Yhteistoimintaelin, kokous 22.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Työaikakorvauksien vapaa-aikakorvaukset vuodelta 2022

Valmistelija

  • Vesa Koskinen, Palvelussuhdepäällikkö, vesa.koskinen@pirha.fi

Perustelut

Virka- ja työehtosopimuksissa on seuraavanlaisia säännöksiä työaikakorvausten korvaamisesta:

”Virka- ja työehtosopimuksen työaikakorvauksiin oikeutetuille rahakorvaus on maksettava ja vapaa-aikakorvaus annettava viimeistään korvaukseen oikeuttavan työn tekemistä seuraavan kalenterikuukauden aikana, paitsi jos säännöllinen työaika on vahvistettu viikkoa pitemmäksi työaikajaksoksi, tällaisen työaikajakson päättymistä seuraavan kalenterikuukauden aikana.

Virka- ja työehtosopimuksen työaikakorvauksiin oikeutettujen osalta on säädetty, että viranhaltijan/työntekijän kanssa sovittaessa voidaan vapaa-aikakorvaus kuitenkin antaa vielä neljän seuraavan kalenterikuukauden aikana. Samoin rahakorvaus saadaan maksaa edellä mainittua myöhemmin, milloin tarkoitettua vapaa-aikakorvausta ei ole voitu virantoimituksen/työnteon keskeytyksen vuoksi antaa edellä määrättynä aikana.

Määräykset kolmivuorotyössä pitämättä olevilta vuorovapailta maksettavan rahakorvauksen suorittamisesta ovat kunnallisen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen liitteissä 5 ja 6.

Ilman viranhaltijan/työntekijän suostumusta ei voida käyttää lyhyempää kuin yhden työpäivän kestävää vapaa-aikakorvausta paitsi yötyön aikahyvityksessä.”

Henkilöstöä luovuttavien organisaatioiden ja hyvinvointialueen välisessä siirtosopimuksessa on mainittu, että ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka- tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat Luovuttaja ja Luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän saatavasta ja esimerkiksi ennen luovutushetkeä mahdolliset pitämättömät lisä- ja ylityöaikasaldot tasoitetaan luovuttajan palveluksessa tai Luovuttaja maksaa ne siirtyville viranhaltijoille/työntekijöille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Anu Valkama, Yhteistoimintaelimen jäsen, anu.valkama@pirha.fi

Keskustellaan siitä, milloin luovuttavista organisaatioista hyvinvointialueelle siirtyvän henkilöstön tulee hakea viimeistään 31.12.2022 mennessä pidettäviä luovuttavan organisaation palveluksen aikana kertyneitä työaikakorvauksia vapaana ja keskustelun pohjalta tehdään linjaus asiassa. Rahakorvausten maksamisen lähtökohtana on, että luovuttavat organisaatiot korvaavat siirtyvälle henkilöstölle rahassa joulukuussa päättyvän työaikajakson työaikakorvaukset viimeistään tammikuussa 2023. Työaikapankin osalta vapaa-aikakorvausten hakemisesta ja pitämisestä on tehty erillinen ohje.

Päätös

Merkittiin tiedoksi käyty keskustelu ja asiassa edetään esityksen mukaisesti.