§ 33/2023 Ohje yleisten vaalien käytännöistä Pirkanmaan hyvinvointialueella

Lataa 

2537/2023

Päätöspäivämäärä

2.2.2023

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 16a §.

Esitys

Tämä ohje on tehty yleiseksi ohjeeksi hyvinvointialueen työntekijöille ja yleisten valtakunnallisten vaalien ehdokkaille.

Linjaamme yhteisiksi käytännöiksi seuraavat periaatteet, jotka perustuvat hyvään hallintotapaan (hallintolaki 2. luku).

  • Hyvinvointialueen työntekijät eivät osallistu työroolissaan vaalilain tarkoittamien yleisten valtakunnallisten vaalien (eduskuntavaalit, presidentinvaalit, kuntavaalit ja europarlamenttivaalit sekä aluevaalit) ehdokkaiden tai yksittäisten puolueiden tilaisuuksiin. Tarvittaessa ylin viranhaltijajohto voi harkintansa mukaan edustaa koko hyvinvointialuetta esimerkiksi tilaisuuksissa, jotka järjestetään useiden puolueiden yhteistyönä tai median järjestäminä. Työnantaja ei päätä työntekijöiden osallistumisesta tilaisuuksiin yksityishenkilönä.
  • Pirkanmaan hyvinvointialue ei tue ehdokkaita eikä puolueita rahallisesti.
  • Pirkanmaan hyvinvointialue ei anna eikä vuokraa hyvinvointialueen tiloja käyttöön puolueiden tai ehdokkaiden vaalitilaisuuksia varten. Poikkeuksen tilan käyttöön muodostavat sellaiset vaalipaneelit, joissa eri puolueiden edustajat ovat tasapuolisesti esillä.
  • Hyvinvointialueen tiloissa ei voi jakaa, asettaa jaettavaksi eikä kiinnittää seinille tai ilmoitustauluille poliittisia ilmoituksia tai mainoksia. Poliittisia mainoksia ei voi jakaa myöskään pihalla kiinteistöjen sisäänkäyntien välittömässä läheisyydessä työntekijöille tai asiakkaille.
  • Hyvinvointialue ei tiedota omissa kanavissaan yleisten valtakunnallisten vaalien ehdokkaiden tai puolueiden viestejä. Vaalikaranteenin aikana ehdokas voi esiintyä hyvinvointialueen viestintäkanavissa vain työtehtäviin liittyvissä asioissa.
  • Vaaleja edeltävän 30 vuorokauden aikana ei tuoda valtuustoaloitteita ja valtuustokyselyjä toimielinten tai valiokuntien käsittelyyn.
  • Vaalikaranteeni eduskuntavaaleissa vuonna 2023 alkaa 1.3.2023 ja jatkuu vaalipäivään 2.4.2023 saakka.

Päätös

Päätän vaalikaranteenista esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Marina Erhola, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue