§ 63/2024 Ohjekirje yksityisten lääkäriasemien tekemiin laboratorio-​,​ röntgen ja muihin tutkimuslähetteisiin ja -​pyyntöihin

Lataa 

6844/2024

Päätöspäivämäärä

17.4.2024

Päätöksen tekijä

Vastaava johtajaylilääkäri

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö § 27

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot
sairaalapalveluiden johtajaylilääkäri Eija Tomás,​ puh. 040 526 6382,​ perusterveydenhuollon johtajaylilääkäri Tarja Marjamäki,​ puh. 044 728 8764,​ vastaanottotoiminnan toimialuejohtaja Sari Mäkinen,​ puh. 050 408 8651,​ etunimi. sukunimi@pirha.fi 

Pirkanmaan hyvinvointialueen kustantamiin tutkimuksiin pääsee vain hyvinvointialueen työntekijän arvioiman tarpeen perusteella. Yksityisten tahojen tekemien lähetteiden perusteella hyvinvointialueelle ei saa tehdä pelkästään esimerkiksi    

  • laboratoriolähetteitä  
  • röntgenlähetteitä  
  • lähetteitä  
    • ultraäänitutkimuksiin  
    • mahasuolikanavan tähystyksiin  
    • muihin erityistutkimuksiin  
       

Henkilön hakeutuessa yksityisen palvelun piiriin, kuuluvat myös yksityisestä palvelusta määrätyt tutkimukset henkilön itsensä kustannettaviksi, eivät hyvinvointialueen kustannettaviksi. Potilailla on mahdollista käyttää Fimlabin laboratoriopalveluita itse maksavina yksityisasiakkaina.

Hyvinvointialueen terveyskeskuksissa voidaan kuitenkin tehdä hoitotoimenpiteitä, joita yksityisessä palvelussa ei pystytä tekemään, mikäli ne täyttävät hyvinvointialueen omat palvelun toteuttamisen kriteerit.  

Yksityisestä palvelusta hyvinvointialueen palveluihin ohjattavien potilaiden hoidon tarpeen ja kiireellisyyden arvioinnissa sekä jonotuksessa noudatetaan samoja ohjeita ja käytäntöjä, kuin kaikkien muidenkin potilaiden kohdalla. Hyvinvointialueella erikoislääkärin tutkimuksiin ja hoitoihin tarvitaan aina lähete. Erikoislääkäriä voidaan myös konsultoida potilaan tutkimuksista ja hoidosta.

Ohje yksityisten lääkäriasemien tekemiin laboratorio-​,​ röntgen ja muihin tutkimuslähetteisiin ja -​pyyntöihin esitetään otettavaksi käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella välittömästi.

Päätös

Päätän,​ että ohjekirje Yksityisten lääkäriasemien tekemiin laboratorio-​,​ röntgen ja muihin tutkimuslähetteisiin ja -​pyyntöihin otetaan käyttöön Pirkanmaan hyvinvointialueella välittömästi.

Ohjekirje on voimassa toistaiseksi.

Allekirjoitus

Sirpa Rainesalo, vastaava johtajaylilääkär

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue