Vähän palveluita käyttävien valiokunta, kokous 15.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Digituki Pirkanmaan hyvinvointialueella

24819/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Aino Nokelainen, DIGISUUNNITTELIJA, aino.nokelainen@pirha.fi

Perustelut

Digipalveluita tulee tarkastella ensisijaisesti digikyvykkäiden näkökulmasta, mutta jokaisella oikeus olla osallisena digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden digitalisoituessa sote-digituki tarve konkretisoituu ja lisääntyy. Julkisilla organisaatioilla on velvollisuus tarjota tukea sähköiseen asiointiin.

Tavoitteena on, että Pirkanmaan sote-digituki muodostaa selkeän ja eheän kokonaisuuden ja siksi digitukea kehitetään erikseen asukkaalle ja ammattilaiselle. Digituen kokonaisuus rakentuu hyvinvointialueen strategisten kärkiteemojen mukaisesti.

Tärkeintä on ihminen 
Tarjoamme saavutettavaa ja laadukasta digitukea, jolla sähköisten palveluiden löydettävyys ja käytön asiakaskokemus paranee. Kehitämme digitukea asukasta/ ammattilaista kuunnellen ja tarvelähtöisesti.

Hyvinvoivat työntekijät
Jokaisella ammattilaisellamme on hyvä digityökokemus. Tämä edellyttää, että ammattilaisella on riittävä tuki tarvitsemiensa ohjelmien käyttöön. Tarjoamme ammattilaisen työn tueksi selkeää materiaalia ja digitukiverkoston. Ammattilaisemme osaavat ja haluavat ohjata asukkaita sähköisissä palveluissamme.

Yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut 
Tuemme niin ammattilaisten kuin asukkaidenkin digiosallisuutta tarjoamalla digitukea monikanavaisesti ja monella eri tavalla, lähellä asukasta. Huomioimme digiesteettömyyden kaikissa sähköisissä palveluissamme. Vahvistamme ihmisen osaamista löytää tietoa ja palveluita oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi

Yhdessä yhteentoimiva hyvinvointialue
Olemme luotettava kumppani sote-digituen tuottamisessa ja teemme tiivistä yhteistyötä muiden organisaatioiden ja järjestöjen kanssa. Olemme edelläkävijöitä sote-digituen kehittäjinä ja antajina.

Digituen mallintaminen

Pirkanmaan hyvinvointialueen digituen malli tehdään osana Pirkanmaan tulevaisuuden sotekeskus -hanketta. Hankkeessa tuotettu sote-digituen malli on vielä muotoutumassa, mutta sitä pilotoidaan loppuvuoden aikana asteittain käytäntöön erityisesti asukkaan sote-digituen näkökulmasta. Digituen mallia pilotoidaan erityisesti yhteisökeskuksissa ja kuntayhteistyönä Lempäälässä ja Kuhmoisissa. Mallia on esitelty eri vaiheissaan erilaisissa tilaisuuksissa ja täydennetty ja kehitetty edelleen niin hyvinvointialueen ammattilaisten kuin yhteistyössä eri toimijoiden kommenttien pohjalta. Malli muotoutuu tarkemmaksi kokemuksen lisääntyessä ja yhteistyöverkoston laajentuessa. Digituen mallin juurruttamista jatketaan RRP 2-hankkeessa vuoden 2024 aikana.

Digituen nykytilan kuvaus

Digitukea on annettu eri toimijoiden toimesta jo vuosikymmeniä, mutta sotedigituki on vieraampaa. Sote-digituessa korostuu sensitiivisyys, eettisyys ja tietoturva poiketen muusta yleisemmästä digituesta. Pirkanmaan hyvinvointialueella pyritään siihen, että sote-digituki viedään sinne, missä asukkaat ovat jo tottuneet asioimaan. Pirkanmaa on laaja alue, jossa 23 kunnan erilaiset sote-toimijat yhdistyivät hyvinvointialueeksi tuoden mukanaan erilaiset digituen toimintamallit. Lisäksi Pirkanmaalla toimii valtava määrä erilaisia järjestöjä, jotka ovat antaneet digitukea osana omaa toimintaansa. Nykytilanne on digituen näkökulmasta hyvin pirstaleinen. Viemällä sote-digituki mahdollisuuksien mukaan osaksi jo olemassa olevaa verkostoa, helpotetaan sen löytämistä ja saamista ja tarjotaan yhdenvertaisempi mahdollisuus sote-digitukeen jokaiselle pirkanmaalaiselle.

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • merkitsee esityksen tiedoksi ja
  • keskustelee sekä antaa kommentteja Pirkanmaan hyvinvointialueen digituen malliin.

Päätös

Asia siirrettiin seuraavaan kokoukseen.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja totesi, että aikataulullisista syistä ehdotetaan asian siirtämistä seuraavaan kokoukseen. Puheenjohtaja tiedusteli voidaanko asia yksimielisesti siirtää seuraavaan kokoukseen. Koska valiokunta oli yksimielinen, asia siirretään seuraavaan kokoukseen.

Valmistelija

  • Aino Nokelainen, DIGISUUNNITTELIJA, aino.nokelainen@pirha.fi

Perustelut

Asian esittely vähän palveluita käyttävien valiokunnan 24.10.2023 § 30.

Esitys Pirkanmaan hyvinvointialueen digituen mallista on liitteenä. 

Ehdotus

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • merkitsee esityksen tiedoksi ja
  • keskustelee sekä antaa kommentteja Pirkanmaan hyvinvointialueen digituen malliin.

Päätös

Vähän palveluita käyttävien valiokunta

  • merkitsi esityksen tiedoksi.

Kokouskäsittely

Projektipäällikkö Aino Nokelainen esitteli valiokunnalle Pirkanmaan hyvinvointialueen digituen mallin. Valiokunta kiitteli esittelijää digiasioiden esiin tuomisesta ja valiokunnan pitämisestä ajan tasalla digituen suhteen. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).