§ 67/2024 Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa toimivien raatien perustaminen ja raatien palkkioista päättäminen 

Lataa 

5782/2024

Päätöspäivämäärä

20.5.2024

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 18 ja § 22, sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävät ja päätösvalta.

Hva-johtajan päätös § 129/2023 Pirkanmaan hyvinvointialueen muiden toimielinten ja ryhmien kokouspalkkiot ja muut korvaukset.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
suunnittelija Katri Lindberg, puh. 050 303 7550, katri.lindberg@pirha.fi

Laki hyvinvointialueesta (611/2021, §29) määrittelee, että hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä todetaan, että osallistumismahdollisuuksia voidaan edistää muun muassa järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia sekä asiakasraateja tai selvittämällä palvelujen käyttäjien mielipiteitä ennen päätöksentekoa.

Pirkanmaan hyvinvointialuestrategia painottaa asiakaslähtöisyyttä ja sisältää erilaisia tapoja asukkaiden osallistumiseen. Tulevien vuosien tavoitteena on rakentaa toimivaa vuorovaikutusta ja osallistavaa päätöksentekokulttuuria alueen väestön ja henkilöstön kanssa. Strategian toimeenpano-ohjelmaan sisältyy erillisiä kokonaisuuksia, jotka tukevat hyvinvointialuestrategian toteuttamista ja ovat linjassa strategian tavoitteiden kanssa. Kärkiteema 1, "Tärkeintä ihminen" liittyy Asiakaskokemuksen ja osallistumisen ohjelma, joka luo osaltaan systemaattisuutta ja yhdenmukaisuutta strategisten tavoitteiden toteuttamiseen. Ohjelma kytkee asiakaskokemuksen johtamisen ja asukkaiden sekä asiakkaiden osallistumisen päätöksentekoon ja palvelujen kehittämiseen sekä sisältää konkreettisia toimenpiteitä, kuten asiakasraatitoiminta. Ohjelma on hyväksytty aluehallituksen kokouksessa kesäkuussa 2023. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen raatitoiminta (potilas- ja asiakasraadit/foorumit) kartoitettiin kyselyn avulla syksyn 2023 aikana. Kyselyn koonnista havainnointiin, että vakiintunutta raatitoimintaa tunnistettiin 15 raadin osalta, joista suurin osa oli erikoissairaanhoidon toimintaa (11 raatia). Vuoden 2024 alussa raateja on päivitetty kolme lisää, jolloin raateja on yhteensä 18. Syöpäkeskuksen raati toimii lisäksi yhteistyössä Sisä-Suomen yhteistyöalueen kanssa, johon kuuluvat Pirkanmaan lisäksi Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueet.

Raatien tehtävänä ja tarkoituksena on ollut saada palveluiden käyttäjien ja eri asukasryhmien näkökulmaa palveluiden kehittämiseen ja arviointiin. Raadin jäsenet on haettu kutsumalla tai julkisen haun kautta ja valinta on tehty hakemusten sekä haastatteluiden avulla. Raadit ovat toimineet ja kokoontuneet toimintaansa nähden tarpeellisen määrän ja ajan. Kun uuden raadin toimintakausi on alkanut, niin osa raatilaisista on jatkanut toiminnassa mukana, joka koettiin hyvänä asiana. Raadissa on mukana aina myös henkilöstön edustajia.

Korvauksissa on ollut eroavaisuuksia ja käytännön ohjeille on syntynyt tarvetta, nyt kun Pirkanmaan hyvinvointialue on järjestäytynyt. Hyviä käytänteitä on syntynyt vakiintuneesta toiminnasta ja raatitoiminnan mallinnus sekä ohjeistuksen laatiminen on ollut tarkoituksenmukaista laatia jatkuvuuden varmentamiseksi. Raadin yhteisen näkemyksen ja jäsenten osallistamiseen koettiin tarvittavan lisää tukea, jota kehitetään jatkossa. Palautteen kerääminen niin yksittäiseltä raadilta kuin organisaatiotasoisena nähtiin tärkeänä kehittämisen työkaluna.

Kartoituksen tuotoksena syntyi esitys Pirhan raatitoiminnan malliksi, joka hyväksyttiin sosiaali- ja terveyspalveluiden johtoryhmässä 13.12.2023. Keskeiset asiat mallissa liittyvät palkkioihin, kokoontumisiin ja resurssien käyttämiseen. Raatitoiminnan malli on kuvattu sekä laadittu ohjeistusta operatiiviseen toimintaan.

