Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta, kokous 2.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Pirhan tietohallinto ja tietoturva

10491/2024

Valmistelija

  • Pasi Lehmus, TIETOHALLINTOJOHTAJA, pasi.lehmus@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan kokonaisvaltainen riskienhallinta ja sitä kautta tietoturvan ja tietosuojan toteutumisen kokonaisvastuu on aluehallituksella. Aluehallitus käsitteli kokouksessaan 24.10.2022 tietosuoja- ja tietoturvapolitiikan. Politiikka määrittelee ne periaatteet, tavoitteet, vastuut ja seurannan sekä valvonnan, joita hyvinvointialueella noudatetaan potilaiden, asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden yksityisyyden suojan, luottamuksellisuuden, oikeusturvan ja tiedonhallinnan tehokkuuden sekä tietoturvallisuuden varmistamiseksi. Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikkaa täydentävät hyvinvointialueen tietoturvasuunnitelma sekä yksityiskohtaiset periaatteet, päätökset ja ohjeet. 

Pirkanmaan hyvinvointialueen toiminnassa ja palvelutuotannossa käsitellään merkittäviltä osin luottamuksellisia ja salassa pidettäviä henkilötietoja, kuten sosiaalihuollon asiakastietoja, potilastietoja, pelastustoiminnan tietoja ja henkilöstötietoja sekä toimintaan liittyviä tietoja, jotka ovat lainsäädännön perusteella suojattavia. Hyvinvointialueen ydintehtävät sekä asiakas- ja potilasturvallisuus edellyttävät tietosuojan ja tietoturvan toteutumista kaikissa olosuhteissa.

Tietosuoja ja tietoturva ovat osa hyvinvointialueen päivittäistä toimintaa. Tietosuoja- ja tietoturvapolitiikka koskee koko hyvinvointialuekonsernia ja kattaa kaikki hyvinvointialueen toimintaan liittyvät tietojenkäsittelytehtävät. Politiikan ja ohjeistuksen mukaista toimintaa edellytetään myös hyvinvointialueen tytäryhtiöiltä, osakkuus- ja osaomistusyhtiöiltä sekä yhteistyö- ja sopimuskumppaneiltamme.

Tietohallintojohtaja Pasi Lehmus esittelee hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunnalle sekä meneillään olevien tietojärjestelmäuudistusten tilanteen että katsauksen tietoturvaan. Esitysmateriaali liitteenä.

Ehdotus

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsee tiedoksi esittelyn Pirhan tietohallinnosta ja tietoturvasta. 

Päätös

Hyvinvointi- ja kokonaisturvallisuusvaliokunta

  • merkitsi tiedoksi esittelyn Pirhan tietohallinnosta ja tietoturvasta. 

Kokouskäsittely

Tietohallintojohtaja Pasi Lehmus esitteli katsauksen Pirkanmaan hyvinvointialueen tietohallinnosta ja tietoturvasta ja poistui kokouksesta asian käsittelyn jälkeen. Valiokunnassa nousi keskusteluun muun muassa järjestelmien valtakunnallinen yhdenmukaistaminen, jonka katsottiin voivan tuoda niin toiminnallista etua kuin myös mahdollisia kustannussäästöjä. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).