Henkilöstöjaosto, kokous 28.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 48 Työvuorosuunnittelun uudistaminen

Valmistelija

  • Anne Markkula, kehittämispäällikkö, anne.markkula@pirha.fi
  • Heta Periviita, heta.periviita@pirha.fi

Perustelut

Hyvinvointialueella uudistetaan työvuorosuunnittelun käytäntöjä ja siirrytään vuoden 2025 loppuun mennessä vaiheittain ohjelmistoavusteiseen työvuorosuunnitteluun. Uudistamistyöhön linkittyy vahvasti eri hankkeissa toteutettava valmistelu- ja kehittämistyö.

Työvuorosuunnittelun uudistamisella parannetaan tulevaisuudessa ensisijaisesti työvuorosuunnittelun laatua ja oikeudenmukaisuutta, varmistetaan asiakkaan turvallista ja laadukasta hoitoa sekä vapautetaan esihenkilöiden aikaa lähijohtamiseen ja työntekijöiden aikaa perustehtävään. Lisäksi työvuorosuunnittelun avulla voidaan vaikuttaa merkittävästi henkilökunnan työkuormitukseen ja sitä kautta työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Taina Niiranen, henkilöstöjohtaja, taina.niiranen@pirha.fi

Merkitään tilannekatsaus tiedoksi. 

Päätös

Merkittiin tilannekatsaus tiedoksi. 

Henkilöstöjaosto hyväksyi toivomusponnen:

  •  Henkilöstöjaosto toivoo, että työvuorosuunnittelun valmistelun läpinäkyvyyttä lisätään ja viestintää henkilöstön, työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten kanssa vahvistetaan. Valmistelu-, päätöksenteko- ja käyttöönottoprosessin tueksi tuodaan henkilöstön ja luottamushenkilöiden käyttöön kattavasti ja avoimesti taustatietoa pilotin tuloksista ja tutkimustiedosta.

Eriävä mielipide

  • Keijo Kaleva jätti esityksensä eriävänä mielipiteenä seuraavin perusteluin.

    Perustelu: Hallintosäännön 13 §:n 2 – kohdan mukaan jaosto ”päättää muista kuin aluehallituksen hyväksymistä henkilöstöä koskevista keskeisistä ohjelmista”. Työvuorosuunnittelussa käyttöönotettavaksi valmisteltu uusi järjestelmä ja toimintamalli on juuri sellainen keskeinen toimintaohjelma, josta jaosto vastaa ja pystyy tukemaan henkilöstöjohtoa.

Kokouskäsittely

Henkilöstöjaosto jätti toivomusponnen, että työvuorosuunnittelun valmistelun läpinäkyvyyttä lisätään ja viestintää henkilöstön, työsuojeluvaltuutettujen ja luottamusmiesten kanssa vahvistetaan. Valmistelu-, päätöksenteko- ja käyttöönottoprosessin tueksi tuodaan henkilöstön ja luottamushenkilöiden käyttöön kattavasti ja avoimesti taustatietoa pilotin tuloksista ja tutkimustiedosta.

Keijo Kaleva teki kokouksessa seuraavan muutosesityksen § 48 päätökseksi: Jaosto tutustui suunnitteluvaiheeseen merkiten sen tiedoksi. Päätös käyttöönotosta tehdään myöhemmin. Piloteissa olevan henkilöstön edustajien kuuleminen valmistellaan seuraavaan kokoukseen.  Muutosesitys raukesi kannattamattomana. 

Merkittiin, että kuultiin asiantuntijoina § 48 käsittelyn aikana kehittämispäällikkö Anne Markkulaa ja HR-suunnittelija Heta Periviitaa, jotka poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn jälkeen. 

Merkittiin, että kokouksessa pidettiin tauko ennen § 48 päätöksentekoa klo 17.43-17.50.