§ 37/2023 Suun terveydenhuollon toiminnanohjausjärjestelmän hankinta (12 kk pilotti)

Lataa 

28757/2023

Päätöspäivämäärä

24.11.2023

Päätöksen tekijä

Integraatiojohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 26 §

Sote-​palvelujen toimintasääntö (Sosiaali-​ ja terveysjohtajan päätös 1.9.2023 § 88): Osa II,​ kohta 6.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Toimialuejohtaja Minna Luoto puh. 044 472 2940, minna.luoto@pirha.fi

Terveydenhuoltolain muutos lyhensi suun terveydenhuollon hoitoon pääsyn aikarajaa kuudesta (6) kuukaudesta neljään (4) kuukauteen 1.9.2023 alkaen. Tämä ns. hoitotakuun aikaraja lyhenee edelleen 1.11.2024 lähtien kolmeen (3) kuukauteen. Lisäksi laki edellyttää, että jos joku muu ammattihenkilö, esim. suuhygienisti tai hammashoitaja, toteaa tarpeen hammaslääkärin tutkimukselle tai hoidolle, pääsy on järjestettävä neljän (4) viikon kuluessa palvelun tarpeen toteamisesta tai neljän (4) kuukauden (1.11.2024 lähtien kolmen (3) kuukauden) kuluessa alkuperäisestä arviosta. Jos hammaslääkäri toteaa tarpeen perusterveydenhuollossa toimivan erikoishammaslääkärin tutkimukselle tai hoidolle, pääsy erikoishammaslääkärille on järjestettävä kohtuullisessa ajassa, kuitenkin kolmen (3) kuukauden kuluessa siitä, kun hammaslääkäri on todennut palvelun tarpeen.

Jotta Pirkanmaan hyvinvointialueella pystytään tarjoamaan palvelut lain edellyttämällä tavalla, tulee ottaa käyttöön uusia toimintamalleja hukkatyön ja häiriökysynnän vähentämiseksi sekä laadun ja vaikuttavuuden parantamiseksi. Kerralla kuntoon/ Kerralla enemmän -toimintamalli on ollut käytössä julkisessa suun terveydenhuollossa eri puolilla Suomea useamman vuoden ajan. Pirkanmaalla toimintamalli ei ole ollut käytössä missään kunnassa eikä sitä myöskään ole pilotoitu. Kerralla enemmän -vastaanottomalli on moniammatillisen tiimityön malli, jossa ammattilaiset työskentelevät joustavasti ja ammatillisesti yhdessä. Hammaslääkärit, hammashoitajat ja suuhygienistit tuovat kukin hoitoprosessiin oman osaamisensa tehostaen toimintaa ja asiakaspalvelua, hoitoprosessia.  Palvelutoiminnan tavoite on tehdä asiakkaalle samalla käynnillä enemmän toimenpiteitä ja vähentää toiminnan hukkaa. Toiminnan hukkaa syntyy perinteisessä toiminnassa mm. toimenpiteille varatuista liian pitkistä tai liian lyhyistä vastaanottoajoista. Hukkaa syntyy myös käyttämättömistä vastaanottoajoista tai myöhäisistä ajan peruutuksista. Kerralla enemmän -toiminnassa asiakkaalle tehdään yhdellä käynnillä enemmän toimenpiteitä, jolloin asiakkaan hoitokäyntien määrä vähenee. Myös asiakkaan hoitojakson ajallinen kesto lyhenee ja suun terveydenhuollon palvelutoiminta tehostuu, saatavuus paranee. Toiminnanohjausjärjestelmä auttaa hoitotiimiä ohjautumaan ottavasti tiimi- ja päivittäistyössä. Digitaalisen palveluohjauksen ammattihenkilö voi itse vaikuttaa työnhallintaan määrittämällä toimenpiteen kestoajan itselleen ja asiakkaalle sopivaksi. Kerralla enemmän -toiminnassa on keskeistä löytää ja pilotoida toimintaan motivoitunut ja osaava henkilöstö. 

Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (Hoppu) – hankkeen hankesuunnitelman tavoitteiden mukaisesti toteutetaan Kerralla enemmän- toimintamallin pilotointi Pirkanmaan hyvinvointialueella Nokian sote-asemalla, missä hoitoon pääsyaika on yksi hyvinvointialueen pisimmistä. Tavoitteena on aloittaa 12 kuukauden pilotti vuonna 2024 viikosta 11 alkaen. 

Kerralla enemmän -toimintamallin toiminnanohjausjärjestelmästä pyydettiin tarjous 12 kuukauden pituiselle pilottijaksolle kahdelta (2) palveluntuottajalta: Hygga Oy:ltä (2345414-4) ja Orkestr.io Oy:ltä (2450093-1). Suun terveydenhuollon asiantuntijat ovat tutustuneet molempiin järjestelmiin. Vertailussa olevista tarjouksista Kerralla enemmän -palvelumallin ja toiminnanohjausjärjestelmän pilottia sekä asiakaspalvelua ja moniammatillista tiimiä tukee parhaiten Hygga Oy:n tarjous, joka:

  • ei edellytä integraatiota potilastietojärjestelmään (aiheuttaisi lisäkustannuksia ja aikatauluhaasteita),
  • ei edellytä kahta näyttöä hoitohuoneessa (säästö leasingkustannuksissa),
  • mahdollistaa Orekstr.io:a paremmin moniammatillisen tiimityön.

Hygga Oy:n tarjoushinta pilotista on 49 000 euroa, ei rajoitusta mukaan otettavien hoitohuoneiden määrässä. Orketr.io Oy:n tarjoushinta 8–10 hoitohuoneelle on 45 000 euroa, lisäksi tarvitaan ajanvaraustietojen integrointi potilastietojärjestelmään; arvioitu kustannus 15 000 – 20 000 euroa.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 3. ​kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta.

Sopimus suun terveydenhuollon toiminnanohjausjärjestelmän hankinnasta (12 kk pilotti) esitetään tehtäväksi Hygga Oy:n (2345414-4) kanssa liitteenä olevan tarjouksen (pvm. 3.11.2023) mukaisesti.

Hankinta-​asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi,​ kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään sähköisessä arkistossa.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä,​ että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii hankejohtaja,​ tällä hetkellä hankejohtajan toimii Eeva Halme. Hankejohtajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin tehtävän hoitajalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 49 000,00 euroa sopimuskauden aikana.

Päätös

Päätän, että sopimus suun terveydenhuollon toiminnanohjausjärjestelmän hankinnasta (12 kk pilotti) tehdään Hygga Oy:n (2345414-4) kanssa.

Sopimuksen omistajatahona on Pirkanmaan hyvinvointialueen integraation toimialue ja vastuuhenkilöksi nimetään hankejohtaja.

Kustannukset katetaan kustannuspaikalta 51000, projekti 60014 ja kohde 9001 (Rahoituspäätös VN/27064/2022).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 49 000 euroa sopimuskauden aikana.

Allekirjoitus

Tuukka Salkoaho, integraatiojohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue