Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 14.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 43 Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalvelujen valmiussuunnitelma

29381/2023

Valmistelija

  • Sini Hyvönen, SUUNNITTELUPÄÄLLIKKÖ, sini.hyvonen@pirha.fi

Perustelut

Varautumisvelvollisuudesta säädetään valmiuslain (2011/1552) 12 §:ssä. 1.1.2023 voimaan tulleen säädöksen mukaan hyvinvointialueiden tulee valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin sekä muilla toimenpiteillä varmistaa tehtäviensä mahdollisimman hyvä hoitaminen myös poikkeusoloissa. Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan aluehallitus vastaa hyvinvointialueen konsernin kokonaisturvallisuuden hallinnasta, johon kuuluvat uhkiin varautuminen, normaaliolojen häiriötilanteiden ja poikkeusolojen hallinta sekä niistä toipuminen.

Kokonaisvarautuminen häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin muodostuu Pirkanmaan hyvinvointialuetta koskevasta valmiussuunnitelmasta sekä tehtäväalueiden ja palvelutuotannon valmiussuunnitelmista. Sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman vähimmäissisällöt on määritelty Valtioneuvoston asetuksessa Hyvinvointialueiden varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollon häiriötilanteisiin (STM/2023/19). Asetuksessa määritellään, että varautumisen tulee perustua valtakunnallisiin riskinarvioihin, joita täydennetään alueellisilla ja paikallisilla riskinarvioilla. Asetuksessa on määritelty myös valmiussuunnitelmien vähimmäissisältö ja määräpäivä sen laatimiselle. Määräaika hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelma laatimiselle on vuoden 2023 loppuun mennessä.

Valmiussuunnitelma käsitellään sosiaali- ja terveydenhuollon johtoryhmässä 13.12.2023 ja hyvinvointialueen johtoryhmässä 19.12.2023. Aluehallitus hyväksyy suunnitelman tammikuussa 2024.

Liitteenä Soten valmiussuunnitelma valiokuntakäsittely 14.11.2023, salassa pidettävä (julkisuuslain 24 § 8-kohta) ja se on tallennettuna sähköiseen kokousjärjestelmään.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman valmistelutilanteen, ja 
  • antaa mahdolliset kommentit sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmassa huomioitavista asioista.

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi tiedoksi Pirkanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelman valmistelutilanteen, ja 
  • antaa kommenttina sosiaali- ja terveydenhuollon valmiussuunnitelmassa huomioitavista asioista seuraavaa:
    • Puolustusvoimien kanssa on tärkeää tehdä yhteistyötä.
    • Valmiussuunnitelmassa huomioitava erityisesti hyvinvointialueen osalta erilaisten tietojärjestelmät, tietoturva ja varautuminen.
    • Varmistettava, että tarvittaessa liikkeelle voidaan koordinoida riittävästi vapaaehtoisia ja verkostoja ylläpidetään tämän varmistamiseksi.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana valmiuspäällikkö Sini Hyvöstä.

Valiokuntaa kiinnosti valmiussuunnitelman osalta, missä määrin suunnitelmaa on tehty yhteistyössä puolustusvoimien osalta. Keskustelussa tiedusteltiin myös energian ja materiaalin riittävyyttä sekä näiden asioiden osalta varautumisen kehitystä viimeisen vuoden aikana. Esittelyssä käytiin läpi viimeisen vuoden aikana tehtyjä toimenpiteitä asian osalta sekä todettiin varautumisen ja tietoisuuden kehittyneen. Valiokunta oli myös kiinnnostunut julkisen sektorin tietojärjestelmistä ja tietoturvasta. Tietojärjestelmien, tietoturvan ja varautumisen merkitys koettiin tärkeäksi huomioida valmiussuunnitelman valmistelussa. Lisäksi valiokunta keskusteli vapaaehtoisten koordinoinnista ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä yhteistyöverkoston ylläpitämiseksi.

Tiedoksi

Erhola Marina, Kuosmanen Taru, Rainesalo Sirpa, Hyvönen Sini

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).