§ 28/2023 Luottamushenkilöiden palkkioiden ja kustannusten suorittaminen 

Lataa 

15624/2023

Päätöspäivämäärä

30.11.2023

Päätöksen tekijä

Hallintojohtaja

Päätöksen perustelut

Hyvinvointialueen hallinnon toimintasääntö osa II

Esitys

Hallintosäännön mukaan hyvinvointialuejohtaja päättää luottamushenkilöiden matkoista ja koulutuksista lukuun ottamatta tarkastuslautakuntaa sekä toimielimiä koskevien menojen ja tulojen hyväksymisestä (16a§). Hyvinvointialuejohtaja on siirtänyt päätösvallan tältä osin hallintojohtajalle (Hallinnon toimintasääntö osa II). 

Luottamushenkilöille maksettavien palkkioiden ja korvausten periaatteet on määritelty hallintosäännössä (ns. palkkiosääntö -liite). Lisäksi hallintojohtaja on tehnyt 29.6.2023 § 16 viranhaltijapäätöksen koskien luottamushenkilöiden matkoista ja koulutuksista maksettavia korvauksia.

Palkkiosäännön mukaan aluevaltuuston strategia- ja koulutustilaisuuksista sekä muuna kuin kokouspäivänä pidettävistä iltakouluista maksetaan tilaisuuteen kutsutuille luottamushenkilöille yksinkertainen valtuuston kokouspalkkio tehdyn muistion perusteella. Muun toimielimen strategia- ja koulutustilaisuuksista sekä iltakouluista maksetaan palkkio soveltaen aluevaltuustoa koskevia määräyksiä. (Palkkiosääntö 2 §) 

Luottamushenkilöille suoritetaan korvausta ansionmenetyksestä samoin kuin kustannuksista, joita luottamustoimen hoitamisen vuoksi aiheutuu sijaisen palkkaamisesta, lasten hoidon järjestämisestä tai muusta vastaavasta syystä enintään 30 euroa tunnilta, ei kuitenkaan enemmältä kuin 8 tunnilta kalenterivuorokaudessa. Luottamustehtävän hoitamiseen katsotaan kuuluvan kohtuullinen matkustamisaika kokouspaikalle ja takaisin kotoa tai työpaikalta. Saadakseen korvausta luottamushenkilön tulee esittää työnantajan todistus ansionmenetyksestä ja hyväksyttävä selvitys kustannuksista. Työnantajan todistuksesta on myös käytävä ilmi, että luottamustoimen hoitamiseen käytetty  aika olisi ollut hänen työaikaansa ja että hänelle ei makseta siltä ajalta palkkaa. (Palkkiosääntö 7 §)

Luottamushenkilön samoin kuin toimielimeen kuultavaksi kutsutun asiantuntijan oikeudesta saada matkakustannusten korvausta ja korvausta ulkomaille tehdystä virkamatkasta sekä korvausten hakemisessa noudatettavasta menettelystä ovat soveltuvin osin voimassa kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen määräykset. Aluehallituksella on kuitenkin yksittäistapauksessa oikeus määrätä toisin majoittumiskorvauksista. (Palkkiosääntö 8 §)

Palkkiot ja korvaukset maksetaan palkkiosäännön mukaisesti vain luottamustoimen hoitoon kuuluvista tilaisuuksista. Palkkiosääntöä ei voida tulkita laajentavasti.Sellaisista tilaisuuksista, jotka eivät sisälly toimielimen tai valiokunnan työsuunnitelmaan tai eivät muutoinkaan  ole luottamustoimen hoitoon rinnastuvia kustannuksia, ei palkkioita ja korvauksia suoriteta. Näihin tilaisuuksiin luotamushenkilö osallistuu omakustanteisesti.  Tällaisia tilaisuuksia voivat olla esimerkiksi erilaiset sidosryhmätilaisuudet ja koulutukset, joihin osallistumisesta toimielin ei ole tehnyt päätöstä. 

Toimielinten puheenjohtajien tavanomaisten tehtävien hoitoon kuuluvien matkojen tekemisestä ja niistä maksettavista korvauksista on annettu hallintojohtajan päätös 29.6.2023 § 16. 

Ansionmenetyskorvauksen maksamista koskevia palkkiosäännön määräystä (7 §) ei voida tulkita laajentavasti.  Ansionmenetyskorvausta suoritetaan vain kokouksiin kuluneen ajan sekä kohtuullisen matkustusajan osalta. Tilanteessa, jossa luottamushenkilö joutuu toimielimen tai valiokunnan kokouksen takia ottamaan työstä johtuen koko työvuoron vapaaksi, on oikeutettu saamaan ansionmenetyskorvauksen. Korvauksen maksaminen edellyttää työantajan antamaa kirjallista selvitystä. 

Päätös

Päätän, että luottamushenkilöiden palkkioiden ja korvausten maksatuksessa on noudatettava edellä kerrottuja periaatteita. Liikaa maksetuista suorituksista on tehtävä takaisinperintä. 

Allekirjoitus

Vuokko Ylinen, hallintojohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue