§ 32/2023 Akuutin kriisityön koulutuksen pienhankinta

Lataa 

23881/2023

Päätöspäivämäärä

6.10.2023

Päätöksen tekijä

Vastuualuejohtaja, sosiaalipäivystyksen ja kriisityön vastuualue

Päätöksen perustelut

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tehtäväalueen toimintasääntö, (sosiaali- ja terveysjohtajan päätös 1.9.2023 § 88) luvut 6 ja 8. 

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot

johtava sosiaalityöntekijä Paula Hurttia puh. 0504645347, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Hankinnan kuvaus

Hankinnan kohteena on Akuutin kriisityön koulutus Sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstölle.

Kyseessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta. Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 3. kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta.

Hankinnan arvo on sitoumuksetta 20 000 euroa, josta Pirkanmaan hyvinvointialueen osuus on noin 8000 euroa.

Perustelut

Sosiaalipäivystys toteuttaa psykososiaalista tukea kiireellisissä tilanteissa yhdessä terveydenhuollon kanssa. Sosiaalipäivystys vastaa kiireellisissä tilanteissa psykososiaalisen tuen ensivaiheen johtamisesta ja yhteen sovittamisesta. Sosiaalihuollon psykososiaalisella tuella äkillisissä järkyttävissä tilanteissa tarkoitetaan sosiaalityönä ja sosiaaliohjauksena annettavaa välitöntä tukea yksilölle, perheelle ja yhteisölle sekä tuen yhteensovittamista. (Sosiaalihuoltolaki 1301/2014)

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys järjestää äkillisten kiireellisten tilanteiden psykososiaalista tukea yhdessä terveydenhuollon kanssa sekä vastaa psykososiaalisen tuen ensivaihteen johtamisesta ja yhteen sovittamisesta. Edellä mainitun lakisääteisen tehtävän hoitamista varten on välttämätöntä huolehtia sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstön osaamisesta. Osaamista varmistetaan järjestämällä henkilöstölle täydennyskoulutusta.

Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstössä on tapahtunut muutoksia ja vaihdoksia sekä lisäksi hyvinvointialueuudistuksen myötä tehtävämuutoksia, joiden myötä osalle henkilöstöstä on tarpeen järjestää koulutusta psykososiaalisen tuen järjestämisestä, äkillisten tilanteiden kriisiavusta sekä toiminnasta suuronnettomuustilanteissa. Riittävän osaamisen turvaamiseksi koulutusta tulisi järjestää syksyn 2023 aikana.

Koulutuksen järjestämisen vaihtoehtoja on selvitetty tutustumalla eri oppilaitosten ja yksityisten yritysten järjestämiin koulutuksiin ja pyytämällä tarjouksia sähköpostilla. Sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstölle soveltuvaa äkillisen kriisityön koulutusta on tarjolla erittäin vähän. Oppilaitosten ja koulutusten järjestäjien tarjoamat koulutukset eivät myöskään sisällöllisesti täysin vastaa sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstön tarpeisiin, eivätkä sovi ajankohdaltaan tai sijainniltaan yksikön tarpeisiin. Osa koulutuksista ei sisällöllisesti vastaa voimassa olevaa lainsäädäntöä ja kriisityön järjestämisestä laadittuja suosituksia. Oppilaitokset tarjoavat koulutusta pääosin oppilaitosten opiskelijoille, mutta ei ulkopuolisille tahoille.

Tampereen ammattikorkeakoulu järjestää koulutusta Kriisi- ja traumatyön koulutusta, laajuus 10op, hinta 1690€ per osallistuja. Koulutus ei vastaa sosiaali- ja kriisipäivystyksen tarpeita sisällöllisesti ja ajankohdallisesti. Koulutukseen ei myöskään ole mahdollista saada niin paljon paikkoja, kuin sosiaali- ja kriisipäivystys tarvitsisi.

Tilaajan tarvetta parhaiten vastaa Etelä-Pohjamaan kesäyliopiston järjestämä Akuutin kriisityön koulutus, jonka laajuus on 10 op. Koulutuksen sisältö on räätälöity erityisesti sosiaali- ja kriisipäivystystyön tarpeita vastaavaksi. Kouluttajina toimivat Riikka Vikström, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, työnohjaaja, sairaanhoitaja YAMK ja Katariina Halonen sosionomi AMK. Liitteenä koulutuksen tarkempi sisältö. Palvelun tuottajan soveltuvuusvaatimuksissa on huomioitu Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 14 § edellyttämät yksityistä palveluntuottajaa koskevat vaatimukset. Tarjous täyttää tilaajan vaatimukset ja on hinnaltaan ja muilta ehdoiltaan hyväksyttävissä.

Palveluntuottaja laskuttaa tilaajan ohjeiden mukaisesti. Hintojen tulee sisältää kouluttajien palkkiot, kouluttajien matka- ja majoituskustannukset sekä Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston hallintokulut, jotka sisältävät koulutusohjelman opintopisteyttämisen, opiskelijahallinnon sekä todistusten laatimisen.

Sopimus palvelun tuottamisesta on määräaikainen ja voimassa tilaajan tarvitseman edellä mainitun koulutustarpeen ajan. 

Hankinnan arvo on sitoumuksetta noin 20 000 euroa. Kustannukset jakautuvat suhteessa osallistujamääriin. Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstöstä osallistuu koulutukseen 12 henkilöä ja osuus kustannuksista on noin 8000 euroa. Yksittäisen osallistujan kustannus on noin 667 euroa.  

Edellä mainitun perusteella esitetään,​ että Akuutin kriisityön koulutuksen pienhankinta Sosiaali- ja kriisipäivystykselle hankintaan Etelä-Pohjamaan kesäyliopistolta (Y-tunnus: 0278858-3).

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-​asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen ja asiakirjat ovat liikesalaisuuksia ja asiakaskertomukseen kirjattuja yksilökohtaisia perusteluja lukuun ottamatta julkisia sopimuksen tekemisen jälkeen sekä asianosaisjulkisia hankintapäätöksen jälkeen. Asiakirjoja säilytetään Pirkanmaan hyvinvointialueen sähköisessä arkistossa.

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden toimialue, sosiaalipäivystyksen ja kriisityön vastuualue ja vastuuhenkilönä toimii vastuualuejohtaja Taru Herranen. Vakanssinhoitajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätös

Akuutin kriisityön koulutus hankintaan Etelä-Pohjamaan kesäyliopistolta (Y-tunnus: 0278858-3). Sopimus hankinnasta voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Palveluntuottaja laskuttaa tilaajan ohjeiden mukaisesti. Hintojen tulee sisältää kouluttajien palkkiot, kouluttajien matka- ja majoituskustannukset sekä Etelä-Pohjanmaan kesäyliopiston hallintokulut, jotka sisältävät koulutusohjelman opintopisteyttämisen, opiskelijahallinnon sekä todistusten laatimisen.

Hankinnan arvo on sitoumuksetta noin 20 000 euroa. Kustannukset jakautuvat suhteessa osallistujamääriin. Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstöstä osallistuu koulutukseen 12 henkilöä ja osuus kustannuksista on noin 8000 euroa. Yksittäisen osallistujan kustannus on noin 667 euroa.

Hankinnan kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 13620.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään Taru Herranen.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Allekirjoitus

Taru Herranen, vastuualuejohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue