§ 6/2024 Tietolupa henkilötietojen käyttämiseksi opetusmateriaalin valmistamiseen ja käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella

Lataa 

6355/2024

Päätöspäivämäärä

15.3.2024

Päätöksen tekijä

Vastaava sosiaalihuollon johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö § 27

Tietosuojalaki (luku2, pykälä 4, kohta 2), sekä EU:n yleinen tietosuoja- asetus (GDPR), Periaatteet (II luku, 6 artikla, kohta 1:c)

[2) käsittely on tarpeen ja oikeasuhtaista viranomaisen toiminnassa yleisen edun mukaisen tehtävän suorittamiseksi;]
[c) käsittely on tarpeen rekisterinpitäjän lakisääteisen velvoitteen noudattamiseksi;
]

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
palvelupäällikkö Karoliina Lepola, puh. 050 437 7210, karoliina.lepola@pirha.fi

Pirkanmaan hyvinvointialue on arvioinut sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annetun lain 552 /2019 (jäljempänä ”toisiolaki”) nojalla, että luvansaajan hakemuksesta ilmenevä tiedon käyttötarkoitus on toisiolain, tietosuoja-asetuksen ja tietosuojalain mukainen.  Kyseessä on toisiolaissa (39 §) tarkoitettu opetuskäyttö, siten kuin se on kuvattu laissa. Hankkeessa tuotetaan opetusmateriaalia sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelijoiden ja ammattihenkilöstön käyttöön. Tämä lupapäätös koskee Pirkanmaan hyvinvointialueen palveluksessa olevaa henkilöstöä sekä Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiöissä palvelussuhteessa olevia silloin, kun he valmistelevat opetusmateriaalia Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasrekisterin tiedoista. 

Opetuskäyttö eroaa merkittävästi esimerkiksi tieteellisestä tutkimuksesta, jossa Tietolupaviranomaisen päätöksissä yksilöidään ja tarkennetaan aina sekä käytettävä aineisto että sitä käyttävät henkilöt. Opetusmateriaalia on tarve valmistaa ja käsitellä varsin runsaasti ja myös sen tarve vaihtelee. Tästä syystä ei ole mahdollista rajata etukäteen yksittäisen kuvan tai muun materiaalin suhteen esimerkiksi sitä, miten monta kuvaa tai muuta aineistoa opetuksessa on tarpeen käyttää. Myöskään sitä, kuka materiaalin valmistamisesta kulloinkin vastaa tai sen valmistamiseen osallistuu, ei ole mahdollista rajata henkilöittäin, sillä opetuskäyttö on laajaa ja aineistoa tarvitaan useista eri lähteistä ja eri tarkoituksiin. Myös opetuksesta vastaavat henkilöt tai siihen osallistuvat henkilöt voivat vaihdella. Opetuskäytölle on myös tyypillistä se, että opetustarve voi syntyä varsin ennakoimattomasti. 

Toisiolain mukaan opetustilanteessa saa käyttää tietoja tunnisteellisena, jos opetusta ei voida toteuttaa anonyyminä käsiteltävän tapauksen harvinaislaatuisuuden, opetuksen luonteen tai muun vastaavan syyn vuoksi. Opetusta antavan henkilön on informoitava opetusta seuraavia laissa säädetystä salassapitovelvollisuudesta ja sen rikkomisesta seuraavista sanktioista. Tietolupaviranomainen on antanut tässä päätöksessä lupaehdot (liitteenä), joissa otetaan kantaa siihen, mihin seikkoihin luvansaajan tulee kiinnittää huomiota opetusmateriaalin sisältämien tunnistetietojen osalta. Suorat henkilötunnisteet tulee aina poistaa opetusmateriaalista. 

Tämän tietoluvan perusteella saa käsitellä sosiaalihuollon opetuskäyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueen aineistoja siltä osin kuin käsittely on kyseiselle opetuskäytölle tarpeellista: 

• Äänimateriaalia asiakastilanteista  
• Videomateriaalia asiakastilanteista 
• Kuvamateriaalia
• Otteita yksilöimättömistä asiakastiedoista, ikä (ei tarkka), sukupuoli 
• Lääkitykset ilman yksilöivää asiakastietoa 
• Opetustilanne (asiakkaan kohtaaminen)
• Muuta edellisiin rinnastuvaa, toisiolaissa tarkoitettua sosiaalihuollon asiakastietoa, jos se on opetukselle tarpeellista

Luvansaaja: 
Pirkanmaan hyvinvointialue, Kati Kristiansson, Tutkimus- ja kehitysjohtaja, TKIO 

Tietoluvan voimassaolo: 
Tietolupa myönnetään määräaikaisena ja se on voimassa tämän päätöksen päivämäärästä kolme vuotta. 

