Esitys
Pirsote- ja Pirkoti hankejohtaja Eeva Halme:
Pääministeri Marinin hallitus käynnisti sote-uudistuksen vuonna 2020 Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalla, jossa kehitetään perustason sosiaali- ja terveyspalveluja. Ohjelman avulla käynnistettiin erilaisia sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeita, joista Pirkanmaalla toteutettiin Pirkanmaan liiton hallinnoimana vuoden 2022 loppuun saakka kahta hanketta: Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus-kehittämisohjelmaa (PirSOTE-hanke) sekä Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -Pirkanmaa-hanketta (PirKOTI-hanke). Kummallakin hankkeella oli oma, pääosin kuntien sosiaali- ja terveysjohtajista, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Pikassoksen edustajista koostunut ohjausryhmänsä, joka kokoontui kahden kuukauden välein.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) mukainen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyi kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille 1.1.2023. Pirkanmaan liitolla hankehallinnoijana tai osatoteuttajina toimineilla kunnilla ja yt-alueilla ei ole järjestämisvastuuta v. 2023 hankkeen kohteena olevista palveluista, vaan hankkeet rahoituksineen ja henkilöstöineen siirrettiin hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueelle vuoden 2023 alusta myös hankkeiden ohjausryhmät tulee asettaa uudelleen.
Ohjausryhmän tehtävistä:
Ohjausryhmä toimii tuen saajan tukena hankkeen toteuttamisessa, mutta se ei ole vastuussa hankkeen toteuttamisesta. Vaikka ohjausryhmältä puuttuu juridinen päätösvalta, on se kuitenkin tärkeä yhteistyöfoorumi.
Ohjausryhmän tehtävät:
• toimii hankkeen toteuttajan tukena
• ohjaa hanketta niin, että se toteuttaa hankesuunnitelmaa
• seuraa hankkeen tavoitteiden saavuttamista sekä budjetin toteutumista
• käsittelee mahdolliset hankesuunnitelmamuutokset ennen kuin niitä koskeva hakemus toimitetaan rahoittajalle (mm. muutoshakemukset hankkeen sisällön, kustannusjakauman tai toteutusajan muuttamista varten)
Ohjausryhmän asettaminen:
PirSOTE-hankkeen valtionavustuspäätöksen mukaisesti hankkeella tulee olla ohjausryhmä, jossa tulee olla kattava edustus perustason sosiaali- ja terveydenhuollosta, perusterveydenhuollon yksiköistä sekä sosiaalialan osaamiskeskuksista ja alueella toimivista kolmannen sektorin toimijoista. Ohjausryhmä voi olla yhteinen maakunnan/hyvinvointialueen muiden sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämishankkeiden kanssa. Valvoja ei ole ohjausryhmän varsinainen jäsen, mutta hänet tulee kutsua hankkeen ohjausryhmän kokouksiin ja ohjausryhmän pöytäkirjat tulee toimittaa hänelle tiedoksi.
PirKOTI -hankkeen valtionavustuspäätöksen mukaisesti hankkeella tulee olla ohjausryhmä. Hanke voi perustaa oman ohjausryhmän tai ohjausryhmänä voi toimia tarkoituksenmukainen, jo aikaisemmin toiminut ohjausryhmä, esimerkiksi Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeelle perustettu ohjausryhmä. Ohjausryhmän pöytäkirjat lähetetään Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut -hankkeelle nimetylle STM:n yhteyshenkilölle tiedoksi hankesalkkuraportoinnin yhteydessä.
Hyvinvointialueen sote-palvelutuotannon johtoryhmässä on kattava edustus perustason sosiaali- ja terveydenhuollosta. Perusterveydenhuollon yksikkö on sellaisenaan lakkautettu vuoden 2022 lopussa. Vuoden 2023 alusta perusterveydenhuollon kehittäminen sijoittuu hyvinvointialueen avopalvelulinjan kehittämispalveluihin.
Ensimmäisessä ohjausryhmän kokouksessa:
• valitaan ohjausryhmän puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja sihteeri
• tarkistetaan ohjausryhmän kokoonpano
• sovitaan kokousten pöytäkirjojen tarkastustavasta
• sovitaan ohjausryhmän jäsenten matka- ym. kulujen korvaamisesta