§ 47/2024 Kokemusasiantuntijoille ja kehittäjäasiakkaille maksettavat palkkiot

Lataa 

6526/2023

Päätöspäivämäärä

17.4.2024

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Hallintosääntö § 18 ja § 22, sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävät ja päätösvalta.

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
Vastaava hallintopäällikkö Paula Paavilainen, puh. 050 5536051, etunimi.sukunimi@pirha.fi
Suunnittelija Katri Lindberg, puh. 050 303 7550, etunimi.sukunimi@pirha.fi

Tällä päätöksellä kumotaan aiempi päätös, Kokemusasiantuntijoille maksettavat palkkiot § 43/2023, hyväksytty 13.04.2023. 

Kokemusasiantuntijoilla on omakohtainen kokemus sairaudesta, vammasta, ongelmasta tai elämäntilanteesta tai kokemus läheisenä vastaavista asioista. Kokemusasiantuntijat välittävät kokemustietoa samoja haasteita kokeville, eri alojen ammattilaisille tai opiskelijoille tai suurelle yleisölle. 

Kokemusasiantuntija voi olla koulutettu, mutta tehtävässä voi toimia myös ilman koulutusta. Kokemusasiantuntijoiden toimintaa voivat koordinoida erilaiset organisaatiot, esim. järjestöt tai julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon organisaatiot. Pirkanmaalla kokemusasiantuntijoiden toimintaa koordinoidaan useissa eri järjestöissä ja mm. yliopistollisessa sairaalassa. 

Kehittäjäasiakas on henkilö, jolla on omakohtaista tai läheisenä olemisen kokemusta sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämisestä voimassa olevana asiakkaana palveluissa, ja joka on halukas osallistumaan palvelujen kehittämiseen.  

Kehittäjäasiakas voi osallistua yksilöasiakkaana erilaisiin kehittämisfoorumeihin, raateihin tai työpajoihin tai hän voi työstää kehittämistehtäviä yhdessä työntekijän kanssa esimerkiksi asiakasvastaanotolla. Kehittäjäasiakkaan rinnalla toimii oma työntekijä tai muu organisaation työntekijä, joka vastaa kehittämistyön viemisestä osaksi kokonaisuutta ja suunnitelmallista prosessia. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnan käynnistyttyä on tarkoituksenmukaista määritellä kokemusasiantuntijoiden ja kehittäjäasiakkaiden kanssa tehtävän sopimuksen periaatteet ja kokemusasiantuntijoille ja kehittäjäasiakkaille maksettavat palkkiot.  

Kokemusasiantuntijoiden ja kehittäjäasiakkaiden kanssa tehdään toimeksiantosopimus, jossa määritellään toimeksiantaja, toimeksisaaja, toimeksiannon kuvaus, palkkion määräytyminen sekä vakuutustiedot ja mahdollinen ennakkoperintärekisteriin kuuluminen. Toimeksiantosopimuksella ei synny työsuhdetta toimeksiantajan ja toimeksisaaneen välille. Mikäli toimeksisaaja ei ole eläkevakuuttanut sopimuksenmukaista toimintaansa, Pirkanmaan hyvinvointialue vähentää toimeksiannosta maksettavasta palkkiosta eläkelaitokselle suorittamansa maksun. Toimeksiantosopimuksessa sovitut palkkiot ja muut mahdolliset korvaukset maksetaan jälkikäteen. Muita mahdollisia korvauksia ovat tosiasiallisesti syntyneet matkakustannukset, jotka korvataan KVTES:in mukaisesti (KVTES Liite 16 matkakustannusten korvaukset).  

Pirkanmaan hyvinvointialueella kokemusasiantuntijoille ja kehittäjäasiakkaille maksettaviksi palkkioiksi esitetään seuraavat palkkiot: 

- kertaluonteinen puheenvuoro ryhmässä (1-2h) 30,00 €; 

- ohjaajana toimiminen ammattilaisen työparina ryhmissä (2h, 6-8 kertaa kokoontuvat ryhmät) tai osallistuminen vastaanotolle ammattilaisen työparina 40,00 €/kerta; 

- työryhmien jäsenyys 40,00 €/kokous; 

- esitys koulutustilaisuudessa (60min) 50,00 €; 

- työskentely yhteiskehittämisprosessissa (sis. suunnittelutyön ja osallistumisen kokouksiin yhtenä asiantuntijoista) 25,00 €/h; 

- korvaus videoiden tekoon osallistumisesta 300,00 €. 

Kokemusasiantuntijoiden ja kehittäjäasiakkaiden palkkiot maksetaan toimeksiantaneen yksikön kustannuspaikalta. Toimeksiantosopimuksella työskentelevät henkilöt merkitään Pirkanmaan hyvinvointialueen henkilöstöasioiden rekisteriin. Rekisteriä koskeva seloste on nähtävissä internetissä Henkilöstörekisteri - pirha.fi. 

Päätös

Päätän, että sosiaali- ja terveyspalveluissa 

  1. kokemusasiantuntijoiden ja kehittäjäasiakkaiden kanssa laaditaan toimeksiantosopimus 

  1. kokemusasiantuntijoille ja kehittäjäasiakkaille maksetaan palkkiot esityksen mukaisesti. 

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja 

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue