§ 63/2024 Pirkanmaan perusterveydenhuoltoa tukevan lastenlääkärityön selvitys -projektin perustaminen

Lataa 

11050/2024

Päätöspäivämäärä

8.5.2024

Päätöksen tekijä

Sote-johtaja

Päätöksen perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosääntö 22 §

Esitys

Valmistelijan yhteystiedot

PTH johtajaylilääkäri Tarja Marjamäki,​ puh. 0447288764,​ etunimi.sukunimi@pirha.fi, toimialuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho,​ puh. 0505985345,​ etunimi.sukunimi@pirha.fi, palvelulinjajohtaja Titta Pelttari,​ puh. 0444729846,​ etunimi.sukunimi@pirha.fi.

Lasten somaattisen terveydenhoidon tuottamisessa on toteutettu hoidonporrastusta perustason ja erikoissairaanhoidon välillä. Koska hyvinvointialueet toimivat sekä palveluiden järjestäjänä että myös rahoituksen kohdentajana, mahdollistuu aiempaa paremmin palveluiden ja resurssien uudelleen suunnittelu ja parempi kohdentaminen toiminnan, talouden ja vaikuttavuuden näkökulmasta. Tays lastentautien vastuualueella tuotetaan pääosa erikoissairaanhoidosta ja kaikki vaativan erikoissairaanhoidon palvelut alle 16-vuotiaille. Tays lastentautien vastuualue on ainoa hyvinvointialueella vaativaa erikoissairaanhoitoa, vuodeosastohoitoa ja tehohoitoa tuottava yksikkö.

Lastentautien erikoislääkäreitä on Pirkanmaan hyvinvointialueen peruspalveluissa vähän ja jakautuminen on epätasaista. Näin ollen vain muutamien kuntien alueella on voitu toteuttaa erikoissairaanhoitoa. Suurimmassa osassa kuntia ei erikoislääkäripalveluita ole ollut omassa palvelutuotannossa, jolloin ne on tuotettu joko palvelusetelipalveluilla tai Taysista. Tampereella toimiva lastenlääkäripalvelua tuottava yksikkö (lasten ja nuorten poliklinikka, LANP) palvelee tamperelaisia ja orivesiläisiä lapsiasiakkaita. Ylöjärvellä lastenlääkäripalvelua on tarjolla noin kahtena päivänä viikossa. Lastentautien erikoislääkäreistä yksi työskentelee Sastamalan sote-aseman vastaanottopalveluissa. Pääosa lasten perustason somaattisesta sairaanhoidosta tuotetaan Avopalvelulinjan vastaanottopalveluissa. Lapsiperheet käyttävät runsaasti myös yksityissektorin palveluita.  

Lastenlääkäreiden perusterveydenhuollolle, erityisesti neuvolapalveluille, kouluterveydenhuollolle ja sote-asemille, tarjoama lapsen kasvuun, kehitykseen ja tavallisimpiin sairauksiin liittyvä konsultaatiotuki on tärkeää perustasoa tukeva tekijä. Asiakaslähtöinen toimintatapa on toteuttaa tuki lähellä perhettä ja perustason toimintaympäristössä.

Pirkanmaan perusterveydenhuoltoa tukevan lastenlääkärityön selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa, miten, missä ja millaista aluepediatriaa kannattaa Pirkanmaan hyvinvointialueella tuottaa. Myös hoitotyön osuus huomioidaan selvityksessä. 

Sairaalapalveluiden Lapset ja naiset -toimialueelle asetetaan projekti ajalle 1.5. - 30.11.2024.  

Projekti toteutetaan yhteistyössä Lasten, nuorten ja perheiden palvelulinjan sekä Avopalvelulinjan kanssa. Loppuraportti valmistuu 10. joulukuuta 2024 mennessä.


Tavoitteena on selvittää ja laatia yksityiskohtainen suunnitelma seuraavasti: 

  1. kuvata nykyinen lähtötilanne: mitä palveluja perustason lastenlääkärityön puitteissa tuotetaan 
  1. suunnitella toiminnan kehittämisen ja yhdenvertaisuuden parantamisen osatavoitteet ja aikataulutus huomioiden mm. asiakasnäkökulma, resurssointi, työnjako, hoidonporrastus 
  1. kuvata vaihtoehtoiset tuottamistavat ja niiden SWOT-analyysit 
  1. luoda Pirkanmaalle aluepediatrian toimintamalli, joka ottaa kantaa myös sen henkilöstön sijoittumiseen
  1. turvata henkilöstön saatavuus huomioiden koulutus, rekrytointi, urapolkujen kehittäminen ja yhteistyö Tampereen yliopiston tuottaman LL-koulutuksen kanssa. 

 

Projektia ohjaa ohjausryhmä. Tuloksista raportoidaan sote-palvelujen johtoryhmälle ja tarvittaessa hyvinvointialueen johtoryhmälle.

Ohjausryhmä: 

perusterveydenhuollon johtajaylilääkäri Tarja Marjamäki (pj.) 

sairaalapalveluiden johtajaylilääkäri Eija Tomas (vpj.)  

palvelujohtaja Tarja Soukko 

ylilääkäri Tuire Sannisto  

eteläisen lähijohtamisalueen ylilääkäri Riikka Luoto

toimialuejohtaja Marja-Leena Lähdeaho 

henkilöstön edustaja: erikoislääkäri Laura Seppälä (varalla terveyskeskuslääkäri Maarit Nousu)

henkilöstön edustaja: osastonhoitaja Niina Kokkola (varahenkilö nimetään myöhemmin)

projektipäällikkö Päivi Leikkola, esittelijä

sihteeri Sanna Lundqvist

 

Projektiryhmä:  

apulaisylilääkäri Merja Hietanen (pj.) 

palvelupäällikkö Johanna Vuoriaho  

erikoislääkäri Sanna Michou

terveyskeskuslääkäri Leena Raatikainen 

ylilääkäri Jyrki Lähde

ylihoitaja Susanna Teuho

apulaisylilääkäri Maria Laine

vs. professori Sauli Palmu

erikoislääkäri Susanna Salmivesi

terveyskeskuslääkäri Taija Välitalo

koulutusylilääkäri Tiina Viitaniemi 

projektipäällikkö Päivi Leikkola, esittelijä 

sihteeri Sanna Lundqvist

 

Ryhmät voivat kutsua asiantuntijoita ja järjestää työpajoja tarpeen mukaan. 

Projektipäällikön ja sihteerin palkat maksetaan Sairaalapalveluiden lapset ja naiset toimialueen menoista. 

Päätös

Päätän, että Pirkanmaan perusterveydenhuoltoa tukevan lastenlääkärityön selvitys -projekti perustetaan, ja jäsenet nimetään esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Taru Kuosmanen, sosiaali- ja terveysjohtaja

Organisaatiotieto

Pirkanmaan hyvinvointialue