Esitys
Suomeen syntyy uusi hallinnon taso 1.1.2023 alkaen. Koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Samalla uudistetaan pelastustoimen palvelut. Pirkanmaalla se tarkoittaa noin 19 000 työntekijän kokoista organisaatiota. Tulevaisuudessa hyvinvointialueet ovat vastuussa siitä, että asukkaat saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut. Hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023. Pirkanmaan aluevaltuusto on kokouksessaan 30.3.2022 päättänyt kunta- ja kuntayhtymäkohtaisten selvitysten perusteella voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle.
Siirtyvä ICT-kokonaisuus koostuu keskeisistä toiminnan kannalta avainasemassa olevista järjestelmistä. Järjestelmien siirto hyvinvointialueen palvelu- ja käyttäjähallintaan, infrastruktuuriin sekä integraatioympäristöön on toiminnan jatkuvuuden kannalta kriittinen hankekokonaisuus. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmät ovat voimakkaassa muutospaineessa. Nykykäytössä olevia tietojärjestelmiä joudutaan muuttamaan uuden organisaation mukaisiksi. Pirkanmaan kunnissa käytössä olevat perusterveydenhuollon pääoperatiiviset potilastietojärjestelmät ovat
Pegasos (CGI Suomi Oy), Lifecare (Tieto Finland Oy) ja Mediatri (Mediconsult Oy). Suun terveydenhuollon osalta lisäksi WinHit (Innet Oy).
Pirkanmaalla Mediatri-järjestelmää käytetään neljässä käyttöympäristössä: Kangasala + Pälkäne, Mänttä-Vilppula + Juupajoki, Parkano + Kihniö ja Pirkkala + Vesilahti. Hyvinvointialueen käynnistyminen edellyttää järjestelmiin mm. laskutus- ja reskontrajärjestelmän vaihdosta johtuvia muutoksia, rekisterinpitäjämuutoksia, tilastoinnin yhtenäistämistä, sertifikaattipäivityksiä ja hyvinvointialueen toimintamallimuutostöitä. Muutostöitä toteutetaan vaiheittain ja työt on käynnistettävä välittömästi. Mediconsult Oy antoi muutostöistä tarjouksen, joka on arvoltaan 271 055 €.
Pirkanmaan hyvinvointialue on saanut sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön myöntämää valtionavustusta ICT-muutosten tekemiseen yhteensä 24,3 M€ (VN/27018/2021, VN/14629/2021 ja EK 10/2022 vp). Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä, hyvinvointialueen johtaja voi päättää tavaroiden hankinnasta sekä palvelujen hankinnasta talousarvion puitteissa mutta enintään 5 miljoonan euroon saakka (hankinnan kokonaisarvo) vuoden 2022 aikana. Esitetyt kustannukset ovat huomioitu Pirkanmaan ICT-muutosohjelmassa.
Hankintamenettely
Hankintalain 40 § 2 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan ja järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.
Järjestelmät sekä niiden voimassa olevat käyttöoikeus- ja ylläpitosopimukset siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanolain (616/2021) 25§ 1 mom. mukaisesti hyvinvointialueelle. Alueella käytössä olevat asiakas- ja potilastietojärjestelmät ovat jatkuvassa tuotantokäytössä sekä teknisessä ylläpidossa niiden sovellustoimittajien toimesta. Järjestelmien tietoturva, tietosuoja ja saatavuus pitää taata kaikissa olosuhteissa.
Mediconsult Oy toimii hankinnan kohteena olevan järjestelmän nykyisenä järjestelmä- ja ylläpitotoimittajana, ja on ainoa tunnistettu toimittaja muutostöiden toteuttajaksi.
Edellä esitettyyn viitaten Pirkanmaan hyvinvointialue katsoo, että kyseiset palvelut voidaan hankkia Mediconsult Oy:ltä suorahankintana.