§ 7/2024 Hissilaitteiden kunnossapito, hankinta

Lataa 

28439/2023

Päätöspäivämäärä

15.3.2024

Päätöksen tekijä

Tukipalvelujohtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 62

Esitys

Tuomi Logistiikka Oy suoritti rajoitetun hankintamenettelyn Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeksiannosta Hissilaitteiden kunnossapitopalvelun hankkimiseksi. Ennakkoilmoitus (485755 Hissilaitteiden kunnossapito) määräaikojen lyhentämiseksi lähetettiin julkaistavaksi 24.11.2023 HILMA-palveluun.

Osallistumispyyntö (481370/OSALLISTUMISPYYNTÖ: Hissilaitteiden kunnossapito) lähetettiin julkaistavaksi 5.1.2024 HILMA-palveluun tarjoajien osallistumista ja kelpoisuuden tarkistamista varten. Osallistumishakemusten määräaika päättyi 8.2.2024. Ehdokkaiden kelpoisuustarkistuksen jälkeen varsinainen hankintailmoitus (497071 Hissilaitteiden kunnossapito tarjouspyyntö) lähetettiin 13.2.2024 rajoitetusti ainoastaan kelpoisille ehdokkaille.

Hankinnan kohteena on Pirkanmaan hyvinvointialueen hissilaitteiden kunnossapito ja sen kehittäminen. Hankinnan tavoitteena on kokonaistaloudellisesti edullinen kunnossapitotoiminta, jonka avulla varmistetaan sopimukseen sisältyvien laitteiden turvallisuus, käyttövarmuus ja arvon säilyminen. Lisäksi hankintaan sisältyy hissien pienet vikakorjaukset. Hankinnan tavoitteena on myös parantaa ja lisätä palveluja, kustannustehokkuutta sekä monipuolistaa tarjontaa ja löytää kehitettäviä alueita sopimuskauden aikana.

Sopimuskausi on 01.05.2024 alkaen toistaiseksi voimassa oleva.

Kyseessä on EU-​kynnysarvon ylittävä palveluhankinta. Hankinnassa sovellettiin lakia julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Hankintamenettelynä oli hankintalain 32 §:n mukainen avoin menettely. Hankinnasta lähetettiin hankintailmoitus julkaistavaksi HILMA-palvelussa 5.1.2024 ja hankinta-asiakirjat olivat saatavissa osoitteesta https://tarjouspalvelu.fi/tuomilogistiikka.

Hankintaa ei ollut jaettu osiin, koska se ei kokonaisuuden kannalta ollut tarkoituksenmukaista.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta noin 250 000 euroa vuodessa.

 

Saadut tarjoukset

Tarjouksen jättivät määräaikaan 01.03.2024 klo 12.00 mennessä seuraavat kolme (3 kpl) yritystä:

      • KONE Hissit Oy (FI19042921)
      • Otis Oy (0632231-8)
      • Suomen Hissiurakointi Oy (0791932-7)

 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Hankintalain 80 §:n mukaan hankintayksikön on suljettava tarjoaja tarjouskilpailun ulkopuolelle, jos hankintayksikön tiedossa on, että tarjoajaa rasittaa jokin hankintalain 80 §:ssä luetelluista pakollisista poissulkemisperusteista. Hankintalain 81 §:n mukaan hankintayksikkö voi sulkea tarjouskilpailun ulkopuolelle tarjoajan, jota rasittaa jokin hankintalain 81 §:ssä luetelluista harkinnanvaraisista poissulkuperusteista. Hankintalain 83 §:n mukaan tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

Kaikki tarjoajat ovat tarjouksissaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset kokonaisuudessaan. Valituilta tarjoajilta on tarkistettu tilaajavastuulain (1233/2006) 5§:ssä mainitut selvitykset ja todistukset ja muiden asetettujen soveltuvuusvaatimusten täyttyminen. Valitulta tarjoajalta tarkistetaan viimeistään ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista vaaditut rikosrekisteriotteet (hankintamenettelyote) ja yhteisösakko-ote.

 

Tarjousten tarjouspyynnönmukaisuuden tarkastaminen

Hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta. Hankintayksikkö voi pyytää tarjoajaa tai ehdokasta määräajassa toimittamaan, lisäämään, selventämään tai täydentämään puutteellisia tai virheellisiä tietoja ja asiakirjoja.  

Kaikki tarjoukset täyttivät tarjouspyynnön ehdot.

 

Tarjousten vertailu

Tarjouspyynnössä ilmoitettuna valintaperusteena oli kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden valintaperusteena on halvin hinta.

Osallistumispyynnössä ilmoitetun mukaisesti Tilaaja valitsee kaikki osallistumispyynnön mukaiset ja soveltuvuusvaatimukset täyttävät tarjoajat mukaan toisen vaiheen hankintamenettelyyn. Kaikille kelvollisille tarjoajille lähetetään tarjouspyyntö, jossa vaiheessa varsinaiset tarjouksen annetaan ja vertaillaan.

Tarjousten vertailuperusteena käytettiin halvinta hintaa, koska laatu huomioitiin osana vähimmäisvaatimuksia. Tilaaja on sisällyttänyt sopimukseen palvelulle asetetut tavoitteet ja asettanut palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset sellaisiksi, että ne yhdessä takaavat laadukkaan palvelun.

Hankinnan kilpailutuksen vertailuhinnat (alv 0%)

  • Suomen Hissiurakointi Oy 25978,00 euroa
  • KONE Hissit Oy 65757,00 euroa
  • Otis Oy 88044,38 euroa

Tarjousvertailun perusteella Suomen Hissiurakointi Oy esitetään valittavaksi sopimuskumppaniksi.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua hankintapäätöksen tiedoksisaannista, sillä edellytyksellä, että hankintapäätös on saanut lainvoiman.

 

Asiakirjojen julkisuus

Hankinta-asiakirjojen julkisuutta säätelee laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999). Päätösesitys perusteluineen tulee julkiseksi päätöksenteon jälkeen. Tarjoukset ja muut hankintaa koskevat asiakirjat tulevat julkisiksi asianosaisille hankintapäätöksen tekemisen jälkeen. Yleisesti julkisiksi tarjousasiakirjat tulevat, kun hankintaa koskeva sopimus on tehty. Asiakirjoja säilytetään Tuomi Logistiikka Oy:n sähköisessä arkistossa. Asiakirjapyynnöt tulee osoittaa osoitteeseen hankintapalvelut@tuomilogistiikka.fi.

 

Sopimuksen omistaja ja vastuuhenkilö

Sopimuksen omistaa Pirkanmaan hyvinvointialueen Kiinteistöhallinta ja toimitilapalvelut, Ylläpitopalvelut ja vastuuhenkilönä toimii ylläpitopäällikkö Jarmo Virolainen. Tehtävää hoitavan henkilön vaihtuessa vastuu sopimuksesta siirtyy kulloisellekin haltijalle. Vastuuhenkilö huolehtii yhteyshenkilön nimeämisestä sopimukselle.

 

Valmistelijan yhteystiedot
Hankinta-asiantuntija Salla Hirvonen, p. 0403572263, salla.hirvonen@tuomi.fi

Päätös

Sopimus Hissien kunnossapito hankinnasta tehdään Suomen Hissiurakointi Oy:n (0791932-7) kanssa.
Sopimuskausi on 1.5.2024 alkaen toistaiseksi voimassa olevana.

Hankinnan arvioitu arvonlisäveroton arvo on sitoumuksetta 250 000 euroa vuodessa.

Sopimuksen vastuuhenkilöksi nimetään ylläpitopäällikkö Jarno Virolainen.

Sopimus hankinnasta syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Allekirjoitus

Pekka Erola, tukipalvelujohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue