Työsuojelutoimikunta, kokous 15.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Säteilyturvallisuusraportti 2023

Valmistelija

  • Mika Kapanen, YLIFYYSIKKO, mika.kapanen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen säteilyn käytön johtamisjärjestelmä on jaettu sosiaali- ja terveyspalveluiden johtoryhmän 28.10.2022 linjauksen mukaisesti kahteen osaan: sairaalapalveluiden palvelulinjan johtamisjärjestelmään ja avopalveluiden palvelulinjan johtamisjärjestelmään. Sairaalapalveluiden palvelulinjan johtamisjärjestelmä hyväksytettiin STUK:ssa vuoden 2023 alussa.

Säteilyn käyttö sairaalapalveluissa

Sairaalapalveluiden palvelulinjan säteilyn käyttö jakautui kymmeneen PSHP:ltä siirtyneeseen käyttöpaikkakohtaiseen turvallisuuslupaan: Tays Keskussairaala Kuvantaminen, Tays Valkeakoski Kuvantaminen, Tays Sastamala Kuvantaminen, Tays Hatanpää Kuvantaminen, leikkaussalien läpivalaisutoiminta, Verisuonikeskus, isotooppilääketiede, sädehoito, Suu- ja leukasairauksien yksikkö (PSU) ja säteilylaitteiden huolto, sekä yhdeksään alueilta siirtyneeseen perusröntgentoiminnan turvallisuuslupaan (Akaa 1, Akaa 2, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala ja Ylöjärvi). Kullakin turvallisuusluvalla on oma säteilyturvallisuusvastaava (entinen nimike säteilyn käytön turvallisuudesta vastaava johtaja).

Viranomais- ja muu valvonta

Säteilyn käytön turvallisuutta valvova viranomainen on Säteilyturvakeskus (STUK) ja radiolääkeaineiden käyttöä valvoo Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea). Lisäksi lääketieteelliseen säteilyn käyttöön liittyy kunkin turvallisuusluvan osalta kuuden tai kahdeksan vuoden välein tehtävät säteilyn käytön kliiniset ulkoiset auditoinnit, uuden lainsäädännön edellyttämät neljän vuoden välein tehtävät sisäiset kliiniset auditoinnit, vuoden välein tehtävät systemaattiset itsearvioinnit sekä tarvittavat säteilyn mittauslaitteiden tarkastukset ja kalibroinnit.

Säteilytyöntekijät

Säteilytyöntekijät luokitellaan kahteen luokkaan (A- ja B-luokka). A-luokan työntekijöillä työstä aiheutuva säteilyaltistus voi olla yli 6 mSv vuodessa, mutta suurin sallittu altistus on 20 mSv vuodessa. B-luokan säteilytyöntekijöillä työstä aiheutuva säteilyaltistus voi olla yli 1 mSv vuodessa, mutta ei saa ylittää 6 mSv vuodessa. Vuonna 2023 A-luokan säteilytyöntekijöitä oli kuvantamisessa 0, leikkaussalien läpivalaisutoiminnassa 0, sädehoidossa 80, isotooppilääketieteessä 21, Verisuonikeskuksessa 8 ja säteilylaitteiden huollossa 4. B-luokan säteilytyöntekijöitä oli kuvantamisessa 229, leikkaussalien läpivalaisutoiminnassa 506, sädehoidossa 83, isotooppilääketieteessä 16, Verisuonikeskuksessa 54 ja säteilylaitteiden huollossa 0. Yhteensä A-luokan säteilytyöntekijöitä oli 113 ja B-luokan säteilytyöntekijöitä 888. Kaikki em. luvut ovat vain suuntaa antavia ja tarkka lukumäärä riippuu kunkin hetkisestä

Säteilytyöntekijöiden henkilökohtaiset säteilyannokset on kuvattu liitteen 3 sivuilla 2–8.

Säteilyturvallisuuspoikkeamat on kuvattu liitteen 3 sivuilla 8–9. Säteilyn käytössä tapahtuvat säteilyturvallisuuspoikkeamat (ennen poikkeavat tapahtumat) kirjataan Haipro-järjestelmään, kuten muutkin poikkeavat tapahtumat. Niistä pidetään kuitenkin myös erillistä yksityiskohtaisempaa kirjanpitoa omaa käsittelyä ja STUK:ta varten.

Ehdotus

Esittelijä

  • Mika Kapanen, YLIFYYSIKKO, mika.kapanen@pirha.fi

Työsuojelutoimikunta merkitsee tiedoksi saadun selvityksen.

Päätös

Työsuojelutoimikunta merkitsi tiedoksi saadun selvityksen.