§ 31/2023 Mielenterveys- ja päihdeasiantuntijapalveluiden hankinta integraation toimialueelle

Lataa 

24056/2023

Päätöspäivämäärä

9.10.2023

Päätöksen tekijä

Integraatiojohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 26 §

Sote-​palvelujen toimintasääntö (Sosiaali-​ ja terveysjohtajan päätös 1.9.2023 § 88): Osa II, kohta 6.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Hankejohtaja Eeva Halme, puh. 044 4222 246, eeva.halme@pirha.fi
Projektipäällikkö Tiina Konttajärvi, puh 044 4729 998, tiina.konttajarvi@pirha.fi

Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskus (PirSOTE) -hankkeessa kehitetään perustason sosiaali- ja terveyspalveluja Pirkanmaan maakunnan alueella Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteiden mukaisesti. PirSOTEn hankesuunnitelman työpaketti neljän mukaan mielenterveyspalveluiden kehittämisessä painotetaan erityisesti perus- ja erityistason välisen yhteistyön kehittämistä sekä kehittämisyhteistyötä muiden toiminnallisten muutosprosessien ja yliopistosairaalan kanssa. Kehittämistyö parantaa suunnitelman mukaan myös palveluiden saatavuutta, vahvistaa perustason päihde- ja mielenterveystyön osaamista, tukee tarpeenmukaisen palvelurakenteen muodostumista sekä sujuvoittaa uudistettujen hoitoprosessien arviointia ja käyttöönottoa.

PirSOTE- ja PirKOTI-hankkeiden ohjausryhmä päätti 23.8.2023 allokoida PirSOTE-hankerahoitusta loppuvuoden 2023 aikana mielenterveyspalveluiden kehittämiseen, joka sisältää päihde- ja mielenterveyspalveluiden jononpurkua, (sähköisten) psykiatri- ja päihdelääkärikonsultaatioiden kehittämistä sekä mahdollisesti psykiatrisen liikkuvan toiminnan lisäämistä.

Hankkeessa on arvioitu mielenterveyspalveluiden kehittämiseen liittyvät kustannukset. Henkilöstökustannusten ja ostopalveluiden kokonaissumma tähän mielenterveyspalveluiden kehittämiseen on arvioidusti n. 500 000 euroa. Kustannukset kohdentuvat jononpurkuun, psykiatri- ja päihdelääkärikonsultaatioiden kehittämiseen sekä mahdollisesti myös psykiatrisen liikkuvan toiminnan lisäämiseen. Kyseiseen mielenterveyspalveluiden kehittämiseen liittyvien rekrytointien ja ostopalveluiden kustannusten tukikelpoisuuteen on saatu hyväksyntä sosiaali- ja terveysministeriöstä hankkeen valvojalta.

Kustannukset muodostuvat henkilöstökustannuksista sekä osittain psykiatrikonsultaatioiden ostopalveluista, joissa hyödynnettäisiin Pirhan puitesopimuksia. Työ kohdentuu jonojen läpikäyntiin ja jonojen muodostumisen ja purkamisen arviointiin, (jo olemassa olevan) porrasteisen prosessin edistämiseen ja laajaan käyttöönottoon sekä (sähköisten) konsultaatioiden kehittämiseen, edistämiseen ja arviointiin, sekä mahdollisesti myös psykiatrisen liikkuvan toiminnan lisäämiseen. Erityisesti halutaan vahvistaa sovitun hoidon porrastuksen mukaista ohjausprosessia, eli tukea ja ohjeistaa henkilöstöä toimimaan oikealla tavalla uuden prosessin mukaisesti. Tämän toivotaan vaikuttavan suoraan mielenterveyden hoitojonoihin purkaen niitä.  

Sekä porrasteinen malli että konsultaatioprosessi ovat jo olemassa, mutta niitä ei olla päästy täysimääräisesti testaamaan. Alkuvuoden ajan mielenterveyspalveluiden kehittämistä ja hankesuunnitelman toteuttamista ovat haastaneet sekä kansallinen psykiatrien huono saatavuus että hyvinvointialueuudistus sinällään. Näistä syistä hankkeessa kehitettyjen mallien toteutus ja arviointi uudessa, eri organisaatioista muodostuneella hyvinvointialueella on jäänyt puutteelliseksi. Tarkoitus on loppuvuoden ajan toteuttaa lisäresurssein hankkeessa luotuja toimintamalleja sekä arvioida, jatkokehittää ja sillata niitä kestävän kasvun HOPPU-hankkeeseen. Erityisesti arvioidaan mallien tuottavuutta ja vaikuttavuutta. Lisäksi prosessien arvioinnissa selvitetään, mitä osaamista perustasolla tulee vahvistaa, jotta hoitoprosessit olisivat yhä sujuvampia.

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämiseksi ja jonojen purkamiseksi Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskuksen (PirSOTEn) -hankerahoituksella (kp 51000, P 00014) hankitaan ostopalveluna mielenterveys- ja päihdeasiantuntemusta, jolla tarkoitetaan lääkäri- ja/tai hoitajaresurssin ostamista. Ostopalvelusta on olemassa puitesopimus (3127/2023), jonka puitteissa resurssit hankintaan.

Hankinta liittyy tiiviisti syyskuussa 2023 valmistuneeseen Pirkanmaan psykiatrian ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen selvitykseen, jossa esitetään, että Pirkanmaalla ryhdytään vahvistamaan perustason päihde- ja mielenterveyspalveluja. Palveluja halutaan sujuvoittaa myös hyvinvointialueen sisäisellä yhteistyöllä, yhtenäisellä hoidonporrastuksella sekä digipalveluilla ja vaikuttavilla lyhytterapioilla.

Päätös

Päätän, että Pirkanmaan tulevaisuuden sote-keskuksen (PirSOTEn) -hankerahoituksella hankitaan mielenterveys- ja päihdeasiantuntemusta ostopalveluna purkamaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden jonoja.

Kustannukset katetaan PirSOTE-​hankkeen kustannuspaikalta kp 51000,​ projekti 00014 (Rahoituspäätös VN/26179/2021).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 500 000 euroa.

Allekirjoitus

Tuukka Salkoaho, integraatiojohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue