Esitys
THL:n kanssa tehtävä maksuton RAI-alilisenssisopimus on edellytys RAI-välineistön käytölle. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista (L 980/2012) edellyttää RAI-välineistöä käyttöä ikääntyneiden toimintakyvyn ja palvelutarpeiden arvioinnissa, joten kaikki sote-palvelujen järjestämisvastuussa olevat organisaatiot tarvitsevat RAI-alilisenssisopimuksen lakisääteisten velvoitteidensa toteuttamiseksi.
RAI-välineistön käyttö Suomessa perustuu yhdysvaltalaisen interRAI-järjestön myöntämään lisenssiin. THL toimii Suomessa RAI-välineistön alilisensoijana. Sote-organisaatiot saavat oikeuden RAI-välineistön käyttöön tekemällä THL:n kanssa maksuttoman RAI-alilisenssisopimuksen.
RAI-alilisenssisopimuksen olennainen sisältö on, että organisaatio saa maksutta käyttöoikeuden RAI-välineistöön, organisaatio sitoutuu RAI-välineistön käytön periaatteisiin, THL tuottaa organisaatiolle RAI-arvioinneista koostettua vertailutietoa (keskiarvo- ja jakaumatietoja), jotka tulevat organisaation käyttöön, mutta jotka voidaan myös julkaista avoimesti saataville.
RAI-välineistöön kuuluvat RAI-arviointilomakkeet ja -käsikirjat sekä ohjeet niiden jakamisesta organisaation sisällä löytyvät THL:n RAI-ekstranetistä. Ekstranetistä löytyvät myös palauteraporttien ja muiden vertailutietokantojen kirjautumistunnukset. THL toimittaa RAI-ekstranet-tunnukset organisaatioiden yhdyshenkilöille, jotka nimetään RAI-alilisenssisopimuksen liitteeseen 3, Yhteyshenkilöt yhteystietoineen.
Organisaatio voi nimetä enintään kolme RAI-yhdyshenkilöä. Yhdyshenkilöitä on kuitenkin hyvä olla ainakin kaksi, eli varsinainen yhdyshenkilö ja hänelle 1–2 varahenkilöä.
RAI-välineistöllä tehdyt arvioinnit ovat luonteeltaan sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietoja. Niiden rekisterinpitäjä on sama kuin RAI-järjestelmää käyttävän sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajan muidenkin asiakastietojen rekisterinpitäjä.
THL huolehtii RAI-välineistön avulla kerätyn käyttäjiltä saatavan tiedon jatkojalostamisesta tietotuotteiksi. Näitä tietotuotteita voidaan hyödyntää esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasrakenteen, kohdentumisen ja laadun johtamisessa ja tutkimisessa. Tätä varten THL tarvitsee kattavat tiedot jokaisesta RAI-välineistön avulla tehdystä yksilöarvioinnista. Yksilöarviointien tiedonkeruu perustuu THL:n antamaan päätökseen RAI-arviointitietoa koskevasta tiedonantovelvollisuudesta. THL toimii edellä mainitun päätöksen nojalla keräämiensä tietojen osalta itsenäisenä rekisterinpitäjänä.
RAI-välineistön avulla jatkojalostettavien tietotuotteiden kehittämisessä THL pyrkii mahdollisuuksien mukaan toimimaan avoimen datan periaatteen mukaisesti. RAI-välineistö on osa Käyttäjän potilas- tai asiakastietojärjestelmää. Käyttäjä sitoutuu pitämään salassa RAI-välineistön sisällöt ja huolehtimaan siitä, että RAI-välineistöön on pääsy ja sitä käyttävät ainoastaan sen käyttämiseen organisaatiossa valtuutetut henkilöt.
Sopimuksen voimassaoloaika: toistaiseksi, sopimus tarkistetaan vuosittain.
Kustannukset: maksuton.