§ 1/2022 Konsernitili- ja pankkipalveluiden hankinta

Lataa 

370/2022

Päätöspäivämäärä

12.8.2022

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujohtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö §59.

Esitys

Tuomi Logistiikka Oy pyysi Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta tarjouksia Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sen tytäryhteisöjen konsernitili- ja pankkipalveluiden hankinnasta kolmen vuoden sopimuskaudelle. Hankintasopimusta on mahdollista jatkaa toistaiseksi voimassa olevilla optiokausilla.

 

Hankinta koostuu kahdesta eri osa-alueesta, joista tehdään toisistaan irralliset sopimukset saman palveluntuottajan kanssa:

Osa-alue 1. Konsernitili- ja pankkipalveluiden hankinta

Osa-alue 2. Konsernitiliin kuulumattomien tilien palveluiden hankinta

 

Tilaaja tekee erillisen päätöksen kummankin sopimuksen optiokauden käyttöön ottamisesta. Tilaajalla on myös oikeus ottaa optiokausi käyttöön vain toisessa sopimuksessa. Mikäli molemmissa sopimuksissa otetaan käyttöön toistaiseksi voimassa oleva optiokausi, on tilaajalla optiokauden aikana oikeus irtisanoa halutessaan toinen sopimus päättymän siten, että toinen sopimus jää edelleen voimaan.

 

Kyseessä on EU-​kynnysarvon ylittävä palveluhankinta. Hankinnassa sovellettiin lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely.  Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA -palvelussa 03.06.2022 ja tarjouspyyntö oli saatavilla Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa.

 

Tarjouksen jättivät määräaikaan 31.7.2022 klo 12:00 mennessä seuraavat kolme yritystä:

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike (Y-tunnus 1078693-2)

Nordea Bank Oyj (Y-tunnus 2858394-9)

OP Yrityspankki Oyj (Y-tunnus 0199920-7)

 

Hankintalain 79 §:n mukaan hankintayksikkö voi avoimessa menettelyssä tarkistaa tarjousten vaatimustenmukaisuuden ja vertailla tarjoukset ennen poissulkemisperusteisiin (hankintalain 80 § ja 81 §) tai soveltuvuusvaatimuksiin kohdistuvaa tarkistamista.

 

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

 

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava tarjouspyynnöstä. Kaikki tarjouskilpailuun saapuneet tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten vertailu

 

Päätöksenteon perusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin hinnaltaan halvin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena käytettiin halvinta hintaa, koska laatu oli otettu huomioon vähimmäisvaatimuksissa.

 

Vertailuhinta muodostettiin "hankinnan kohteen kriteerit"-välilehdellä kuvatuilla osa-alueiden 1 ja 2 laskukaavoilla. Palveluntuottajaksi osa-alueille 1 ja 2 valitaan tarjoaja, jonka laskukaavoilla laskettujen osa-alueiden 1 ja 2 yhteenlaskettu vertailuhinta on edullisin.

 

Tarjoajien yhteenlasketut vertailuhinnat olivat seuraavat:

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike, 226 471,67 €

Nordea Bank Oyj, 290 969,13 €

OP Yrityspankki Oyj, 173 701,47 €

 

Edellä mainitun perusteella kokonaistaloudellisesti edullisimman hinnaltaan halvimman tarjouksen jätti OP Yrityspankki Oyj (Y-tunnus 0199920-7).

 

Soveltuvuuden tarkastaminen

 

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 83 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön

asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö on tarkastanut OP Yrityspankki Oyj:n soveltuvuuden ennen hankintapäätöstä. OP Yrityspankki Oyj täytti tarjouspyynnössä tarjoajien soveltuvuudelle asetetut vaatimukset.

 

Hankintayksikkö on tarkastanut hyväksytysti tilaajavastuulain (1233/2006) 5 §:ssä mainitut selvitykset ja todistukset OP Yrityspankki Oyj:ltä ennen hankintapäätöstä VastuuGroup.fi palvelusta.

 

OP Yrityspankki Oyj:n tulee toimittaa ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista hyväksytysti rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote) ja yhteisösakko-ote.

 

Asiakirjojen julkisuus

 

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa.

 

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta noin 700 000 euroa sopimuskauden aikana sisältäen mahdollisten optiokausien käytön. Optiokausien käyttöönotosta tehdään erillinen päätös.

 

OP Yrityspankki Oyj:tä esitetään valittavaksi konsernitili- ja pankkipalveluiden hankinnan sopimuskumppaniksi osa-alueilla 1 ja 2.

Päätös

Päätän, että sopimukset Pirkanmaan hyvinvointialueen ja sen tytäryhteisöjen konsernitili- ja pankkipalveluiden hankinnasta osa-alueilla 1 ja 2 tehdään kolmen vuoden sopimuskaudelle OP Yrityspankki Oyj:n (Y-tunnus 0199920-7) kanssa. Lisäksi hankintaa on mahdollista jatkaa toistaiseksi voimassa olevilla optiokausilla. Optioiden käyttöönotosta tehdään erillinen päätös.

 

Hankinnan arvonlisäveroton arvo sopimuskauden aikana on sitoumuksetta noin 700 000 euroa sisältäen mahdolliset optiokaudet.

 

Hankintapäätös on Pirkanmaan hyvinvointialuetta ja sen tytäryhteisöjä sitova vasta, kun hankintasopimus on allekirjoitettu.

Allekirjoitus

Juhani Sand, konsernipalvelujohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue