poliittisten tilaisuuksien järjestämiseen.
  • Vaalikaranteeni alkaa 10.5.2024 ja jatkuu vaalipäivään 9.6.2024 saakka.

Päätös

Päätän vaalikaranteenista esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Marina Erhola, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue