Esitys
Valmistelijan yhteystiedot
Johdon assistentti Hanna Krekula, p. 040 335 3215, hanna.krekula@pirha.fi
Tausta
Pirkanmaan hyvinvointialue on neuvotellut Turun yliopiston (0245896–3) kanssa edeltäneiltä sote-palvelujen järjestäjiltä hyvinvointialueelle siirtyneiden Voimaperheet-hankkeen tutkimussopimuksien jatkamisesta ja tutkimuksen toteuttamisen laajentamisesta koko hyvinvointialueelle. Tämä yhteisrahoitteinen tutkimussopimus korvaa aikaisemmin Turun Yliopiston Voimaperheet-hanketta koskevat yhteisrahoitteiset tutkimussopimukset, jotka on tehty Tampereen, Akaan ja Valkeakosken kanssa.
Voimaperheet-toimintamallia on implementoitu vuodesta 2015 alkaen Suomessa (Ristkari ym. 2019; Sourander ym. 2021). Voimaperheet-hankkeessa selvitetään uudenlaisia mahdollisuuksia tehostaa lasten käyttäytymisen ongelmien ennaltaehkäisyä ja vanhempainohjauksen menetelmän yksilöllistä personointia, sekä missä määrin lapsen tunnesäätelyn ja käyttäytymisen ongelmat ovat mahdollisesti yhteydessä biologisiin tekijöihin. Hanke tuottaa myös uutta tietoa lapseen, vanhempaan, kotiympäristöön, perimään ja vanhempainohjaukseen liittyvistä mahdollisista yhteisvaikutuksista.
Turun yliopisto on hakenut tutkimuslupaa Pirkanmaan hyvinvointialueelta Voimaperheet hankekokonaisuuden alla toteutettavaa "Ole läsnä lapsellesi - digitaalinen universaali vanhemmuusohjelma 3- vuotiaiden lasten perheille" toteuttamista varten, sekä "Digiparent-tutkimus digiavusteisen vanhempainohjauksen käyttöönotosta, yksilöllistämisestä ja genetiikasta lasten mielenterveyspalveluiden parantamiseksi" toteuttamista varten. Luvat molempiin tutkimuksiin on myönnetty kehitystä tukevien palvelujen vastuualueen vastuualuejohtajan päätöksellä (6191/2023 31.05.2023 §5/2023 ja 17.08.2023 §8/2023).
Yhteisrahoitteisen tutkimussopimuksen osapuolien tehtävät ovat seuraavat:
Yliopisto
- hankkii Väestörekisterikeskuksesta kohderyhmänä olevien 4-vuotiaiden lasten huoltajien osoitteet ja postittaa Voimaperheet-neuvolakyselyn (neuvolakysely) huoltajille lapsen 4-vuotissyntymäpäivää edeltävän kuukauden aikana.
- toimittaa tutkimusryhmälle palautuneista neuvolakyselyistä yhteenvedon kyselylomakkeen lähettäneelle terveydenhoitajalle
- ottaa yhteyttä luvan antaneisiin perheisiin, joiden neuvolakyselyssä antaman arvion mukaan lapsella on käyttäytymisen ongelmia koskevasta osiosta 5 pistettä tai enemmän ja vanhemman yleisen arvion mukaan vaikeuksilla on vaikutusta lapsen elämään, ja tarjoaa mahdollisuutta osallistua Voimaperheet vanhempainohjausohjelmaan
- toteuttaa Voimaperheet-hoito-ohjelman em. kriteerit täyttäville, hoito-ohjelmaan haluaville perheille
- tiedottaa terveydenhoitajalle ja Yhteistyökumppanille perheiden osallistumisesta hoito-ohjelmaan, siitä kieltäytymisestä tai sen keskeyttämisestä
- loppuun viedyn hoito-ohjelman jälkeen antaa kirjallisen yhteenvedon hoito-ohjelmasta
- tarjoaa 3-vuotisneuvolakäynnin yhteydessä 3-vuotiaiden lasten huoltajille mahdollisuutta osallistua Ole läsnä lapsellesi -vanhemmuusohjelmaan. Ohjelma on myönteisen vanhemmuuden maksuton nettiohjelma, joka sopii kaikille vanhemmille. Ohjelma perustuu tutkitusti toimiviin vanhemmuuden taitoihin. Johdonmukaisesti käytetyt myönteisen vanhemmuuden taidot voivat edistää lapsen, vanhemman ja koko perheen vuorovaikutusta sekä hyvinvointia. Ohjelmaa käyttävä huoltaja osallistuu netissä toteutettavan vanhemmuusohjelman käytettävyyden tutkimukseen. Ohjelman käyttöaika on kahdeksan viikkoa ja se on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi. Lastenneuvolan terveydenhoitajat saavat omat tunnukset ohjelmaan.
- tarjoaa yhteistyökumppanille mahdollisuuden keskustella hankkeen etenemisestä erikseen sovittavissa tapaamisissa
Pirkanmaan hyvinvointialue
- yhteistyökumppanin terveydenhoitajat huolehtivat 4-vuotiaiden määräaikaistarkastuksen yhteydessä siitä, että vastaanoton jälkeen on käytettävissä täytetty neuvolakysely, jonka terveydenhoitaja postittaa Yliopistolle
Yhteistyökumppanin osuus hankkeen kustannuksista on korkeintaan 891 000 euroa sopimuskauden ajalta (hoito-ohjelma 450 perheelle). Hinta perhettä kohti on 1980 euroa (sisältäen yliopiston 20 % yleiskustannusosuuden). Yliopisto laskuttaa Yhteistyökumppania toteutuneiden hoito-ohjelmien perusteella neljä kertaa vuodessa tutkimussuunnitelman mukaisesti kustannuspaikoittain ja tuotetiedoin eriteltynä sähköisellä laskulla. Kulut kohdistetaan kustannuspaikalle 31000.
Voimaperheet hankkeeseen kohdennetaan vuosille 2023-2025 STM:n myöntämää valtionavustusta mm.digitaalisten palveluiden kehittämishankkeisiin. STM on myöntänyt rahoituksen täysimääräisenä valtionavustukseen oikeuttaviin kustannuksiin ilman omarahoitusosuutta. Pirkanmaan hyvinvontialueen Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjalle on myönnetty valtionavustusta 765 000 euroa.
Sopimuskausi on 01.09.2023 - 28.02.2025.
Yhteisrahoitteisen tutkimuksen arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta noin 600 000 euroa ja noin 900 000 euroa sopimuskauden aikana.
Edellä mainitun perusteella yhteisrahoitteinen tutkimussopimus esitetään muodostettavaksi Turun yliopiston kanssa.
Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua päätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että päätös on saanut lainvoiman.
Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö
Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan terveyspalvelujen ja opiskeluhuollon toimialue ja vastuuhenkilönä toimii toimialuejohtaja Tuire Sannisto. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.
Hankintaa valmistellut työryhmä
Yhteisrahoitteisen tutkimussopimuksen valmistelussa toimi nimetty työryhmä, johon kuuluivat toimialuejohtaja Tuire Sannisto, vastuualuejohtaja Tarja Soukko, suunnittelija Tuula Nieminen ja ostopalvelupäällikkö Elisa Sivula.