Hyvinvointialuejohtaja on tehnyt päätöksen (13.12.2023, §129) Pirkanmaan hyvinvointialueen muiden toimielinten ja ryhmien kokouspalkkioista ja muista korvauksista. Päätöksen mukaan tehtäväaluejohtaja harkitsee ja määrittää mille muulle toimielimelle tai ryhmälle voidaan maksaa kokouspalkkioita ja muita korvauksia (esim. matkakuluja).

  • Päätöksestä tulee ilmetä kokouspalkkioiden ja tarvittaessa muiden maksettavien korvausten määrät. 
  • Kokouspalkkioita ja muita korvauksia voidaan maksaa lähtökohtaisesti hyvinvointialueen ulkopuolisille jäsenille (ei hyvinvointialueen omille työntekijöille, kun on kyse tavanomaisista työ- tai virkatehtävien hoitamisesta).
  • Kokouspalkkioita ja muita korvauksia voidaan maksaa sen yksikön tai kustannuspaikan budjetista talousarvion puitteissa, joka toimintaa hallinnoi. Määrärahavarausta näiden muiden toimielinten ja ryhmien toiminnalle ei tehdä strateginen ohjaus ja järjestäminen -tehtäväalueella hallinnon toimialueen budjettiin.
  • Hyvinvointialueen haastava taloustilanne huomioiden kokouspalkkioilta ja muilta korvauksilta edellytetään kohtuullisuutta. Kokouspalkkioiden kohtuullisena tasona pidetään lähtökohtaisesti vaikuttamistoimielimille tehtyjä linjauksia (aluehallitus 23.1.2023 § 21).
  • Tarkennuksena todetaan myös, että tähän ryhmään eivät kuulu aluehallituksen päätöksellä asetetut toimikunnat tai työryhmät.

Raatitoiminnan palkitsemisen muodoissa on erilaisia mahdollisuuksia. Palkitsemisessa tulee kuitenkin huomioida yhdenmukaisuus. Sosiaali- ja terveyspalveluiden alaisissa raadeissa esitetään noudatettavaksi seuraavia palkkioperiaatteita:

  • Päätöksen raadin perustamisesta tekee se viranhaltija (tehtäväalueen johtaja, palvelulinjajohtaja, toimialuejohtaja tai vastuualuejohtaja), jonka alaiseen toimintaan raadin toiminta kohdentuu.
  • Raadin perustamispäätöksessä määritellään muun muassa raadin tehtävät, toimikausi ja maksettavat palkkiot. Raadin jäsenet nimetään erillisellä päätöksellä, päätöksen tekee raadin perustamisesta päättänyt viranhaltija.
  • Raadin perustamisesta päättävä viranhaltija päättää mahdollisesta raadin jäsenille maksettavasta palkkiosta. Päätöksessä tulee määrätä miltä kustannuspaikalta kustannukset maksetaan.
  • Palkkiona raatitoimintaan osallistumisesta voi olla esimerkiksi Pirha-tuotteet, kahvitarjoilu tai ruokailu.
  • Raadin jäsenelle voidaan maksaa rahapalkkio talousarvion varattujen määrärahojen puitteissa. Palkkio voi olla enimmillään vaikuttamistoimielinten jäsenille määritelty palkkio 50 €/kokoontumiskerta.
  • Jos raati kokoontuu pienempiin työryhmiin, niin niistä ei makseta erikseen palkkiota.
  • Jos raadin jäsen on kutsuttuna Pirhan kehittämisryhmään, niin siitä ei makseta erillistä palkkiota.
  • Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstölle ei makseta palkkiota raatitoiminnasta, kun se sisältyy työtehtävään.
  • Matkakorvaukset korvataan julkisen liikenteen tai kilomerikorvauksen mukaan edullisuusperiaatteen mukaisesti. Vain toteutuneet kulut korvataan. Huomioidaan myös jäsenten mahdollisuus osallistua etäyhteydellä.

Toiminnassa olevien raatien osalta laaditaan tarvittaessa uusi päätös, jossa määritellään muun muassa raadin tehtävät, toimikausi ja maksettavat palkkiot tämän päätöksen mukaisesti.

Päätös

Päätän, että Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa toimivien asiakasraatien perustamisesta ja palkkioista päätetään tämän päätöksen mukaan.

 

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue