§ 30/2024 Kapasiteetinhallintajärjestelmän modernisoinnin ja käyttöönoton laajentamisen hankinta

Lataa 

6058/2024

Päätöspäivämäärä

12.3.2024

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 62 §.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot

Hankepäällikkö Taru Manner,​ 044 422 2019,​ taru.manner@pirha.fi

Suomen kestävän kasvun ohjelman (RRP) toisen vaiheen Hoitoon pikaisesti Pirkanmaalla uusilla toimintamalleilla (HOPPU) -​hanketta toteutetaan v. 2023–2025. Hankkeessa haetaan ratkaisuja koronasta aiheutuneen hoito-​,​ ja palveluvelan purkamiseen,​ ennaltaehkäisevien toimintamallien vahvistamiseen sekä monialaisen hyvinvointiyhteistyön lisäämiseen alueen toimijoiden kesken,​ hoidon ja palvelun vaikuttavuuden ja tietoon perustuvan päätöksenteon vahvistamiseen sekä digitaalisten palvelujen yhdenmukaistamisen ja saatavuuden parantamiseen hyvinvointialuetasoisesti.

Pirkanmaan kestävän kasvun hankkeen hankesuunnitelman tavoitteiden mukaisesti toteutetaan hankinta kapasiteetinhallintajärjestelmän modernisoinnista sekä sen käyttöönoton laajentamisesta hyvinvointialuekohtaiseksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueella on kehitetty yhtenäinen, koko hyvinvointialueen kattava asiakasohjauksen toimintamalli ikäihmisten palvelutarpeen arviointiin, ja todettuun palvelutarpeeseen perustuvaan tarkoituksen mukaiseen palveluun. Toimintamallin avulla toisistaan eroavista, erilaisiin arviointitapoihin, jopa subjektiiviseen päättelyyn perustuvista perusteista on voitu luopua ja palvelutarpeen arviointi perustuu aina toimintakykyarviointiin (RAI-arviointi). Toimintamallin kehittämisen aikana ammattilaisia on perehdytetty yhtenäiseen toimintatapaan ja asiakasohjauksen käytänteitä kaikkineen on kehitetty hyvinvointialuetasoisiksi.

Toimintamallin kehittämisen aikana on todettu, että oikea-aikaisella lyhytaikaisilla, kuntouttavilla jaksoilla tai oikea-aikaisella asumispalveluihin ohjautumisella on paitsi ikäihmisen toimintakykyä ylläpitävää ja kohentavaa vaikutusta, sen avulla pystytään välttämään myös päivystyskäyntejä ja sairaalajaksoja. 

Hyvinvointialueen sirpaleinen lyhyt- ja pitkäaikaisten asumispalvelujen verkosto on koitunut toimintamallin edelleen kehittämisen haasteeksi. Sirpaleisen verkoston vapautuvia ja vapaita paikoista on hyvin hankalaa ylläpitää ajantasaista tilannekuvaa. Lyhytaikaisen paikan tarve aikaansaa puhelu- ja sähköpostiviestiketjuja, joiden aikana on hankala ymmärtää mikä paikka on lopulta vapaana ja mikä ei. Pahimmillaan hyvinvointialueen lyhytaikaispaikoista on ollut jopa puolet täyttämättä, kun samaan aikaan useat ikäihmiset odottavat paikkaa. Ikäihmisten vointi ja toimintakyky on yhä useammin arviota tehdessä sellainen, että paikka tarvittaisiin lähes välittömästi.

Toimintamalliin kytkeytyy resurssienhallintaratkaisu, joka kattaa tällä hetkellä noin 40 % koko hyvinvointialueen lyhytaikais- ja asumispaikoista. Toimintamallin edelleen kehittämiseksi tätä kapasiteetinhallintaa on tarkoitus modernisoida, ja käyttöä laajentaa koko Pirkanmaan kattavaksi. Käytön laajentamisen seuraavassa vaiheessa sitä voidaan hyödyntää eri palvelutarpeisiin, kuten perhehoitopaikkojen, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien jaksojen resurssienhallintaan. Käytön laajentaminen voidaan aloittaa kevään aikana siten, että kesäkauden resurssipulasta selvitään odotettua paremmin.

