Aluehallitus, kokous 6.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 138 Vammaisten asumispalvelujen ja työ- ja päivätoiminnan palvelujen hankinnan käynnistäminen

7304/2024

Valmistelija

  • Tuulikki Parikka, TOIMIALUEJOHTAJA, tuulikki.parikka@pirha.fi
  • Sanna Hakkarainen, SUUNNITTELIJA, sanna.hakkarainen@pirha.fi

Perustelut

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt hankintasuunnitelman hyväksynnän yhteydessä, että se tekee käynnistämispäätöksen vammaisten asumispalvelujen ja työ- ja päivätoiminnan palvelujen hankinnasta ennen tarjousten pyytämistä.

Hankintasuunnitelman hyväksymisen jälkeen hankittava kokonaisuus on katsottu järkeväksi kilpailuttaa kahtena erillisenä kokonaisuutena: Vammaisten henkilöiden asumispalvelujen hankinta​ ja Vammaisten henkilöiden päiväaikaisen toiminnan palvelujen hankinta. Asumispalvelujen hankinta sisältää tuetun asumisen, yhteisöllisen asumisen, ympärivuorokautisen palveluasumisen, asumisvalmennuksen sekä alle 18-vuotiaiden ympärivuorokautisen palveluasumisen palvelut. Päiväaikaisen toiminnan palvelujen hankinta sisältää työ- ja päivätoiminnan sekä osapäivätoiminnan palvelut. Hankinnan valmistelun edetessä tarkastellaan tarvetta sisällyttää loma-ajan hoito hankittavaan kokonaisuuteen.

Koko Pirkanmaan hyvinvointialueen kattavien hankintojen myötä kilpailutusten piiriin kuuluvien palvelujen voimassa olevat nykyiset sopimukset tulee irtisanoa ennen uuden sopimuskauden alkua. Aluehallituksen päätösvaltaan kuuluvat nykyiset sopimukset (Hankintasopimus kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelujen hankinnasta 1709/2021 ja Vaikeavammaisten palveluasumisen ja päivätoiminnan hankinta 4568/2018) irtisanotaan sopimusehtojen ja kilpailutuksen aikataulujen mukaisesti. Hankittaviin kokonaisuuksiin liittyvien muiden arvoltaan vähäisempien sopimuksien irtisanomisesta päättävät viranhaltijat.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä annetun lain 16 § mukaan hankinta on perusteltava. Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella. Tilaaja huomioi hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Tilaaja varmistaa palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Sopimuskaudella tilaaja seuraa palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Tilaaja varautuu palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Hankintojen valmistelu toteutetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen tehtäväalueen ja strategisten hankintapalvelujen partnerimallilla, jossa hankintaprojektin vetovastuu on strategisen hankinnan suunnittelijalla. Kilpailutuspalvelun tuottaa Tuomi Logistiikka.

Hyvinvointialueen hallintosäännön perusteella hankinnoista päättää aluehallitus. Hankinnat omistaa ikäihmisten ja vammaisten palvelujen palvelulinja.

Aluehallituksen käytössä on oheismateriaalina aineisto, jossa on esitelty suunnitelma hankintojen kohteesta, hankintojen tavoitteet, palvelujen laatu- ja kustannusnäkökohdat, keskeiset riskit sekä hankintojen aikataulu. Aineisto ei ole julkinen (salassapidon perusteena julkisuuslaki 24 § 17. kohta). Oheismateriaali tulee yleisesti julkiseksi, kun hankintaa koskeva päätös on tehty.

Ehdotus

Esittelijä

  • Marina Erhola, HYVINVOINTIALUEJOHTAJA, marina.erhola@pirha.fi

Aluehallitus päättää

  • hyväksyä hankintojen valmistelun ja kilpailuttamisen esitetyn mukaisesti ja
     
  • että kokonaisuuteen liittyvät perusteluosassa luetellut sopimukset irtisanotaan sopimusehtojen ja kilpailutuksien aikataulujen mukaisesti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Aluehallituksen jäsen Arja Laitinen ilmoitti olevansa esteellinen asian käsittelyssä (HL 28 § 1 mom 5 kohta, Hyvinvointiala HALI ry:n toimitusjohtaja) ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Esteellisyys todettiin.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen varajäsen Ulla Kampman saapui kokoukseen §:n 137-139 käsittelyiden ajaksi.

Kuultiin asiantuntijana hankintajohtaja Anniina Tirrosta ja toimialuejohtaja Tuulikki Parikkaa.

Tiedoksi

Alli Ruuhilehto, Anna Mustonen, Tuulikki Parikka, Marjaana Räsänen, Sonja Vuorela, Mari Niinivirta, Tuula Soukka, Liisa Hoikkanen, Johanna Seppänen, Riitu Nykänen, Hanna Hulkko, Heidi Ikäheimo, Elisa Sivula, Heli Fogelman, Anne Riihimäki, Sanna Hakkarainen, Virva Palomäki, Anniina Tirronen, palveluhankinnat@pirha.fi, hankintapalvelut@tuomi.fi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (Laki hyvinvointialueesta 141 §).