Konserni- ja toimitilajaosto, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 108 Coxa Oy:lle asetettavat tavoitteet vuodelle 2024

15332/2023

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialuekonserniin kuuluu viisi tytäryhteisöä, joita ovat Coxa Oy, Keiturin Sote Oy, Tays Kehitysyhtiö Oy, Tays Sydänkeskus Oy ja Tays Tukisäätiö. Tytäryhteisöllä tarkoitetaan yhteisöä, jossa kirjanpitovelvollisella on kirjanpitolaissa tarkoitettu määräysvalta. Kirjanpitovelvollisella on määräysvalta yhteisössä, kun sillä on enemmän kuin puolet kohdeyrityksen kaikkien osakkeiden tai osuuksien tuottamasta äänimäärästä tai sillä on oikeus nimittää tai erottaa enemmistö jäsenistä yhteisön hallituksesta tai siihen verrattavassa toimielimestä.

Aluevaltuusto on kokouksessaan 14.8.2023 päättänyt, että Tays Kehitysyhtiö Oy puretaan, minkä seurauksena sille ei aseteta tavoitteita vuodelle 2024.

Hyvinvointialuelain mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että hyvinvointialueen tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin kokonaisetu. Omistajaohjauksella varmistetaan palveluiden yhdenvertainen saatavuus sekä palveluiden laatu, vaikuttavuus ja kustannustehokkuus hyvinvointialueen tytäryhteisöjen toiminnassa. Lisäksi omistajaohjauksella varmistetaan myös avoimuuden ja viestinnän samoin kuin palvelujen käyttäjien ja hyvinvointialueen asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien toteutuminen.

Pirkanmaan hyvinvointialueen omistajaohjauksen strategisen johtamismallin muodostavat Pirkanmaan hyvinvointialueen strategia, konserniohje ja sen sisältämät omistajaohjauksen periaatteet. Hyvinvointialuekonsernin tytäryhtiöiden omistajaohjaukseen kuuluu vuosittain asetettavat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä niiden seuranta. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto valmistelee tytäryhteisöjen toiminnan ja talouden tavoitteet. Konserni- ja toimitilajaosto kävi lähetekeskustelun asetettavista tavoitteista kokouksessaan 8.8.2023. Lopullisesti tytäryhteisöille asetettavista tavoitteista päättää aluevaltuusto.

Ehdotus

Esittelijä

Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • hyväksyä osaltaan Coxa Oy:lle seuraavat tavoitteet:
    • Tilikauden tulos (verojen jälkeen) on 2,4 milj. euroa
    • Pirkanmaan hyvinvointialueelle kohdistuva myynti on 31,5 miljoonaa euroa. 
    • Asiakastyytyväisyyttä mittaava NPS-arvo on yli 90 (”Kuinka todennäköisesti suosittelisit Coxaa parhaalle ystävällesi, jos hän tarvitsee hoitoa tekonivelleikkausta?”)
    • Henkilöstön tyytyväisyyttä mittaava eNPS-arvo on yli 20 (Kuinka todennäköisesti suosittelisit Coxa Oy:tä työnantajana ystävällesi tai tuttavallesi?)
  • toimittaa asian aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Valmistelija

  • Timo Tiainen, KONSERNIOHJAUKSEN PÄÄLLIKKÖ, timo.tiainen@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialuelain mukaan omistajaohjauksella on huolehdittava siitä, että hyvinvointialueen tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon hyvinvointialuekonsernin kokonaisetu. Hyvinvointialuekonsernin tytäryhtiöiden omistajaohjaukseen kuuluu vuosittain asetettavat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet sekä niiden seuranta.

Konserni- ja toimitilajaosto asetti kokouksessaan 5.9.2023 Coxa Oy:lle toiminnallisia ja taloudellisia tavoitteita. Jaosto päätti muun muassa, että Coxa Oy:n Pirkanmaan hyvinvointialueelle kohdistuva myynti on 31,5 miljoonaa euroa. Kuitenkin syksyn aikana käytyjen neuvotteluiden perusteella tuota raamia on päätetty pienentää 0,5 miljoonalla eurolla. Näin ollen Pirkanmaan hyvinvointialueelle kohdistuva myynti olisi tämän uuden päätöksen mukaisesti 31 miljoonaa euroa.

Konserni- ja toimitilajaoston kokouksessaan 5.9.2023 päättämät muut toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet pysyvät ennallaan.

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan konserni- ja toimitilajaosto valmistelee tytäryhteisöjen toiminnan ja talouden tavoitteet. Lopullisesti tytäryhteisöille asetettavista tavoitteista päättää aluevaltuusto talousarviokäsittelyn yhteydessä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Juhani Sand, KONSERNIPALVELUJOHTAJA, juhani.sand@pirha.fi

Konserni- ja toimitilajaosto päättää

  • hyväksyä osaltaan, että Coxa Oy:n Pirkanmaan hyvinvointialueelle kohdistuva myynti on 31 miljoonaa euroa, ja 
     
  • toimittaa asian aluehallituksen ja edelleen aluevaltuuston päätettäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

Hyvinvointialueiden yhteistoiminnassa järjestettyjä tehtäviä koskevasta päätöksestä oikaisuvaatimuksen saa tehdä myös yhteistoimintaan osallinen hyvinvointialue ja sen jäsen (Laki hyvinvointialueesta 142 §).

 

Oikaisuvaatimus on toimitettava Pirkanmaan hyvinvointialueen kirjaamoon viimeistään oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Pirkanmaan hyvinvointialue,​ kirjaamo
Postiosoite: PL 272,​ 33101 Tampere
Käyntiosoite: G-rakennus, Nivelkatu 5,​ 1. krs,​ kirjaamo
Sähköpostiosoite: kirjaamo@pirha.fi

Huom. Sähköpostitse ei suositella lähetettävän henkilötietoja tai salassapidettäviä tietoja sisältäviä viestejä.

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin kello 9.00–14.30.

Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös hyvinvointialueen sähköisessä asioinnissa:
www.pirha.fi/sahkoinen-asiointi (Asioi hallinnon kanssa).

 

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta. Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.
     

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Päätöksen sähköistä tiedoksiantoa varten tekijä voi ilmoittaa sähköpostiosoitteensa.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen tulee olla perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen edellä mainitun kirjaamon aukioloajan päättymistä.

 

Oikaisuvaatimusaika   

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, kolmen päivän kuluttua sähköpostin lähettämisestä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Tiedoksiantopäivää tai sitä päivää, jona päätös on asetettu nähtäväksi, ei lueta määräaikaan. Jos määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä tai muu sellainen päivä, jona virastot ovat suljettuna, valitusasiakirjat saa toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.