Istekki Oy on tehnyt tarjouksen Asumispalveluiden kapasiteetinhallinnan modernisoinnin toimittamisesta. Projekti sisältää työt:1. Suunnittelu ja tehtävien varmistaminen, 2.Käyttöliittymäkerroksen palveluiden uudistaminen, 3. Käytössä olevien teknologisten kirjastojen versioiden päivittämien tuettujen versioiden piiriin, 4. Kokonaisuuden toimivuuden testaaminen,

5. Operointikäytäntöjen katselmointi ja kehitys sekä 6. Pienkehitys ja tietoturvapäivitykset. Projekti on suunniteltu toteutettavan ajalla 7.3.2024-31.12.2024.

Istekki Oy:n tarjouksen kokonaiskustannukset ovat 261 836 euroa, joista toimittajan työnosuus on arviolta 148 500 euroa.  

Istekki Oy on julkisomisteinen osakeyhtiö, jossa omistajina ovat hyvintialueet, kunnat, kuntayhtymät ja omistajien strategiset kumppanit. Istekki Oy tarjoaa omistaja-asiakkaillemme strategista kumppanuutta ja kilpailukykyisiä palveluja sekä asiantuntijayhteisön, jolla on laajaa ydinosaamista julkishallinnon ja terveydenhuollon teknologiaratkaisuista. Palvelut toteutetaan kilpailutettujen palveluntuottajien avulla omistaja-asiakkaiden ostovoimaa hyödyntäen.  Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Istekki Oy:n välillä on puitesopimus.

Esitetään, että kapasiteetinhallinatajärjestelmän modernisoinnin ja käyttöönoton laajentaminen hyvinvointialuetasoiseksi hankitaan Istekki Oy:ltä (2292633–0), joka on Pirkanmaan hyvinvointialueen puitesopimustoimittaja. Hankinnan kokonaishinta on n. 261 836 euroa. Tekninen modernisointi- ja laajentamisvalmiuden kehittäminen 148 500 euroa, Palvelunhallinta, ja sovellustuki ja tekninen laajentaminen, laajentamisen kustannukset laajentamisvaiheen 6kk osalta yhteensä 113 336 euroa. Laajentamisen myötä loppukäyttäjämäärä lisääntyy noin 60 % kattaen koko Pirkanmaan alueen. Modernisoinnin myötä jatkuvan käytön kustannukset eivät nouse verraten nykyisiin kustannuksiin, vaikka käyttöalue laajenee huomattavasti.

Hankinnan arvo alittaa hankintalain 25 § 1 mom. 3. kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon. Hankintaan sovelletaan Pirkanmaan hyvinvointialueen hankintaohjetta sekä Kestävän kasvun hankkeen valtionavustuksen rahoituspäätöksen hankintoja koskevaa ohjetta.

Hankinta-​asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Tarjous tulee julkiseksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen ja yleisesti julkiseksi,​ kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään sähköisessä arkistossa.

Sopimuksen vastuuhenkilönä toimii hankejohtaja,​ tällä hetkellä hankejohtajana toimii Eeva Halme. Hankejohtajan vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin tehtävän hoitajalle. Vastuuhenkilö huolehtii tarvittaessa yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

Päätös

Päätän, että kapasiteetinhallinatajärjestelmän modernisoinnin ja käyttöönoton laajentaminen hyvinvointialuetasoiseksi hankintaan Istekki Oy:ltä (2292633–0).

Kustannukset katetaan kustannuspaikalta 51000 ja projekti 60014 (Rahoituspäätös VN/27064/2022).

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 261 836 euroa sopimuskauden aikana.

 

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue