§ 101/2023 MAPA-koulutuksen hankinta Pirkanmaan hyvinvointialueen soten palvelulinjojen käyttöön

Lataa 

22022/2023

Päätöspäivämäärä

25.9.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 62 §.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot:

Hankintapäällikkö Leila Haakana, puh. 050 383 9703, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialueen kaikkien sote-palvelulinjojen asiantuntijat selvittivät 7.6.2023 yhteisessä työkokouksessa tarvittavia koulutuksia työntekijöille koskien agressiivisen asiakkaan tai potilaan kohtaamista. Erilaisia koulutuksia käytetään Pirkanmaan hyvinvointialueella tällä hetkellä mm. AVEKKI ja AHHA. Asiantuntijoiden selvittelyn perustella todettiin, että MAPA®-koulutusta (Management of Actual or Potential Agression) on tarkoituksenmukaista järjestää Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille myös jatkossa.

Laurea-ammattikorkeakoulu Oy ja Crisis Prevention Institute Inc (CPI) ovat tehneet lisenssisopimuksen, jonka perusteella Laurea-Ammattikorkeakoululla on oikeus tarjota yksinoikeudella Suomessa CPI:n sertifioimia MAPA® -koulutuksia, niin henkilöstökoulutuksia kuin eri tasoisia kouluttajakoulutuksia

Pirkanmaan hyvinvointialue pyysi tarjousta Laurea-Ammattikorkeakoululta koskien MAPA®-koulutusta.

Saadun tarjouksen perusteella koulutusta voidaan toteuttaa kolmella erilaisella tavalla:  

  1. Pirkanmaan hyvinvointialueen oman MAPA® - kouluttajan toteuttama henkilöstökoulutus
  2. Pirkanmaan hyvinvointialueen oman MAPA® - erityistason kouluttajan toteuttama MAPA® -kouluttajakoulutus
  1. MAPA® -erityistason kouluttajakoulutukset

Tarjouksen mukainen MAPA®-koulutuksen arvonlisäverottomat hinnat ja kustannukset olivat seuraavat edellä mainittujen kohtien mukaisesti:

  1. Ensimmäiset koulutukset: Perusteet 22,50 €/henkilö ja Vaativat tilanteet 21,50 €/henkilö. Koulutusmateriaalit ja sertifikaatti sisältyy kahdeksi vuodeksi. Sertifikaatin päivitys kahdeksi vuodeksi maksaa Perusteiden osalta 7,50 €/henkilö ja Vaativien tilanteiden osalta 7,50 /henkilö.

Mikäli työntekijä osallistuu sekä Perusteiden että Vaativien tilanteiden koulutuksiin, niin korvaukset lasketaan yhteen. Eli korvaukset ovat ensimmäisen koulutuksen osalta 44,00 €/henkilö ja sertifikaatin uusiminen 15,00 €/henkilö.

  1. MAPA®-kouluttajakoulutus: Ensimmäiset koulutukset Perusteet 250 €/henkilö ja Vaativat tilanteet 125 €/henkilö. Tämä sisältää 2 vuoden kouluttajalisenssin ja Laurea-Ammattikorkeakoulun ylläpitämän aineistopankin käyttöoikeuden. Lisäksi koulutuksen materiaali ja sertifikaatti maksaa Perusteiden osalta 42,50 €/henkilö ja Vaativien tilanteiden osalta 32,50 €/henkilö. Kouluttajalisenssin uusiminen kahdeksi vuodeksi eli Päivitys on perusteiden osalta 250 €/henkilö ja Vaativien tilanteiden osalta 125 €/henkilö. Sertifikaatin uusiminen on sekä Perusteiden että vaativien tilanteiden osalta 7,50 €/henkilö.
  2. MAPA-erityistason kouluttaja-koulutus: koulutusmaksu (pätevöityminen 5 + 5 päivää) 1 380 €. Vuosittainen koulutuksen päivitys (validointi 5 päivää) 1 860 €/henkilö.

Lisäksi korvataan tarpeen mukaan matkakustannukset. Tarkemmat koulutuksia koskevat tiedot on määritelty erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 64 000 euroa. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä, lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 40 §:n mukainen suorahankinta. 

Laurea-Ammattikorkeakoululta on tarkoituksenmukaista hankkia Pirkanmaan hyvinvointialueen työntekijöille asiakkaan ja potilaan käyttäytymisen hallintaan liittyvää laajaa koulutus- ja kouluttajien koulutusosaamista. Laurea-Ammattikorkeakoulun tarjouksen hintojen katsottiin olevan hankittavaan palveluun nähden kohtuullisia sekä tarjottavat palvelut käyttötarkoitukseen sopivat. Tarjoaja täyttää kyseiselle koulutukselle asetetut vaatimukset. Tarjous pyydettiin ainoastaan kyseiseltä Tarjoajalta, sillä Tarjoajalla katsottiin olevan riittävä eritysalan asiantuntemus ja osaaminen sekä kokemus vastaavista vaativista henkilöstön ja asiantuntijoiden koulutus- ja kouluttajien koulutusosaamisen tehtävistä, jota palvelun tuottaminen edellyttää. Tarjoajan valintaan ilman kilpailuttamista vaikuttivat lisäksi hyvinvointialueen aloittamiseen liittynyt valmistelutyö ja sen varmistaminen, että henkilöstölle järjestetään jatkossakin hyviä ja laadukkaita koulutuksia mm. vaativien asiakas- ja potilastilanteiden hoitamista varten.

Edellä mainitun perusteella hankinta MAPA-koulutuksen tuottamisesta esitetään hankittavaksi Laurea-Ammattikorkeakoululta (Y-1046216–1) edellä mainituin hinnoin. Sopimus on voimassa toistaiseksi. Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun Pirkanmaan hyvinvointialue on tilannut palvelun. 

Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjous ja mahdolliset muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisessä arkistossa. 

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö
Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmanen ja vastuuhenkilöinä toimivat Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun sijaishuollon palvelujohtaja Hanna Harju-Virtanen ja ylihoitaja Mika Virtanen. Henkilöiden vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin viran tai toimen haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätös

Sopimus henkilöstön koulutuspalveluiden tuottamisesta agressiivisen asiakkaan kohtaamiseen liittyen tehdään Laurea-Ammattikorkeakoulun kanssa. Sopimus on voimassa toistaiseksi.

Hankinnan arvonlisäveroton vuosiarvo on sitoumuksetta 64 000 euroa sopimuskauden aikana. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä, lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 40 §:n mukainen suorahankinta. 

Hankinnan kustannukset maksetaan aiheuttamisperiaatteen mukaisesti koulutukseen osallistuvasta yksiköstä.

Sopimuksen vastuuhenkilöiksi nimetään Pirkanmaan hyvinvointialueen Hanna Harju-Virtanen ja Mika Virtanen.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta, kun Pirkanmaan hyvinvointialue on tilannut palvelun. Päätös laitetaan täytäntöön lainvoimaa odottamatta. Päätöksen täytäntöönpanoa ei voida lykätä, sillä palvelun tarkoituksenmukaisen järjestämisen vuoksi palvelun tulee alkaa 11.9.2023.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue