§ 181/2023 Päätös tietojohtamisen delegoinnista terveydenhuolto

Lataa 

9178/2023

Päätöspäivämäärä

15.12.2023

Päätöksen tekijä

Vastaava johtajaylilääkäri

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö § 27

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
tietopäällikkö Antti Markkola, puh. 040 674 4196, antti.markkola@pirha.fi

Potilasrekisteriin perustuvan tietojohtamisen vastuuttaminen toiminnassa

Laissa 41 § sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä säädetään, että ”sosiaali- tai terveydenhuollon palvelunantajalla on oikeus salassapitovelvoitteiden estämättä sekä tietosuoja-asetuksen 9 artiklan 2 kohdan h alakohdan nojalla käsitellä ja yhdistellä tunnisteellisesti asiakastietoja, jotka ovat syntyneet sen omassa toiminnassa tai ovat sen omiin rekistereihin tallennettuja, jos se on välttämätöntä palvelunantajan vastuulla toteutettavan palvelutoiminnan tuottamista, seurantaa, arviointia, suunnittelua, kehittämistä, johtamista ja valvontaa varten.”

Pirhan Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikan liite 2: Tietosuojan ja tietoturvan roolit ja vastuut määrittää, että ”vastaava johtajaylilääkäri vastaa potilasrekisteristä. Vastaava johtajaylilääkäri antaa kirjalliset ohjeet potilastietojen käsittelystä ja noudatettavista menettelytavoista”.

Yllä mainittujen ohjaavien periaatteiden mukaisesti on tarpeen määrittää käytännön tietojohtamisen vastuuttamisesta ja käytännöistä, joilla tietoja voidaan tietojohtamisen tarkoituksissa käsitellä ja julkaista toisiolain määrittämien tarkoitusten toteuttamiseksi.

Tietojohtaminen on orgaaninen osa palvelujen toteuttamista, minkä vuoksi on tarkoituksenmukaista, että palvelulinjoilla on mahdollisuus itse linjata henkilöistä ja käytänteistä, joilla tietojohtamista toteutetaan ja toimeenpannaan ylemmän tason linjauksien mukaisesti.

Tietoteknisesti tietojohtamisen tarpeita palvellaan pääsääntöisesti lähdejärjestelmistä haettujen tietojen esikäsittelyllä tietoaltaissa ja Tableau-ohjelmistolla toteutettavalla raportoinnilla.

Päätös

Päätän, että palvelulinjat vastaavat tietojohtamisen vastuuttamisesta henkilöstölleen oman toimintansa puitteissa.

Palvelulinjan toimintaan liittyvien Tableau-raportointinäkymien julkaisusta sekä Tableau-raportoinnin tietolähteiden luvittamisesta päättää vähintään toimialuejohtaja vastaamansa palvelun osalta. Käyttäjäryhmältään rajattujen raporttien luvituksesta päätetään raportin julkaisun yhteydessä. Tällöin voidaan linjata, että muukin henkilö kuin toimialuejohtaja voi antaa lukuoikeuksia raportille.

Allekirjoitus

Sirpa Rainesalo, vastaava johtajaylilääkäri

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue