Esitys
Valmistelijan yhteystiedot
Valvonta-asiantuntija Marianne Viitasalo-Männistö, puh. 044 7301 360, etunimi.sukunimi@pirha.fi
KMV-Turvapalvelut Oy (Y-tunnus 0912727-8), Rinnepolku 3 35820 Mänttä, on toimittanut Pirkanmaan hyvinvointialueelle ilmoituksen 06.09.2023 yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta.
Yrityksen toimintakunnat ovat Mänttä-Vilppula, Juupajoki, Ruovesi, Virrat, Orivesi. Yrityksen tuottamat palvelut ovat:
- Mäntänvuoren Terveyden (Mänttä-Vilppula, Juupajoki) ja AddSecura Smart Care Oy:n sopimuksen alihankkijana;
o turvapuhelinasennukset, -huolto, -avainhallinta, tarvittaessa hoitohenkilökunnan tuki, ovihälytyskäynnit, oven avaus ensihoidolle, gps-seuranta-alueylityskäynnit
o Mäntänvuoren Terveys Oy:n hoitajat suorittavat hoidolliset tehtävät ja asiakkaan arvioinnit
- Keiturin Soten (Ruovesi-Virrat) ja KVM-Turvapalvelut Oy:n sopimus
o KMV-Turvapalvelut Oy ostaa turvapuhelimiin liittyvät laite- ja hälytyskeskuspalvelut AddSecure Smart Care Oy:ltä
o turvapuhelinasennukset, -huolto, -avainhallinta, avainboxit, kotihoidon hoitajatuki, oven avaus ensihoidolle Keiturin Soten tilausten mukaan
- Mänttä-Vilppula, Juupajoki, Ruovesi, Virrat, Orivesi
o yksityisten turvapuhelinlaitteiden toimitus, hälytyskeskuspalvelut tuottajana toimii AddSecure Smart Care Oy
Kun on kyse pelkkien laitteiden toimittamisesta, ei kyseessä ole hyvinvointialueelle rekisteröitävä tukipalvelu. Turvapuhelinlaitteiden toimitus suoraan yksityishenkilöille on kuluttajansuojalain alaista palvelua, ei sosiaalihuoltolain mukaista tukipalvelua.
Asiakasryhminä ovat lapset/nuoret, lapsiperheet, vanhukset, muut kuin ikääntyneet muistisairaat, kehitysvammaiset, muut vammaiset, mielenterveyskuntoutujat, päihdekuntoutujat, muut. Pääasiakasryhmä ovat vanhukset (79%).
Yksityisten sosiaalipalvelujen on perustuttava sopimukseen tai hyvinvointialueen tekemään hallintopäätökseen sekä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7 §:n mukaisesti laadittuun palvelu-, hoito-, kuntoutus- tai muuhun vastaavaan suunnitelmaan (laki yksityisistä sosiaalipalveluista §5). Ilmoituksen mukaan palveluntuottaja laatii asiakkaan kanssa yksilöllisen hoito- ja /tai palvelusuunnitelman.
Sosiaalipalveluiksi katsotaan palvelut, joilla sosiaalihuollon ammattihenkilöt ja muu asiakastyöhön osallistuva henkilöstö edistää ja ylläpitää yksilön, perheen ja yhteisön toimintakykyä, sosiaalista hyvinvointia, turvallisuutta ja osallisuutta (sosiaalihuoltolaki § 3). Sosiaalipalveluilla varmistetaan, ettei asiakkaan oikeus välttämättömään huolenpitoon ja toimeentuloon vaarannu.
Kun yksityinen palvelujen tuottaja ostaa tuottamiaan sosiaalihuoltopalveluja varten palveluja alihankkijalta, tämä alihankkija voi myydä palvelut arvonlisäverottomasti edellyttäen, että sen myymät palvelut ovat sosiaalihuoltopalveluja ja arvonlisäverottomuuden edellytykset täyttyvät. Alihankkijan ei kuitenkaan tarvitse tehdä palvelusopimusta ja -suunnitelmaa sosiaalihuoltopalvelun saajan kanssa. Alihankkijan kohdalla riittää, että yksityinen palvelujen tuottaja, jolle se palvelun myy, on tehnyt sosiaalihuoltopalvelun saajan kanssa palvelusopimuksen ja -suunnitelman. Palvelusuunnitelmassa on mainittava alihankintana hankittavat palvelut ja niiden tarve.
Tukipalveluna voidaan tuottaa: ateria-, vaatehuolto-, siivous-, asiointipalvelua sekä osallisuutta ja sosiaalista kanssakäymistä edistävää tai tukevaa palvelua (sosiaalihuoltolaki § 19) ja SHL 19 a § 3 mom turva-auttamispalvelua (LSSAVIn sähköpostiohjeistus 11.9.2023). Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston sekä aluehallintoviraston 24.10.2012 tekemän linjauksen mukaan myös henkilökohtainen apu on tukipalveluihin rinnastettavaa palvelua.