Vanhusneuvosto, kokous 24.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 95 Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024-2025

18423/2023

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) hyvinvointikertomus ja -suunnitelma 2023 - 2026 on strateginen alueellinen asiakirja, joka linjaa hyvinvointialueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopisteet ja niiden toimeenpanon väestötasolla. Se on järjestyksessään neljäs alueellinen hyvinvointisuunnitelma Pirkanmaalla. Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) velvoittaa hyvinvointialueen laatimaan valtuustokausittain alueellisen hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman yhdessä kuntien ja muiden toimijoiden kanssa.  

Asiakirjaan liitetään myös muut laissa määritellyt alueelliset hyvinvointisuunnitelmat. Nämä ovat alueellinen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma (suluissa laki ja pykälä jossa velvoite; 610/ 2022, 12§), johon on liitettävä alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma (377/2022, 13a§) ja alueellinen neuvolasuunnitelma (581/ 2022, 15§); alueellinen suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi (604/ 2022, 4 - 6§) sekä alueellinen ehkäisevän päihdetyön suunnitelma (549/ 2022, 5 ja 6 §). Kaikilla suunnitelmilla on yhteisen tilannekuvan perusteella muodostetut yhteiset painopisteet ja näiden tavoitteet. Liitettävät asiakirjat on muuten valmisteltu omina kokonaisuuksinaan. 

Pirkanmaan ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma vuosille 2024-2025 sisältää painopisteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joilla Pirkanmaan hyvinvointialue omassa toiminnassaan ja yhdessä kumppaniensa kanssa tukee ja edistää ikääntyneiden hyvinvointia seuraavina vuosina. Hyvinvointisuunnitelma on syntynyt monialaisen yhteistyön tuloksena. ​

Hyvinvointisuunnitelman sisältöä ovat olleet rakentamassa ohjausryhmän, valmistelutyöryhmän, vanhus- ja vammaisneuvostojen, järjestötoimijoiden, kuntien hyvinvointikoordinaattoreiden, kunnan yhdenvertaisuuskoordinaation ja hyvinvointialueen palvelulinjojen edustajat sekä iäkkäät ihmiset kokemusasiantuntijoina, ajankohtaisiksi nostamiensa teemojen pohjalta. Vanhus- ja vammaisneuvostojen antamat kommentit ja ajatukset ovat olleet keskeisesti mukana ikääntyneiden suunnitelman sisällöissä.

Ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelma  lähetetään yhdessä kaikkien muiden suunnitelmien kanssa laajalle lausuntokierroksille mm. vaikuttamistoimielimille.Hyvinvointialueen vanhusneuvostosta säädetään hyvinvointialueesta annetun lain (611/2021) 32 §:ssä. Hyvinvointialueen vanhusneuvosto on otettava mukaan alueellisen suunnitelman ikääntyneen väestön tukemiseksi (604/ 2022, 4 - 6§) valmisteluun.

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää 

  • merkitä tiedoksi ohjelmapäällikkö Anu Kallion esityksen
  • merkitä tiedoksi käydyn keskustelun. 
  • valmistella lausunnon seuraavaan kokoukseen.

Päätös

Vanhusneuvopsto päätti

  • merkitä tiedoksi ohjelmapäällikkö Anu Kallion esityksen
  • merkitä tiedoksi käydyn keskustelun
  • nimetä työryhmän valmistelemaan lausuntoa seuraavaan kokoukseen. Työryhmään nimettiin jäsenet Taina Törmä, Riitta Vatanen, Tiina Leppänen ja Kimmo Laakia.

Perustelut

Vanhusneuvoston nimeämä työryhmä on valmistellut lausunnon Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2024-2025. Keskustellaan lausunnosta. 

Ehdotus

Vanhusneuvosto päättää 

  • merkitä käydyn keskustelun tiedoksi
  • hyväksyä vanhusneuvoston lausunnon Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2024-2025.

Päätös

Vanhusneuvosto päätti 

  • merkitä käydyn keskustelun tiedoksi  
  • hyväksyä vanhusneuvoston lausunnon kokouksessa tehdyin muutoksin Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2024-​ 2025. Vanhusneuvoston lausunto Pirkanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmasta vuosille 2024-​ 2025 otettiin pöytäkirjan liitteeksi.
  • antaa lausunnon Pirkanmaan hyvinvointikertomuksen ja suunnitelman osalta vain ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmasta,​ jolla on erityisesti merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin,​ terveyden,​ osallisuuden,​  liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta.