§ 38/2023 Päätös tarjoajan poissulkemisesta tarjouskilpailusta Tiimiakatemia Global Oy

Lataa 

20560/2023

Päätöspäivämäärä

14.11.2023

Päätöksen tekijä

Pelastusjohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 62 §

 

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Hankintalakimies Iina Kajander, puh. 041 315 0024, iina.kajander@dominushankinnat.fi ja Palvelujohtaja Suvi Forss, puh. 050 567 5210, suvi.forss@pirha.fi 

Hankintamenettely ja saadut tarjoukset
Pirkanmaan hyvinvointialue kilpailutti organisaatiokulttuurin kehittämistä koskevan asiantuntijapalveluhankinnan. Hankintamenettelyn läpiviemisestä vastaa Tuomi Logistiikka Oy yhteistyössä Dominus Hankinnat Oy:n kanssa. Kyseessä on kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin hankintamenettely, jolla on tarkoituksena perustaa yhden (1) toimittajan puitejärjestely. Puitesopimuskausi on 2023 syksystä vuoden 2025 loppuun. 

Hankintaan sisältyi yhden (1) vuoden mittainen optiokausi, joka voidaan Tilaajan niin päättäessä ottaa käyttöön kahdessa (2) kuuden (6) kuukauden jaksossa (ei velvollisuutta käyttää molempia) tai yhdessä 12 kuukauden jaksossa. Tilaaja päättää option käyttöönottamisesta erillisellä päätöksellä.

Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 25.9.2023 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

Tarjouspyyntöön saatiin määräaikaan 25.10.2023 klo 14:00 mennessä kaksikymmentäkuusi (26) tarjousta. 

Tarjouksen tarkastaminen ja asian oikeudellinen arviointi
Tarjousten tarkastamisen yhteydessä havaittiin, että Tiimiakatemia Global Oy ei täyttänyt tarjoajan soveltuvuudelle asetettuja pakollisia vaatimuksia.

Tarjoajalle on asetettu tarjouspyynnön liitteenä olleella ESPD-lomakkeella kohdassa C. TARJOAJAN TEKNINEN JA AMMATILLINEN PÄTEVYYS, vaatimus, jonka mukaan:

Tarjoajan tulee ilmoittaa tässä ESPD-lomakkeella yhteensä kaksi (2) referenssitoimeksiantoa alla kuvatuin ohjein. Yleiset ohjeet koskevat kumpaakin referenssitoimeksiantoa.

Referenssin 1 /2 osalta on edellytetty muun ohella, että ” Tarjoajan tulee ilmoittaa referenssi, joka on toteutettu viimeisen kolmen (3) vuoden aikana tarjouksen jättöpäivästä laskien. Toteuttamisella tarkoitetaan, että referenssitoimeksianto tulee olla toteutettu kokonaisuudessaan alusta loppuun vaaditussa aikaikkunassa. Referenssitoimeksiannon tulee siis olla tarjouksen jättöhetkellä päättynyt.”

Tarjoajan ilmoittama referenssitoimeksianto 1 on tarjoajan kuvauksen mukaan ajoittunut ajalle 2016-2022, eli referenssi ei täytä vaatimusta siitä, että se on toteutettu viimeisen kolmen (3) vuoden aikana tarjouksen jättöpäivästä laskien.

Referenssitoimeksiantoa ei voida hyväksyä tarjousten tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu huomioon ottaen.

Tarjoaja ei täytä soveltuvuusvaatimusta.

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 105 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Soveltuvuutta koskevien vaatimusten tulee olla oikeassa suhteessa hankinnan kohteeseen. Hankintayksikön tulee ilmoittaa käyttämänsä vaatimukset hankintailmoituksessa tai tarjouspyynnössä. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta ehdokas tai tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia.

Koska Tiimiakatemia Global Oy ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä asetettua tarjoajan soveltuvuudelle asetettua kokemusvaatimusta, hankintayksiköllä on hankintalain 105 §:n mukainen velvollisuus sulkea tarjoaja tarjouskilpailusta tarjoajien tasapuolinen ja syrjimätön kohtelu huomioon ottaen.

Asiakirjojen julkisuus
Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. 

Päätösesitys
Esitän, että Tiimiakatemia Global Oy suljetaan ulos tarjouskilpailusta hankintalain 105 §:n ja 83 §:n mukaisin perustein, koska tarjoaja ei ole täyttänyt tarjouspyynnössä asetettuja tarjoajaa koskevia soveltuvuusvaatimuksia.

Päätös

Päätän, että Pirkanmaan hyvinvointialue tällä päätöksellään poissulkee Tiimiakatemia Global Oy:n tarjouksen tarjouskilpailusta päätösesityksen mukaisesti.

 

Allekirjoitus

Mika Kontio, pelastusjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue