Yksilöasioiden jaosto, kokous 6.3.2024

Pöytäkirja on tarkastamaton

§ 89 Kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet 1.3.2024 alkaen

543/2022

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Päivi Tryyki, PALVELULINJAJOHTAJA, paivi.tryyki@pirha.fi
Kaisa Taimi, VASTUUALUEJOHTAJA, kaisa.taimi@pirha.fi

Perustelut

Kotona asumista tukevien tukipalveluiden järjestämisestä säädetään sosiaalihuoltolaissa (1301/2014). Palveluiden myöntämisen edellytyksenä on, että sosiaali- ja/tai terveydenhuollon ammattilainen on tehnyt palvelutarpeen arvioinnin yhteistyössä asiakkaan ja tarvittaessa hänen omaisensa, läheisensä tai hänelle määrätyn edunvalvojan kanssa.  

Asiakkaalle voidaan myöntää kotona asumisen tueksi erilaisia tukipalveluita, joilla hän voisi suoriutua jokapäiväiseen elämään kuuluvista toiminnoista mahdollisimman itsenäisesti. Tukipalveluiden avulla asiakas voi myös saada hyvinvointia tuottavaa sisältöä elämäänsä. 

Kotona asumista tukevat tukipalvelut kuuluvat hyvinvointialueen harkinnanvaraisiin palveluihin. Tukipalvelu voidaan myöntää säännöllisen kotihoidon piirissä olevien asiakkaiden lisäksi palveluntarpeen arvion perusteella myös muille eli niin sanotuille tukipalveluasiakkaille määräaikaisesti. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen järjestämiä kotona asumisen tukipalveluita ovat ateriapalvelu, kauppapalvelu, peseytymispalvelu, turva-auttamispalvelu ja kuntouttava päivätoiminta. Lisäksi kotona asumisen tueksi voidaan myöntää lyhytaikaista ympärivuorokautista asumista. Tukipalveluista asiakkaalta peritään Pirkanmaan hyvinvointialueen päättämä asiakasmaksu. Kotona asumista tukevien tukipalveluiden myöntämisen perusteet turvaavat asiakkaiden tasavertaisen kohtelun hyvinvointialueella, tukevat palveluihin hakeutumista ja myöntämiseen liittyvää päätöksentekoa. 

Aluehallitus (15.1.2024 § 13) hyväksyi kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet. Myöntämisen perusteiden tekstissä on hyväksymisen jälkeen ilmennyt virhe. Virhe on kuntouttavan päivätoiminnan myöntämisen perusteiden kohdassa. Virhe on niin merkittävä, että sitä ei voida korjata teknisenä korjauksena. Tästä syystä aluehallitukselle esitetään hyväksyttäväksi korjattu liite kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteista.

Liitteenä kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet.

Ehdotus

Esittelijä

Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä liitteessä 1 esitetyt muutokset kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteisiin, ja että muutokset tulevat voimaan 1.3.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Kokouskäsittely

Jäsen Arja Laitinen otti paikkansa kokouksessa.

Kuultiin asiantuntijana palvelulinjajohtaja Päivi Tryykiä.

Valmistelija

  • Pia Lepistö, HALLINTOASSISTENTTI, pia.lepisto@pirha.fi

Perustelut

Aluehallitus (15.1.2024 § 13) hyväksyi kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet 1.2.2024 alkaen. Myöntämisen perusteiden tekstissä on hyväksymisen jälkeen ilmennyt virhe. Virhe on kuntouttavan päivätoiminnan myöntämisen perusteiden kohdassa. Virhe on niin merkittävä, että sitä ei voida korjata teknisenä korjauksena. Tästä syystä aluehallitus uudelleen käsitteli/hyväksyi 19.2.2024 § 53 korjatun liitteen kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteista, muutokset tulevat voimaan 1.3.2024 alkaen. Kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet 1.3.2024 alkaen | Pirkanmaan hyvinvointialue (cloudnc.fi)

Korjattu liite kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteista on liitteenä (vihreällä lisättävä teksti, punaisella poistettava teksti). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Kaisa Taimi, VASTUUALUEJOHTAJA, kaisa.taimi@pirha.fi

Yksilöasioiden jaosto päättää

  • merkitä tiedoksi kotona asumisen tukipalveluiden myöntämisen perusteet 1.3.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).