Rekisterinpitäjä: 
Tämän tietoluvan perusteella luovutettavan henkilötietoaineiston rekisterinpitäjä on Pirkanmaan hyvinvointialue. 

Tietoluvan perusteella käsiteltävä aineisto: 
Tämän tietoluvan perusteella saa käsitellä sosiaalihuollon opetuskäyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueen aineistoja siltä osin kuin käsittely on kyseiselle opetuskäytölle tarpeellista: 
• Äänimateriaalia asiakastilanteista  
• Videomateriaalia asiakastilanteista 
• Kuvamateriaalia
• Otteita yksilöimättömistä asiakastiedoista, ikä (ei tarkka), sukupuoli 
• Lääkitykset ilman yksilöivää asiakastietoa 
• Opetustilanne (asiakkaan kohtaaminen)
• Muuta edellisiin rinnastuvaa, toisiolaissa tarkoitettua sosiaalihuollon asiakastietoa, jos se on opetukselle tarpeellista

Aineistoa käsittelevät henkilöt: 
Tietoja käsittelevät Pirkanmaan hyvinvointialueella palvelussuhteessa olevat sosiaali- ja terveysalan perusopetukseen, ammatilliseen jatko- ja täydennyskoulutukseen osallistuvat henkilöt, jotka katsovat tarpeelliseksi tuottaa päivitettyä tai uutta opetusmateriaalia. Kyseiset henkilöt osaavat arvioida, mikä tieto on opetuksen kannalta perusteltua ja tarpeellista. Lisäksi tietoja voivat käsitellä Pirkanmaan hyvinvointialueen tytäryhtiöissä palvelussuhteessa olevat silloin kun he valmistelevat opetusmateriaalia Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakasrekisteristä.
 
Jokaisen toimialueen tulee nimetä viranhaltija, jonka tulee pitää ajantasaista kirjaa näistä henkilöistä ja huolehtia siitä, että vain ne henkilöt, joiden työtehtäviin kuuluu tässä päätöksessä tarkoitetun aineiston käsittely, saavat pääsyn aineistoon. 

Tietoturvallinen käsittely: 
Luvansaajan tulee aina varmistaa opetusmateriaalin käsittelyyn käytettävien välineiden ja opetuksessa käytettävien välineiden tietoturvallisuus. Palvelun hinnoittelu ja maksuehdot: opetuksen tietoluvalla tuotettavasta opetusmateriaalista tai sen siirtämisestä käyttöympäristöön ei peritä maksua. 

Sovelletut oikeusohjeet 
Laki sosiaali- ja terveydenhuollon tietojen toissijaisesta käytöstä (552/2019) 
Yleinen tietosuoja-asetus, Euroopan Parlamentin ja Neuvoston asetus (EU) 2016/679 
Tietosuojalaki (1050/2018) 
Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) 
Hallintolaki (434/2003) 
Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) 
 

Päätös

Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää sosiaali- ja terveystietojen toissijaisesta käytöstä annetun lain (552/2019) nojalla luvansaajalle luvan käsitellä tässä päätöksessä tarkoitettua henkilötietoaineistoa. Tämä tietolupa oikeuttaa myöhemmin kerrottavin tavoin käsittelemään henkilötietoaineistoa. Tietolupa oikeuttaa tässä luvassa tarkoitetun henkilötietoaineiston valmistamiseen ja opetuskäyttöön. 

Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää luvansaajalle tietoluvan seuraavaa käyttötarkoitusta varten: Opetus. Päätös myönnetään tietolupahakemuksen mukaisena. 
Tällä päätöksellä myönnetään lupa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietoja käsittelevän henkilöstön ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiksi opiskelevien opetuksen opetusmateriaalin tuottamiseen ja käyttöön. 

Allekirjoitus

Minna Kuusela, vastaava sosiaalihuollon johtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue