§ 33/2022 Hankintalain 26§ kynnysarvon ylittävä asiantuntijatyön tilaaminen Tieto Finland Oy:ltä - LifeCare

Lataa 

237/2022

Päätöspäivämäärä

3.6.2022

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuuston 12.4.2022 päätös §59.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö §16.

Esitys

Suomeen syntyy uusi hallinnon taso 1.1.2023 alkaen. Koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto uudistetaan. Samalla uudistetaan pelastustoimen palvelut. Pirkanmaalla se tarkoittaa noin 19 000 työntekijän kokoista organisaatiota. Tulevaisuudessa hyvinvointialueet ovat vastuussa siitä, että asukkaat saavat tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut. Hyvinvointialueelle siirtyvät 1 päivänä tammikuuta 2023 sen järjestämisvastuulle kuuluvaan toimintaan liittyvä irtaimisto, irtaimen omaisuuden omistusta, hallintaa ja käyttöä koskevat oikeudet sekä immateriaaliset oikeudet ja luvat. Hyvinvointialueelle siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämiseen liittyvät sopimukset 1 päivästä tammikuuta 2023. Pirkanmaan aluevaltuusto on kokouksessaan 30.3.2022 päättänyt kunta- ja kuntayhtymäkohtaisten selvitysten perusteella voimaanpanolain 22–25 §:n mukaisten kohteiden siirtymisestä Pirkanmaan hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen vastuulle.

Siirtyvä ICT-kokonaisuus koostuu keskeisistä toiminnan kannalta avainasemassa olevista järjestelmistä. Järjestelmien siirto hyvinvointialueen palvelu- ja käyttäjähallintaan, infrastruktuuriin sekä integraatioympäristöön on toiminnan jatkuvuuden kannalta kriittinen hankekokonaisuus. Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmät ovat voimakkaassa muutospaineessa. Nykykäytössä olevia tietojärjestelmiä joudutaan muuttamaan uuden organisaation mukaisiksi. Pirkanmaan kunnissa käytössä olevat perusterveydenhuollon pääoperatiiviset potilastietojärjestelmät ovat

Pegasos (CGI Suomi Oy), Lifecare (Tieto Finland Oy) ja Mediatri (Mediconsult Oy). Suun terveydenhuollon osalta lisäksi WinHit (Innet Oy).

Pirkanmaalla Lifecare-järjestelmää käytetään kuudessa terveydenhuollon käyttöympäristössä: Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala + Pälkäne, Nokia, Tampere + Orivesi ja Virrat + Ruovesi. Hyvinvointialueen käynnistyminen edellyttää järjestelmiin mm. laskutus- ja reskontrajärjestelmän vaihdosta johtuvia muutoksia, rekisterinpitäjämuutoksia, tilastoinnin yhtenäistämistä, kotihoidon toimintaan liittyviä muutostöitä sekä erilaisia palvelutuottajamuutoksia ja hyvinvointialueen toimintamallien yhtenäistämiseen liittyviä muutostöitä. Muutostöitä toteutetaan vaiheittain ja työt on käynnistettävä välittömästi. Tieto Finland Oy antoi muutostöistä tarjouksen, joka on arvoltaan 380 710 €.

Pirkanmaan hyvinvointialue on saanut sosiaali- ja terveysministeriön ja valtiovarainministeriön myöntämää valtionavustusta ICT-muutosten tekemiseen yhteensä 24,3 M€ (VN/27018/2021, VN/14629/2021 ja EK 10/2022 vp). Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännössä, hyvinvointialueen johtaja voi päättää tavaroiden hankinnasta sekä palvelujen hankinnasta talousarvion puitteissa mutta enintään 5 miljoonan euroon saakka (hankinnan kokonaisarvo) vuoden 2022 aikana. Esitetyt kustannukset ovat huomioitu Pirkanmaan ICT-muutosohjelmassa.

Hankintamenettely

Hankintalain 40 § 2 momentin 2 kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan ja järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Järjestelmät sekä niiden voimassa olevat käyttöoikeus- ja ylläpitosopimukset siirtyvät sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen toimeenpanolain (616/2021) 25§ 1 mom. mukaisesti hyvinvointialueelle. Alueella käytössä olevat asiakas- ja potilastietojärjestelmät ovat jatkuvassa tuotantokäytössä sekä teknisessä ylläpidossa niiden sovellustoimittajien toimesta. Järjestelmien tietoturva, tietosuoja ja saatavuus pitää taata kaikissa olosuhteissa.

Tieto Finland Oy toimii hankinnan kohteena olevien järjestelmien nykyisenä järjestelmä- ja ylläpitotoimittajana, ja on ainoa tunnistettu toteutustapa muutosprojektin toteuttamiseksi. 

Edellä esitettyyn viitaten Pirkanmaan hyvinvointialue katsoo, että kyseiset palvelut voidaan hankkia Tieto Finland Oy:ltä suorahankintana.

Päätös

Päätän, että Pirkanmaan hyvinvointialue tilaa Lifecare-muutostyön Tieto Finland Oy:ltä arvoltaan 380 710 €. ICT-valmistelukokonaisuuden johtaja valtuutetaan hoitamaan hankinnan ja sopimusten vaatimat käytännön toimenpiteet sekä allekirjoittamaan sopimukset.

Allekirjoitus

Jukka Alasentie, vt. hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue