Yhteistoimintaelin, kokous 9.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 34 Uudelleensijoituksen toimintamalli Pirkanmaan hyvinvointialueella

8402/2024

Valmistelija

  • Taru Kotiniitty, HR-PALVELUPÄÄLLIKKÖ, taru.kotiniitty@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueella oli vuonna 2023 119 työntekijää, jotka olivat Kevan tilaston mukaan työkyvyttömyysriskiuhan alla. Mikäli nämä henkilöt eläköityvät ennen vanhuuseläkettä, aiheuttaa tämä työnantajalle yli kahdenkymmenenkahden miljoonan euron kustannukset. Kaikkia näitä henkilöitä ei ole mahdollista työllistää, koska heillä ei ole sairaudestaan johtuen olemassa enää työkykyä. Kuitenkin suurimmalla osalla heistä on olemassa työkykyä ja he voivat työskennellä Pirkanmaan hyvinvointialueella osa- tai kokoaikaisessa työssä joko aiemmassa työssään tai uudessa työtehtävässä.

Työnantajalla on uudelleensijoitusvelvollisuus, joka perustuu mm. työsopimuslakiin 55/2001 yhdenvertaisuuslakiin 1325/2014 ja työturvallisuuslakiin 738/2002. Työkyvyn muuttuessa terveydellisistä syistä työntekijä voidaan uudelleensijoittaa uuteen työtehtävään. Tämä toimintamalli on Pirkanmaan hyvinvointialueelle tehty malli, jotta terveydellisistä syistä uudelleensijoitettavia työntekijöitä kohdellaan yhdenvertaisesti kaikkialla organisaatiossa. Toimintamallissa työnantaja kartoittaa Pirhassa tarjolla olevia työpaikkoja huomioiden työntekijän työkyvyn, koulutuksen, ammattitaidon ja kokemuksen. Pirhan tahtotila on uudelleensijoittaa  työntekijänsä tai löytää jokin muu ratkaisu työntekijän tilanteeseen. Muita ratkaisuja voivat olla esimerkiksi koulutus, hakeutuminen toisiin tehtäviin Pirhan ulkopuolella tai viimeisimpänä eläkeratkaisut. Mikäli työntekijä on työkyvytön omaan työtehtävään pitkäaikaisesti eikä ratkaisua tilanteeseen löydetä muilla toimenpiteillä, voidaan harkita palvelussuhteen päättämistä.

Liitteenä esittelydiat, työkykyarviolomake sekä uudelleensijoitus terveydellisistä syistä- ohjeistus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, HENKILÖSTÖJOHTAJA, taina.niiranen@pirha.fi

Yhteistoimintaelin päättää

  • merkitä tiedoksi uudelleensijoituksen toimintamallin Pirkanmaan hyvinvointialueella.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Kuultiin asiantuntijana HR-palvelupäällikkö Taru Kotiniittyä.

 

Anu Siimes kommentoi asian osalta seuraavaa: "Talousarviossa olisi hyvä varata rahaa sisäiseen työkokeiluun, jotta ei kuormitettaisi yksikköjen omia budjetteja." 

Kari Hämäläinen, Atte Tahvola, Tarja Kranni kannattivat.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).