Henkilöstöjaosto, kokous 20.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 68 Työhyvinvointikyselyn tulokset

19507/2023

Valmistelija

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella toteutettiin 5.9.-18.10.2023 välisenä aikana Työterveyslaitoksen työhyvinvointitutkimus. Pirkanmaan lisäksi tutkimuksessa oli mukana neljä muuta hyvinvointialuetta. Pirkanmaan hyvinvointialueelta 9558 työntekijää (48%) vastasi tutkimuksen kyselyyn. 

Kunta- ja hyvinvointialan henkilöstön seurantatutkimuksessa seurataan henkilöstön hyvinvointia ja terveyttä sekä työtä ja siinä tapahtuvia muutoksia.  Tutkimuskokonaisuus sisältää kaksi osa-aluetta: 1. Kunta10-tutkimus ja 2. Hyvinvointialueiden työhyvinvointitutkimus (ent. Henkilöstön hyvinvointitutkimus). Seurantatutkimuksilla tavoitellaan kyselyin yli 100 000 työntekijää kahden vuoden välein. Suomessa ei ole toista vastaavan suuruusluokan kyselyä kunta- ja hyvinvointialojen työntekijöille. Kyselyyn sisältyy osiot työstä, työyhteisöstä, johtamisesta, työssä jaksamisesta sekä terveydestä ja elintavoista. Kyselyn tulokset valmistuivat marraskuussa.  

Hyvinvointialueen johdolle järjestetään palautetilaisuuksia loppuvuodesta ja tilaisuudessa voidaan hyödyntää työterveyslaitoksen asiantuntijoita.  Esihenkilöt käsittelevät tulokset omissa yksiköissään, ja suunnittelevat jatkotoimenpiteet yhdessä henkilöstön kanssa yksikön tulosten pohjalta. HR:n asiantuntijat ohjeistavat ja ovat johtajien sekä esihenkilöiden apuna toimeenpanossa. Vastuualuetasoisesti nostetaan 1–2 eniten henkilöstön työkyvylle ja/tai terveydelle haittaa aiheuttavaa osa-aluetta sekä huomioidaan 1–2 vahvuutta, joista huolehditaan myös jatkossa. Näitä nostoja seurataan ja niistä raportoidaan vuoden 2024 toisessa osavuosikatsauksessa.

Työhyvinvointitutkimuksen 2023 esittelytilaisuus on henkilöstön edustajille ja työsuojeluvaltuutetuille 15.12.2023. Tammikuussa tulokset esitellään aluehallitukselle.

Aihetta alustaa Työterveyslaitoksen asiantuntija Suvi Vesa.

Oheismateriaalina työhyvinvointitutkimus 2023.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Henkilöstöjaosto päättää

  • merkitä työhyvinvointitutkimuksen tulokset tiedoksi.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana asiantuntija Suvi Vesaa (TTL), joka poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).