§ 142/2023 Hatanpään kampussairaalan infektio-osaston (HINF) sulkeminen

Lataa 

30839/2023

Päätöspäivämäärä

29.12.2023

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 22 §.

Työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta käydyt kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n 1 momentin 4.kohdan mukaiset taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavia osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Esitys

Pirkanmaan hyvinvointialueen yhteistoimintamenettely

Pirkanmaan hyvinvointialueella on käyty työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnassa ja hyvinvointialueella annetun lain 4 §:n 1 momentin 4.kohdan mukaiset taloudellisista tai tuotannollisista syistä toimeenpantavia osa-aikaistamisia, lomauttamisia tai irtisanomisia koskevat yhteistoimintaneuvottelut.

Työvoiman vähentämistä ja talouden sopeuttamista koskevat yhteistoimintaneuvottelut on käyty 18.9.2023 - 8.11.2023 välisenä aikana. Koko henkilöstön (työ- ja virkasuhteiset) osalta työvoiman käytön mahdollista vähentämistä, toiminnan uudelleenjärjestelyjä ja talouden sopeuttamista koskevissa yhteistoimintaneuvotteluissa oli pyrkimyksenä pysyvä kustannusten vähentäminen 42 miljoonalla eurolla vuodesta 2024 alkaen sekä toiminnan edellyttämät uudelleenjärjestelyt.

Aluehallitus on 20.11.2023 kokouksessaan hyväksynyt yhteistoimintaneuvotteluiden neuvottelutuloksen ja antanut toimivaltaisille viranomaisille valtuudet käynnistää yhteistoimintaneuvotteluissa esillä olleet tarvittavat toimet kustannusten vähentämiseksi.

Hatanpään infektio-osasto HINF on päätetty lakkauttaa siten, että yksikön toiminta itsenäisenä yksikkönä päättyy 21.1.2024.

Hatanpään infektio-osasto lakkaa olemasta 22.1.2024 alkaen, joten tästä ajankohdasta alkaen henkilöstö siirtyy toisiin tehtäviin erillisen suunnitelman mukaisesti.

Yksikössä käydyn yhteistoimintamenettelyn kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen vuodeosastoreformin valmistelun ja yhteistoimintaneuvottelujen yhteydessä nousi esiin vaihtoehto, jossa Hatanpään infektio-osaston erikoissairaanhoidon tarpeen mukaiset kahdeksan paikkaa voitaisi järjestää Tays keskussairaalan infektio-osaston ja munuaisvuodeosaston yhteyteen ja kuusi perustason paikkaa Hatanpään muille osastoille. Tämän vaihtoehdon tullessa esiin, järjestettiin Hatanpään infektio-osaston, Taysin infektio-osaston ja Taysin munuaisvuodeosaston henkilöstölle yhteistoiminnallinen tiedotus- ja keskustelutilaisuus, joka toteutettiin 20.9.23 hybridikokouksena. Aluehallituksen hyväksymän neuvottelutuloksen jälkeen järjestettiin Hatanpään infektio-osastolla tiedotus-, keskustelu- ja esittelytilaisuus, jossa Taysin infektio-osaston ja Taysin munuaisvuodeosaston toimintaympäristöä ja toimintaa esiteltiin Hatanpään infektio-osaston henkilöstölle.

Työntekijöiden kanssa käytyjen henkilökohtaisten yhteistoimintakeskustelujen kuvaus

Tays Hatanpään infektio-osaston toiminta päättyy käytyjen yt-neuvottelujen jälkeen tehdyn päätöksen mukaisesti 21.1.2024. Toiminta hajautuu eri yksiköihin, joihin työntekijöitä siirretään olemassa olevien työsopimusten mukaisiin tehtäviin.

Erikoissairaanhoidon osalta toiminta siirtyy sisätautien, keuhko-, iho- ja allergiasairauksien toimialueelle INFV:n ja MUNV:n yhteyteen ja perustason potilaiden osalta toiminta siirtyy Hatanpään sairaalan sisätautien, geriatrian ja perustason osastoille.

Lähtökohtaisesti työnantaja katsoi, että siirtymiset olisi voitu tehdä työnantajan toimesta yksipuolisestikin, koska työsopimuksen ehdot eivät merkittävästi muuttuneet. Hyvän henkilöstöpolitiikan nimissä kuitenkin jokaisen työntekijän osalta selvitettiin alustavasti toiveet 22.11. - 8.12.2023 välisenä aikana. Tämän jälkeen käytiin 14.12. - 21.12.2023 työntekijöiden kanssa henkilökohtaiset kuulemistilaisuudet, joihin työntekijät saattoivat kutsua tukihenkilön, ja joista tehtiin erilliset muistiot. Työsuhteessa olevat työntekijät siirtyvät suostumuksellaan uusiin tehtäviin. Viranhaltijoiden osalta työnantaja teki ratkaisun viranhaltijaa kuultuaan.

Päätös

Päätän, että Hatanpään infektio-osaston (HINF) toiminta lakkaa siten, että yksikön toiminta itsenäisenä yksikkönä päättyy 21.1.2024.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue